Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem można zabrać się za formowanie systemu korzeniowego, pień już się okorował więc powinien dobrze znieść cięcie systemu korzeniowego, na formowanie gałęzi przyjdzie czas gdzieś od czerwca dopiero jak będzie efekt z zaadaptowania bryły korzeniowej do przejściowej doniczki. :D
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No, Moniko - po obejrzeniu zdjęć z tej (Twojej) galerii wynika, że zrobiłem się w konia. Przesadziłem z tym "stłamszeniem". Myślałem, że liście zaczynają się rurkowato zwijać, a to po prostu grubosz o liściach trapezowato-wydłużonych (a nie okrągłych jak myślałem). Roślina jest zdrowa i ma tendencję do rozkrzewiania się (to b. dobrze).
Nie wiem jak Przemkowi ale mnie najbardziej podoba się ta strona - jako front drzewka:
Obrazek
Zdecydowanie - musisz mu wyszukać... jakąś ładną doniczkę, najlepiej dla bonsai (niską) i polecam - okrągłą.
Widzę tutaj 2 możliwości formowania (oczywiście z uwzględnieniem przesadzenia do nowej doniczki):
1/ dolne odrosty (przy samej ziemi) należałoby usunąć (można z nich zrobić szczepki), dwa odrosty blisko pnia na prawej gałęzi należałoby odchylić na zewnątrz, byle nie rosły do środka. Lewą gałąź trzeba będzie niestety w przyszłości (być może za rok) usunąć - na razie niech jest. I właściwie tyle - pozwolić drzewku rosnąć dalej.
2/ jeżeli nie chcesz obcinać tych dolnych odrostów - można im pozwolić rosnąć dalej (w przyszłości pogrubią w tym miejscu pień) ale trzeba się liczyć z tym, że one tak szybko nie wyrosną jak byśmy chcieli i nie wiadomo czy będą chciały się rozgałęziać (cała siła wzrostu idzie w gałęziach rosnących najwyżej).

Wiem z doświadczenia, że Ludzie mają opory przed cięciem czy uszczykiwaniem własnych roślin. Nie tylko gruboszy ale i fikusów czy szefler. A to jest naprawdę w większości korzystne. Zdecydowanie takie drzewka lepiej się rozkrzewiają, rosną "bujniej" i wydaje mi się, że są zdrowsze. Mówię tak nie tylko, że nie mam miejsca na rośliny 2- czy 1,5-metrowe - ale uważam że te zminiaturyzowane są także piękne, zdrowsze i... dłużej żyją.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Januszu dziękuję bardzo za wskazówki :)

Jeśli chodzi o doniczkę to już od dłuższego czasu szukam czegoś ciekawego i nie mogę znaleść :( Z wcześniejszej doniczki drzewko szybko wyrosło i niestety doniczka się przeważyła, grubosz spadł z parapetu i złamał gałąź (co widać na zdjęciu). Wsadziłam go w to co miałam pod ręką i tak stoi. Jeśli chodzi o liście to bardzo dużo w ostatnim czasie zgubił. Do niedawna miał ich tyle, że nie było widać gałęzi i pnia. Wydaje mi się, że to wina małej ilości światła, bo roślinka stoi na podłodze pod oknem.

jeśli chodzi o cięcie to jego się nie obawiam. wychodzę z tego samego założenia co Ty :) Formowanie i przycinanie roślin jest im bardzo potrzebne :)

Jak tylko zrobię wszystko co trzeba pochwalę się efektem :)
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---

Post »

Zgadzam się z tobą Januszu co do frontu drzewka, osobiście dolne odnóżki bym usunął, posadził go póki co w doniczkę przejściową na co najmniej 6 miesięcy by doprowadzić system korzeniowy do normalnego funkcjonowania i zajął się formowaniem na razie delikatnie bez cięcia korony tylko odciągami lub drutowaniem (trudniejsze dla niedoświadczonych), na cięcie jeszcze będzie czas, ma już fajny pokrój teraz a po kilku działaniach w korekcji wyglądu będzie jeszcze lepiej wyglądał. :wink:
Awatar użytkownika
aguka
1000p
1000p
Od: 16 lut 2009, o 22:35

Post »

Z tego co wiem gruboszy się nie drutuje.
x-C-j
---

Post »

aguka pisze:Z tego co wiem gruboszy się nie drutuje.
Napisałem dla niedoświadczonych trudniejsze co nie oznacza że nie można, już pisałem kiedyś o tym - drutować można ale trzeba w odpowiednim czasie zdejmować druty by nie pozostały ślady na gałęziach, ja osobiście drutuję ale nie polecam drutowania grubosza komuś kto tego nigdy nie robił. :wink:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemek ma rację - nie jest to niemożliwe ani niewykonalne. Ja bym jednak zdecydowanie odradzał drutowanie i próby wyginania pnia - bo najprawdopodobniej go złamiemy lub nic nie osiągniemy. Natomiast jeżeli chodzi o konary (gałęzie) - to takie próby można podejmować na konarach o grubości przynajmniej ołówka i grubszych. Faktem jest, że drutowanie szybciej utrwala nadany kształt niż np. odciąg. Należy dotykiem zbadać elastyczność gałęzi i najlepiej użyć elastycznego drutu z "koszulką" (izolacją) i odpowiedniej grubości. Oczywiście, jak też sugeruje Przemek - dobrze by było mieć pewne doświadczenie.
Zdecydowanie lepsze jest zastosowanie odciągów z drutu i klamerek (wykonanych z drutu, drzewa, plastiku na kształt odwróconej podwójnej strzałki: >-----< ).
Także faktem jest, że takie "poodciągane" drzewko nie jest ładne, ale skutek możemy osiągnąć już nawet po miesiącu, więc warte to jest zachodu.
Innym sposobem jest oczywiście uszczykiwanie pędów "od małego".
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda na to, że jest przy nim niemało roboty :roll: Ale to nic - chyba dam radę :oops: Na początek zacznę od szukania odpowiedniej doniczki, co będzie w tym wszystkim chyba najtrudniejsze :(
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---

Post »

Najważniejsze byś nie szukała doniczki typowo dla bonsai bynajmniej takiej ceramicznej tylko poszukaj sobie przejściową z terakoty, zanim zaadoptujesz prawidłowo system korzeniowy to minimum rok czasu, w miedzy czasie możesz delikatnie formować koronę ale posadzenie w doniczkę właściwą - ceramiczną typową dla bonsai może nie wpłynąć korzystnie na rozwój rośliny a szczególnie systemu korzeniowego. :wink:
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku niestety obawiam się, że będzie problem z tą doniczką i po moim bonsai :( Moje drzewko ma już chyba zdecydowanie zabardzo rozbudowany system korzeniowy :( W doniczkę niższą niż 10 cm na pewno nie wejdzie :(
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
x-C-j
---

Post »

Ech kwiatuszku przecież korzenie się przycina by zaadoptować bryłę korzeniową do nowej doniczki typowej dla bonsai. :wink:
Awatar użytkownika
treissi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i co ja bym bez Was zrobiła :oops: Ale gamoń ze mnie :oops:
Pozdrawiam Monika
Moje wątki
Sprzedam zielone
Awatar użytkownika
Konrad_91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 mar 2009, o 15:20

Prosba o ocene i pomoc.

Post »

Witam,
Jestem z wami jak i roslinkami nowicjuszem, wysiewam 15 roslin ale jak na ta chwile mam problem z dwoma duzymi okazami.

1) Bambus (Phyllostachys pubescens)
2) Bonsai ( Wiąz drobnolistny)
3) Zauważony nieprzyjaciel.

1) Bambus (Phyllostachys pubescens)
Obrazek
Obrazek

2) Bonsai ( Wiąz drobnolistny)
Obrazek

3) Zauważony nieprzyjaciel.
Obrazek

Pytanie moje brzmi co im jest?

Informacje:
Nie wiem ile bambus i Bonsai maja ale juz chyba ponad rok, na bambusie jak i bonsai czasami zauwaze szkodniki to pryskam je " Pirflor ae".
Nawoze: Florovit
Bambus co 8 dni
Bonsai co miesiac
I Bambusa pryskam jeszcze "Topsin'em" co dwa tygodnie
Ostatnio zauważyłem ze w pokoju obok co drugi kwiatek byl wsrod pasozytow..:/
Ale po waszych opiniach i poradach spróbuje naturalnych srodkow do ochrony roslin.
Z gory dziekuje i przepraszam jeśli podalem za malo informacji lub zasmiecam forum.
Pozdrawiam
Konrad

Ps. ups.. przepraszam zauwazylem ze posta umiescilem nie w tym dziale..
Przepraszam bardzo cala administracje i jeśli sie da prosze o przeniesienie.
Dziekuje
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, oj, oj i jeszcze raz oj. Niestety mała makabra.
Obydwie rośliny należy zdecydowanie przesadzić do nowej ziemi.
Bambus. Dać "normalną" doniczkę, średniej wielkości i nową ziemię, którą można zmieszać z piaskiem 2:1. Lubi wilgoć, zraszanie, ziemia musi być stale wilgotna aczkolwiek nie może być zalewany. Może stać na południowym oknie ale nie może być "przypiekany" ostrym słońcem. Na pewno odbije i rozrośnie się.

Bonsai. Tu sprawa jest trudniejsza aczkolwiek do wybrnięcia. Zdecydowanie trzeba go przesadzić do nowej ziemi (tym bardziej, że i pora jest odpowiednia).
Najlepsza i jaką polecam w Twoim przypadku będzie gotowa ziemia dla bonsai (w dużych marketach z działem ogrodniczym na pewno znajdziesz). Jeżeli nie znajdziesz takiej ziemi to dopowiem Ci jak ją "zrobić".
Podczas przesadzania bonsai od razu także skraca się korzenie i koryguje się koronę. Tutaj mamy niesamowity "krzaczor", który spokojnie przynajmniej rok nie był kształtowany. Jedno zdjęcie tego drzewka (aczkolwiek ładne, duże) nie wystarczy. Zrób jeszcze przynajmniej dwa (z przodu i z tyłu) z perspektywy środka drzewka - aby dokładniej można było dostrzec kształt poszczególnych konarów i gałęzi.
Na "już" możesz obciąć wszystkie gałązki, które pozbawione są liści. Pstryknij zdjęcia i wstaw je tu. Do obcinania możesz użyć niewielkich ale ostrych nożyczek lub najlepiej cążek do skórki jakie są w przyrządach do manicure w torebce u prawie każdej kobiety.
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Konrad_91
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 mar 2009, o 15:20

Post »

Dziekuje za pewne wskazowki, tylko czym przyciac korzenie bonsai?
Tak, nie formowalem go gdyz nie wiedzialem do konca jak to robic i kiedy..
Dobrze dodam jeszcze zdjecia, ale na ta chwile nie mam juz aparatu, jutro sie pojawia.
Bambusa przesadzic kiedys trzeba, a juz najlepsza pora, bo nie byl jeszcze przesadzany.
A czy dla bambusa moze byc normala ziemia? nie ma specjalnych wymagan?
I czy ta choroba jego jest tym spowodowana?
Do przyciecia galezi mozna stosowac noz?
Dziekuje za informacje ktore sa dla mnie pomocne.
Pozdrawiam
Konrad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”