Powrót na główną stronę Forum. Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy Fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 271 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 20  
Autor Wiadomość
pelikano11
 Tytuł: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 18 paź 2015, o 18:10 
Offline
1000p
1000p
Postów: 3099

 ---
Część 2 znajdziemy Tu

Biotit napisał(a):
Błędem jest zalewać owoce spirytusem i wodą. Właściwy jest r-r 65-70%, a najlepszym miodem będzie gniazdowy, z pożytków z całego roku oblotu pszczół.
Dziękuję Biotit :wit
I obrazki ze żniw tarninowych, na zdjęciach może nie widać, ale to naprawdę wyjątkowo duuuże owoce. Smak wiadomo cierpkawy ale już nie kwach. Na razie zalana z czerwonymi Williamsami 2:1 wagowo, jak kobitki oczyszczą mi trochę róży to jeszcze eksperymentalnie zaleję tarnina+róża+berberys
ObrazekObrazek

_________________
siepomaga.pl nikos-mocny
Każdy chłopak musi kopać piłkę..


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 18 paź 2015, o 20:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8552
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Nalewce z pigwowca dobrze robi troszkę skórki pomarańczowej i odrobina korzenia arcydzięgla.


Góra   
  Zobacz profil      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 19 paź 2015, o 17:54 
Offline
1000p
1000p
Postów: 3099

 ---
No i zalałem: tarnina+róża+berberys (4:2:1 wagowo), tarnina z pestkami, róża oczyszczona, mam nadzieję, że nie zmarnowałem spirytu :?

_________________
siepomaga.pl nikos-mocny
Każdy chłopak musi kopać piłkę..


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 19 paź 2015, o 20:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8552
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Na pewno nie zmarnowałeś.Nawet jak wyjdzie paskudztwo ,można potraktować jako nalewkę leczniczą.Jak ogólnie wiadomo,czym lekarstwo mniej smaczne,tym skuteczniejsze :;230


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 20 paź 2015, o 13:07 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8552
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Co tu tak cicho? :shock:
Przechodząc obok niemieckiego straganu na L.zobaczyłem piwo Argus porter a'3 zł/0,5 l.Wrażenia z degustacji całkiem,całkiem.Nie jest tak ch..e gorzki jak te lepsze portery.Przypomniałem sobie jak o.Grande w swojej książeczce zachwalał trunek na bazie porteru.Teraz jest świetna pora na tego typu wynalazki.Wyrób nie musi leżakować .Można pić gorący zaraz po przygotowaniu. :;230
Porterówka o.Grande
0,5 l portera zagotować z garścią rodzynek i kawałkiem laski wanilii.Po wystudzeniu wlać 1/4 albo więcej spirytusu.Pić po trzech dniach.Wódka prawie wytrawna.Słodziaki mogą dodać do piwa cukru do smaku.

Więcej przepisów- http://www.piwo.org/topic/2521-porterowka/
Polecam przepis z miodem,goździkami ,cynamonem ,wanilią i rumem.Na święta to będzie strzał w 10-ę. ;:333


Góra   
  Zobacz profil      
 
tralaluszy
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 20 paź 2015, o 14:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3384

 1 szt.
Najsmaczniejszy i zarazem najladniejszy porter to Grand Imperial Porter. Pycha!

_________________
Pozdrawiam - BabajAGA


Góra   
  Zobacz profil      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 20 paź 2015, o 14:26 
Offline
1000p
1000p
Postów: 3099

 ---
KaLo jak nie musi leżakować to jakiego pousse cafe w wersji Russian wymyśl :;230

_________________
siepomaga.pl nikos-mocny
Każdy chłopak musi kopać piłkę..


Góra   
  Zobacz profil      
 
Biotit
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 20 paź 2015, o 19:45 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 2158
Skąd: W-wa

 więcej niż 1
tralaluszy napisał(a):
Najsmaczniejszy i zarazem najladniejszy porter to Grand Imperial Porter. Pycha!


Mój PORTER zabutelkowany 05.2014 ciągle zmienia smak , ma 24 Blg i 9%, jeszcze niedawno wyczuwalne były nuty śliwek wędzonych, a dziś doszła gorzka czekolada. Kilka butelek zostało zamknięte w komorze z jabłkami, degustacja przewidziana na 6.2016.


Obrazek

_________________
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
onectica
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 21 paź 2015, o 09:25 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 7270
Skąd: Wrocław/skraj zachodni

 1 szt.
A ja w tym roku przegapiłam wiśnie, za to nie spóźniłam sie na śliwki węgierki. Słój stoi i wyczekuje "w zapomnieniu" 8-)

Ponieważ zwykle nalewka śliwkowa wychodzi mi za słodka, to w tym roku przyoszczędziłam na cukrze, w razie czego dosłodzę miodem. Wypróbowane przy smorodinówce, może i tu sie sprawdzi.
Wyczytałam gdzies w Internetach, żeby śliwki z takiego nastawienia oblać polewą czekoladową i zjeść.
Sprawdziłam na sobie - doskonały pomysł, tylko bardzo zdradliwe to podjadanie, trzeba uważać :wink:
Dodam jeszcze tylko, że do oblewania nie bardzo naddaje sie polewa czekoladowa zrobiona z przepisu jak do ciasta (cukier, margaryna, kakao i takie tam). Znacznie lepiej jest użyć gotowca.
W każdym razie pomysł poddaję pod rozwagę, bo dobry.
Pewnie z wisienkami tez by to można zrobić, tylko zabawy znacznie więcej.

_________________
Pozdrawiam - jak zawsze. Lucy
Blues w kaktusach - część 1, część 2, cz.3-aktualna Różne zielone - Zielona bonanza


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 22 paź 2015, o 11:44 
Offline
1000p
1000p
Postów: 3099

 ---
Oj dobrze się zapowiada likier śliwkowy ;:333 zlałem śliwki i zaprawy z alkoholu, brakuje jeszcze syropu.. mam różne miody, miód wrzosowy by pasował? smakowo mi leży, ale się zastanawiam czy tak mocno (1:1) miód rozcieńczać?? Może kto poradzi?

A węgierki z likieru śliwkowego, po zlaniu z alkoholu, dodałem do tarniny pomieszanej z węgierką które są teraz zasypane cukrem trzcinowym i zalane miodem - to moja trzecia i ostatnia wersja tarninówki

_________________
siepomaga.pl nikos-mocny
Każdy chłopak musi kopać piłkę..


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 22 paź 2015, o 12:13 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8552
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Troszkę tarniny można było dodać do węgierek na podkręcenie smaku.
Za tej paskudnej,co już minęła,był pyszny likier śliwkowy "Prunelka",produkowany z trzech nalewów,na węgierki,ulenę i mirabelki..Oto wariacje na ten temat: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... &tid=28534
http://wielkiezarcie.com/recipes/30034661
Pochwalę się również,że na działce mam czarnoowocową odmianę mirabelki :D


Góra   
  Zobacz profil      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 22 paź 2015, o 12:41 
Offline
1000p
1000p
Postów: 3099

 ---
kaLo napisał(a):
Troszkę tarniny można było dodać do węgierek na podkręcenie smaku.
to czasowo nie styka, ale mogę jeszcze teraz zalać samą tarninę miodem i potem dodać zamiast samego syropu.

Trojniak prunelkowy z pierwszego linku brzmi świetnie. W przyszłym roku tym sie zajmę

_________________
siepomaga.pl nikos-mocny
Każdy chłopak musi kopać piłkę..


Góra   
  Zobacz profil      
 
kaLo
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 22 paź 2015, o 14:04 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 8552
Skąd: Pionki pow.radomski

 1 szt.
Możesz wziąć 0,5 l tarniny i zalać 70 -ką.Jak puści smak i kolor to na małej ilości likieru spróbuj ,czy efekt jest OK.


Góra   
  Zobacz profil      
 
pelikano11
 Tytuł: Re: Nalewki i inne napoje wyskokowe - cz.3
PostNapisane: 23 paź 2015, o 09:48 
Offline
1000p
1000p
Postów: 3099

 ---
Trochę mi już szkoda spirytu na kolejną tarninę, zrobię próbę ale dopiero za miesiąc na dwóch nastawach które mam. Poczekam aż w śliwkówce opadnie osad i kiedy tarnina ze śliwką puszczą sok i zrobi się porządny syrop.
Syrop robię z 1 kg tarniny z pestkami + 0,5 kg sliwki węgierki bez pestek + 1 kg miodu wrzosowego + 0,5 kg cukru trzcinowego + 0,9 kg alkoholowych śliwek z odrobiną rodzynek i orzechów z nalewu do likieru śliwkowego. Po dwóch dniach wszystko jest juz przykryte sokiem, w smaku dominuje tarnina ;:333

Podebrałem trochę śliwkówki robionej z trzech nalewów bez dodatku cukru - pyyyszna wódeczka, no może trochę za esencjonalna, ale jak postoi..czuję że będzie miodzio. Z reszty bedzie likier sliwkowy złamany tarninówką wg Twojego pomysłu kaLo.

_________________
siepomaga.pl nikos-mocny
Każdy chłopak musi kopać piłkę..


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 271 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5 ... 20  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
  * Witryna używa cookies. Polityka cookies.  Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *