Ciasta Bogusi
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Ciasta Bogusi
Oj przeleciałam cały wątek i nakopiowałam sobie przepisów... a miało być odchudzanie ;)
Podam też swój, na torcik makowy mojej mamy
mak - 300 gram
jabłka (utarte) - 300 gram
cukier - 300 gram
jajka - 6
masło - prawie pół kostki
kasza manna - 6 łyżek
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
aromat rumowy lub migdałowy
Mak zmielić. Jabłka zetrzeć na drobnych oczkach (nadmiar soku odlać). Masło, cukier i żółtka utrzeć razem. Dodać mak, kaszę, jabłka, proszek do pieczenia i aromat. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do reszty i delikatnie wymieszać. Piec w natłuszczonej tortownicy. (nie umiem powiedzieć jak długo bo zawsze piekę na oko)
Ja na to daję w zależności od nastroju - albo kwaśny lukier albo polewę kawową. Dobre jest też z dodatkiem siekanych migdałów lub rodzynek, ale nie można tego dać zbyt dużo, bo opadają na dno.
Podam też swój, na torcik makowy mojej mamy
mak - 300 gram
jabłka (utarte) - 300 gram
cukier - 300 gram
jajka - 6
masło - prawie pół kostki
kasza manna - 6 łyżek
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
aromat rumowy lub migdałowy
Mak zmielić. Jabłka zetrzeć na drobnych oczkach (nadmiar soku odlać). Masło, cukier i żółtka utrzeć razem. Dodać mak, kaszę, jabłka, proszek do pieczenia i aromat. Ubić sztywną pianę z białek, dodać do reszty i delikatnie wymieszać. Piec w natłuszczonej tortownicy. (nie umiem powiedzieć jak długo bo zawsze piekę na oko)
Ja na to daję w zależności od nastroju - albo kwaśny lukier albo polewę kawową. Dobre jest też z dodatkiem siekanych migdałów lub rodzynek, ale nie można tego dać zbyt dużo, bo opadają na dno.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Ciasta Bogusi
A to może jeszcze babkę z kiśli . Dzisiaj zrobiłam, już zniknęła
kisiel - 4 sztuki (wszystkie czerwone albo wszystkie żółte)
jajka - 6
mąka - 8 łyżek
cukier - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
margaryna - pół kostki
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać margarynę i utrzeć razem. Dodać proszek, kiśle (tak wprost z torebek), mąkę - wymieszać wszystko dokładnie. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać delikatnie.
Piec w 160 stopniach przez 30-50 minut (zależnie od piekarnika, w elektrycznym przy włączonym góra i dół było gotowe po 30)
Posypać cukrem pudrem.
To są składniki na 2 blaszki struclowe, ale mi w 2 blaszkach szerokich 12 cm i długich 30 cm wyszło dość niskie. Ale pyszne
kisiel - 4 sztuki (wszystkie czerwone albo wszystkie żółte)
jajka - 6
mąka - 8 łyżek
cukier - 1 szklanka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
margaryna - pół kostki
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać margarynę i utrzeć razem. Dodać proszek, kiśle (tak wprost z torebek), mąkę - wymieszać wszystko dokładnie. Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać delikatnie.
Piec w 160 stopniach przez 30-50 minut (zależnie od piekarnika, w elektrycznym przy włączonym góra i dół było gotowe po 30)
Posypać cukrem pudrem.
To są składniki na 2 blaszki struclowe, ale mi w 2 blaszkach szerokich 12 cm i długich 30 cm wyszło dość niskie. Ale pyszne
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Posty: 36516
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Cieszyn
Re: Ciasta Bogusi
Dziewczyny - jesteście wielkie.
Aż ślina kapie jak czyta sie te wszystkie przysmaki.
Podziwiam wasze talenty kucharskie, bo ja to raczej z tych mniej utalentowanych.
Ale zaraz zapisuję do kapownika - wszystkie - bo co jeden to lepszy.
Wielkie dzięki.
Aż ślina kapie jak czyta sie te wszystkie przysmaki.
Podziwiam wasze talenty kucharskie, bo ja to raczej z tych mniej utalentowanych.
Ale zaraz zapisuję do kapownika - wszystkie - bo co jeden to lepszy.
Wielkie dzięki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Re: Ciasta Bogusi
Jako że szukam ciastowego natchnienia, a serniki i makowce mi się już
po świętach przejadły, więc zajrzałam znowu do Ciebie Bogusiu.
Pysznie zapowiada się
"Ciasto biszkoptowo-jabłkowe ze śmietaną" .
Tylko mam pytanie - czy to ciasto trzeba trzymać w lodówce?
Bo góra jest ze śmietany?
I chciałam zapytać o "Ciasto forumek". Na górę daje się ubite białka.
Ponieważ ja sparzam jaja, które używam do kremów, więc białka się
nie nadadzą. Robiłam kiedyś biszkopt z "ptasim mleczkiem", ale
nie pamiętam proporcji. Robiło się go z galaretki i mleczka w puszce
(i nie wiem, czy jeszcze czegoś).
Może wiesz Bogusiu coś na ten temat? Dałabym wtedy na górę zamiast
tych białek.
Życzę pomyślności w Nowym Roku i wielu smacznych wypieków!
po świętach przejadły, więc zajrzałam znowu do Ciebie Bogusiu.
Pysznie zapowiada się
"Ciasto biszkoptowo-jabłkowe ze śmietaną" .
Tylko mam pytanie - czy to ciasto trzeba trzymać w lodówce?
Bo góra jest ze śmietany?
I chciałam zapytać o "Ciasto forumek". Na górę daje się ubite białka.
Ponieważ ja sparzam jaja, które używam do kremów, więc białka się
nie nadadzą. Robiłam kiedyś biszkopt z "ptasim mleczkiem", ale
nie pamiętam proporcji. Robiło się go z galaretki i mleczka w puszce
(i nie wiem, czy jeszcze czegoś).
Może wiesz Bogusiu coś na ten temat? Dałabym wtedy na górę zamiast
tych białek.
Życzę pomyślności w Nowym Roku i wielu smacznych wypieków!
Pozdrawiam serdecznie
Re: Ciasta Bogusi
Też robię takie "ptasie mleczko" 1 galaretkę rozpuszczam w minimalnej ilości wody i ubijam z mlekiem w puszce, druga warstwa to żelatyna z ubitą kremówką ewentualnie galaretka innego koloru z kremówką. Na żelatynie będzie pewnie napisane ile potrzeba żeby usztywnić określoną ilość płynu (bo ja zawsze wszystko na oko robię i trudno mi określić) - czyli w tym przypadku kremówki. Ta wersja jest taka "owocowa". Mnie bardziej odpowiada smak czekoladowo - mleczny czyli używam czekoladowego mleka w puszce i "białego lub własnie kremówki.
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Wisieńko,to ciasto tak się nazywa ,bo robiłam je, jak dziewczyny z forum do mnie przyjechały ,,było pyszne ,,,możesz zrobić z białek sparzonych ,ptasie mleczko ,,,
tzn.górę ,,nie martw się bo się białka ubiją ,przecież parzysz je przez parę sekund
zrób według podanego przepisu ,na pewno wyjdzie
Ja dałam wiśnie mrożone a sok który spłynął dodałam do piany ,,,ale wcale nie muszą być to wiśnie ,(choć w Twoim przypadku )jest tyle owoców
pozdrawiam ,,i napisz czy robiłaś i jak wyszło :P
tzn.górę ,,nie martw się bo się białka ubiją ,przecież parzysz je przez parę sekund
zrób według podanego przepisu ,na pewno wyjdzie
Ja dałam wiśnie mrożone a sok który spłynął dodałam do piany ,,,ale wcale nie muszą być to wiśnie ,(choć w Twoim przypadku )jest tyle owoców
pozdrawiam ,,i napisz czy robiłaś i jak wyszło :P
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Re: Ciasta Bogusi
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi.
Nawet nie wiedziałam, że jest czekoladowe mleko w puszce.
Bogusiu - zdecyduję się na to "forumkowe" ciasto.
Jeżeli mi ładnie wyjdzie to pstryknę fotkę.
Dziś w sklepie widziałam drylowane mrożone wiśnie
więc one wylądują w cieście.
Nawet nie wiedziałam, że jest czekoladowe mleko w puszce.
Bogusiu - zdecyduję się na to "forumkowe" ciasto.
Jeżeli mi ładnie wyjdzie to pstryknę fotkę.
Dziś w sklepie widziałam drylowane mrożone wiśnie
więc one wylądują w cieście.
Pozdrawiam serdecznie
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Re: Ciasta Bogusi
Chcę jeszcze zrobić Bogusiu Twoje kokosowe kulki.
Tylko nie wiem, jak długo można je przechowywać?
A może zrobiłabym więcej i zamroziła?
Byłyby jak znalazł dla niespodziewanych gości.
Mroziłaś już je kiedyś?
Tylko nie wiem, jak długo można je przechowywać?
A może zrobiłabym więcej i zamroziła?
Byłyby jak znalazł dla niespodziewanych gości.
Mroziłaś już je kiedyś?
Pozdrawiam serdecznie
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Re: Ciasta Bogusi
Wisieńko nie nie mroziłam ,ale powiem Ci ,że są tak dobre ,po co je mrozić ,,zjesz je raz dwa ,,,ale tak poważnie ,,,ja miałam ponad 2 tygodnie zostawione i wytrzymały :P
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Re: Ciasta Bogusi
Hehe... właśnie o to chodzi, że jak dobre, to kuszą i ... znikają!
Ale to dobra nowina, że tak długo wytrzymują.
W takim razie dzisiaj zabieram się do roboty.
Tylko powiedz mi jeszcze, czy dajesz tam cały olejek rumowy??
Ale to dobra nowina, że tak długo wytrzymują.
W takim razie dzisiaj zabieram się do roboty.
Tylko powiedz mi jeszcze, czy dajesz tam cały olejek rumowy??
Pozdrawiam serdecznie
Re: Ciasta Bogusi
Wisienko - na pewno cały olejek zabiłby smak kokosu.Myślę ,że parę kropel-ale Bogusia jak zajrzy do doprecyzuje.Ja nie dodaje żadnego zapachu.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Re: Ciasta Bogusi
Dodałam w końcu chyba połowę olejku, 2 słuszne kieliszki spirytusu
i smakowało jakbym rumu dolała. Od samych oparów zakręciło mi
się w głowie, a goście stwierdzili, że alkoholu to nie żałowałam.
Ale wszystko dobrze się udało, było smaczne, goście chwalili, a przepisy poszły dalej.
Tylko w tym cieście forumek jedno bym trochę zmodyfikowała - do kremu
też dodałabym trochę alkoholu.
Może jutro uda mi się wkleić zdjęcia moich arcydzieł.
Bogusiu - wielkie dzięki za przepisy!
i smakowało jakbym rumu dolała. Od samych oparów zakręciło mi
się w głowie, a goście stwierdzili, że alkoholu to nie żałowałam.
Ale wszystko dobrze się udało, było smaczne, goście chwalili, a przepisy poszły dalej.
Tylko w tym cieście forumek jedno bym trochę zmodyfikowała - do kremu
też dodałabym trochę alkoholu.
Może jutro uda mi się wkleić zdjęcia moich arcydzieł.
Bogusiu - wielkie dzięki za przepisy!
Pozdrawiam serdecznie
- jollla500
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 10626
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: Ciasta Bogusi
Bogusiu ale ten Twój watek smakowity od samego patrzenia czuję że mi się przytyło