Ciasta Bogusi
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
Kaju ,zostawiasz trochę mleka ,wbijasz żółtka i dodajesz mąkę ,mieszasz do gładkości ,nie powinno być grudek ,a jak mleko z cukrem się zagotuje, to wlewam zawartość i mieszam aż zgęstnieje :PKaja pisze:A w jaki sposób dodać do budyniu żółtka.Czy trzeba najpierw utrzeć na kogiel mogiel,czy dodać razem z mąką do wrzącego mleka?
No fantastycznie! Jak fajnie, że są tu takie posty!!!
Nie ma nic lepszego niż dobre ciacho w ogródku !
Pozwolisz Bogusiu, że ja też skorzystam z Twoich przepisów?
Podoba mi się przepis na kolorową babkę
Nie ma nic lepszego niż dobre ciacho w ogródku !
Pozwolisz Bogusiu, że ja też skorzystam z Twoich przepisów?
Podoba mi się przepis na kolorową babkę
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
38.Ciasto ucierane z truskawkami
składniki
11/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 kg truskawek
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Przyrządzanie
Jajka ubić z cukrem do tego wsypać mąkę z proszkiem -przesianą i wymieszać
Wlać olej i ucierać .Gdy masa jest jednolita wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą małą blaszkę ,a ciasto wyłożyć truskawki .
Ciasto wkładam do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 min zmniejszam temperaturę na 180 st ...piekę 40 min i po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem .fotka póżniej :P
składniki
11/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 kg truskawek
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Przyrządzanie
Jajka ubić z cukrem do tego wsypać mąkę z proszkiem -przesianą i wymieszać
Wlać olej i ucierać .Gdy masa jest jednolita wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą małą blaszkę ,a ciasto wyłożyć truskawki .
Ciasto wkładam do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 min zmniejszam temperaturę na 180 st ...piekę 40 min i po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem .fotka póżniej :P
Bogusiu mamy podobne przepisy na ciasta.Różnica taka,że ja daję masło a Ty olej lub margarynę.Sprobuję tak jak Ty polecasz.(czyli olej).Jutro będę piekła i powiem Ci jak wyszło.
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
Wisienko, nie wiem, czy mogę się tu rządzić w królestwie Bogusi,
ale własnie wczoraj robiłam na urodziny swój sprawdzony sernik na zimno z truskawkami, który co roku w mojej rodzinie robi furorę.
Ucieram 1 kostkę margaryny z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Jak masa jest puszysta dodaję po trochę na przemian 6 żółtek i 1 kg białego serka śmietankowego (zwykły biały ser trzeba zmielić). Ważne: temperatura margaryny i sera musi być taka sama, bo inaczej masa może się zważyć. Następnie wlać do masy 2 galaretki rozpuszczone w minimalnej ilości wody (jak jest bardzo gorąco, to nawet 3 galaretki) . Ja na końcu dodaję jeszcze do tego białka ubite na sztywno. Potem po zastygnięciu wychodzi taki sernik - pianka.
Dużą tortownicę wykładam herbatnikami (typu Petitki). Na wylaną masę w tortownicy układam owoce i całość wkładam do lodówki. Jak masa zastygnie, na owoce wylewam galaretkę.
Potem jeszcze trzeba poczekać aż galaretka zastygnie. Pyszne! Polecam!
ale własnie wczoraj robiłam na urodziny swój sprawdzony sernik na zimno z truskawkami, który co roku w mojej rodzinie robi furorę.
Ucieram 1 kostkę margaryny z 6 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Jak masa jest puszysta dodaję po trochę na przemian 6 żółtek i 1 kg białego serka śmietankowego (zwykły biały ser trzeba zmielić). Ważne: temperatura margaryny i sera musi być taka sama, bo inaczej masa może się zważyć. Następnie wlać do masy 2 galaretki rozpuszczone w minimalnej ilości wody (jak jest bardzo gorąco, to nawet 3 galaretki) . Ja na końcu dodaję jeszcze do tego białka ubite na sztywno. Potem po zastygnięciu wychodzi taki sernik - pianka.
Dużą tortownicę wykładam herbatnikami (typu Petitki). Na wylaną masę w tortownicy układam owoce i całość wkładam do lodówki. Jak masa zastygnie, na owoce wylewam galaretkę.
Potem jeszcze trzeba poczekać aż galaretka zastygnie. Pyszne! Polecam!
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 4094
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Strefa 6a
Aniu - dziękuję za przepis.
A co masz na myśli pisząc o serku śmietankowym?
O taki homogenizowany Ci chodzi?
Kurcze - trochę obawiam się tego zważenia, bo zależy mi, żeby jak najlepiej
wypaść (jutro wizyta ważnych gości, a wiadomo, że jak człowiekowi bardzo
zależy to akurat coś mu nie wychodzi ).
Znalazłam już na forum przepis bez jajek i teraz mam dylemat, który robić.
Zwłaszcza, że nie mam czasu na próby.
A co masz na myśli pisząc o serku śmietankowym?
O taki homogenizowany Ci chodzi?
Kurcze - trochę obawiam się tego zważenia, bo zależy mi, żeby jak najlepiej
wypaść (jutro wizyta ważnych gości, a wiadomo, że jak człowiekowi bardzo
zależy to akurat coś mu nie wychodzi ).
Znalazłam już na forum przepis bez jajek i teraz mam dylemat, który robić.
Zwłaszcza, że nie mam czasu na próby.
Pozdrawiam serdecznie
W sprzedaży dostępny jest biały "ser śmietankowy". Nie pamiętam firmy, ja kupuję taki w białej folii z czerwonym napisem. To jest biały ser zmielony; łatwiej jest taki użyć w przepisie, bo nie musisz go już mielić i masa jest bardzo gładka. Jak nie ma takiego to homogenizowany też będzie dobry.
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
Miałam zrobić zdjęcie mojego sernika, ale nie zdążyłam, bo już go nie ma
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
/Mój ogródek/
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski