Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 483 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 31, 32, 33, 34, 35
Autor Wiadomość
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 10 lut 2019, o 15:48 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 940
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Dajesz zdjęcia, a gdzie przepisy?

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elka74
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 10 lut 2019, o 20:01 
Offline
50p
50p
Postów: 81
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Jak zwykle coś fajnego wymyślisz Dorotko ;:224.

_________________
Pozdrawiam,Elka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 21 lut 2019, o 16:01 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 940
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Jest spis treści do 2 części czy przeoczyłam?

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 24 lut 2019, o 20:52 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6126
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Już jest :oops: .
W końcu muszę wkleić zaległe przepisy. Zacznę jednak od pysznych bułeczek.

Bułeczki ze szpinakiem
Ciasto
500g mąki pszennej
paczka suszonych drożdży (7g)
250ml (szklanka) ciepłej maślanki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
50 g stopionego masła
Nadzienie
Opakowanie mrożonego szpinaku (400 g)
3 ząbki czosnku
100g startego żółtego sera
sól, pieprz
50g roztopionego masła
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, potem wyrobić ręką elastyczne ciast, odstawić do wyrośnięcia na około 1 godz.
Po tym czasie wyrobić jeszcze raz i odstawić na kolejne 1/2 godz.
Szpinak przesmażyć na łyżce masła z czosnkiem do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić
Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości około 1/2cm, posmarować masłem, rozłożyć szpinak, posypać startym serem, zwinąć roladę.
pokroić na plastry 3-4cm. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 -200*C piekarnika. Piec na złoty kolor, zajmuje to około 20-30 min.
Gorąco polecam ;:167 , bo można eksperymentować z nadzieniem. Pieczarki, suszone pomidory, szynka...

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
margolcia3
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 27 lut 2019, o 08:57 
Offline
100p
100p
Postów: 162

 1 szt.
Smacznie wyglądają, chyba się skuszę i zrobię takie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 16 paź 2019, o 12:44 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6126
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Mamy sezon dyniowy, podzielę się kilkoma przepisami na potrawy z dynią. Zdjęcia będą później.
Najpierw może napiszę jak robię ten mus.
Mus z pieczonej dyni

Dynię kroimy na części, usuwamy gniazda nasienne, najlepiej robić to łyżką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180*C. Pieczemy do momentu aż widelec wchodzi bez oporu. trwa to z reguły 30-40min.
Po ostudzeniu łyżką wybieramy miąższ (skórki odrzucamy) i miksujemy na papkę. Można go zamrozić w porcjach potrzebnych "na raz".
Nadaje się do wypieków, zup, koktajli itp.

Placuszki dyniowe:
200 g musu z dyni
1/3 szkl mleka (jeśli ciasto będzie za gęste)
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie
W misce wymieszać muz z dyni z mlekiem (pomijamy jeśli mus jest rzadki), dodać jajka, olej i cukier, wymieszać
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą, przesiać bezpośrednio do ciasta. Wszystko wymieszać do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta, wyrównać powierzchnię.
Placki smażyć na małym dużym ogniu, do zrumienienia - trwa to zazwyczaj 2-3 minuty z jednej strony.
Placki podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub z ulubionym dżemem.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 16 paź 2019, o 12:51 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6126
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Dynia marynowana

Składniki:

dynia
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
przyprawy: goździki, cynamon, ziele angielskie
łyżeczka soli


Przygotowanie

Dynię umyć, obrać ze skórki pokroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Do słoików dodać przyprawy. Napełnić słoiki dynią.
Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą zalać dynię i od razu zakręcić. Pasteryzować przez 30 minut. Tak przygotowana marynata jest gotowa do jedzenia zaraz po ostudzeniu.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 483 ]  Idź do strony nr...        1 ... 31, 32, 33, 34, 35

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: whitedame i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *