Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 488 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 25, 26, 27, 28, 29
Autor Wiadomość
elka74
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 10 lut 2019, o 21:01 
Offline
50p
50p
Postów: 82
Skąd: lubelskie

 0 szt.
Jak zwykle coś fajnego wymyślisz Dorotko ;:224.

_________________
Pozdrawiam,Elka


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 21 lut 2019, o 17:01 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 988
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Jest spis treści do 2 części czy przeoczyłam?

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 24 lut 2019, o 21:52 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6153
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Już jest :oops: .
W końcu muszę wkleić zaległe przepisy. Zacznę jednak od pysznych bułeczek.

Bułeczki ze szpinakiem
Ciasto
500g mąki pszennej
paczka suszonych drożdży (7g)
250ml (szklanka) ciepłej maślanki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
50 g stopionego masła
Nadzienie
Opakowanie mrożonego szpinaku (400 g)
3 ząbki czosnku
100g startego żółtego sera
sól, pieprz
50g roztopionego masła
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką, potem wyrobić ręką elastyczne ciast, odstawić do wyrośnięcia naokoło 1 godz.
Po tym czasie wyrobić jeszcze raz i odstawić na kolejne 1/2 godz.
Szpinak przesmażyć na łyżce masła z czosnkiem do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić
Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości około 1/2cm, posmarować masłem, rozłożyć szpinak, posypać startym serem, zwinąć roladę.
pokroić na plastry 3-4cm. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego do 180 -200*C piekarnika. Piec na złoty kolor, zajmuje to około 20-30 min.
Gorąco polecam ;:167 , bo można eksperymentować z nadzieniem. Pieczarki, suszone pomidory, szynka...

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
margolcia3
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 27 lut 2019, o 09:57 
Offline
100p
100p
Postów: 162

 1 szt.
Smacznie wyglądają, chyba się skuszę i zrobię takie


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 16 paź 2019, o 13:44 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6153
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Mamy sezon dyniowy, podzielę się kilkoma przepisami na potrawy z dynią. Zdjęcia będą później.
Najpierw może napiszę jak robię ten mus.
Mus z pieczonej dyni

Dynię kroimy na części, usuwamy gniazda nasienne, najlepiej robić to łyżką. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180*C. Pieczemy do momentu aż widelec wchodzi bez oporu. trwa to z reguły 30-40min.
Po ostudzeniu łyżką wybieramy miąższ (skórki odrzucamy) i miksujemy na papkę. Można go zamrozić w porcjach potrzebnych "na raz".
Nadaje się do wypieków, zup, koktajli itp.

Placuszki dyniowe:
200 g musu z dyni
1/3 szkl mleka (jeśli ciasto będzie za gęste)
2 jajka
2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie
W misce wymieszać muz z dyni z mlekiem (pomijamy jeśli mus jest rzadki), dodać jajka, olej i cukier, wymieszać
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą, przesiać bezpośrednio do ciasta. Wszystko wymieszać do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta, wyrównać powierzchnię.
Placki smażyć na małym dużym ogniu, do zrumienienia - trwa to zazwyczaj 2-3 minuty z jednej strony.
Placki podajemy posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub z ulubionym dżemem.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 16 paź 2019, o 13:51 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6153
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Dynia marynowana

Składniki:

dynia
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
przyprawy: goździki, cynamon, ziele angielskie
łyżeczka soli


Przygotowanie

Dynię umyć, obrać ze skórki pokroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Do słoików dodać przyprawy. Napełnić słoiki dynią.
Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gorącą zalewą zalać dynię i od razu zakręcić. Pasteryzować przez 30 minut. Tak przygotowana marynata jest gotowa do jedzenia zaraz po ostudzeniu.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 1 sty 2020, o 14:11 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6153
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Tradycyjnie - noworocznie, aby zapewnić sobie "tłusty" rok pączki z nadzieniem wiśniowym:

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
tara
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 1 sty 2020, o 14:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 12839
Skąd: z krainy marzeń

 1 szt.
Rozpusta, ale smaczna ;:138

_________________
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
MirkaS
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 1 sty 2020, o 15:32 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1647
Skąd: 30 km od Kołobrzegu

 więcej niż 1 szt.
Czy mogę prosić przepis na te wspaniale wyglądające paczusie

_________________
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
stefcia
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 4 sty 2020, o 22:10 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 670
Skąd: Pogórze Sudeckie

 1 szt.
szarotka66 napisał(a):
Tradycyjnie - noworocznie, aby zapewnić sobie "tłusty" rok pączki z nadzieniem wiśniowym:

Obrazek


Wow ;:oj chyba się skuszę na pączusie
Dorotko wielkie dzięki za wspaniały przepis na placuszki z dyni - super ;:333 bardzo smakowały mojej rodzince ;:196 ;:196


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 25 lut 2020, o 21:53 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6153
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Czasu mało, ale czasem coś słodkiego koniecznie dla poprawy nastroju. Łatwy i prosty deser: ciasto francuskie, bita śmietana z serkiem mascarpone - pychotka

Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
acia1065
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2
PostNapisane: 28 lut 2020, o 13:31 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 988
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Zrobiłam bułeczki ze szpinakiem, przepyszne!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 488 ]  Idź do strony nr...        1 ... 25, 26, 27, 28, 29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: MatiL1, misiadk i 24 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *