A czy w tej mądrej książce o czystku jest coś na temat przerw w jego popijaniu?Iwona i Piotr pisze:W sprawie czystka coś takiego znalazłam.
"Wpływ mają temperatura, czas zaparzania, a nawet rodzaj wody do otrzymania naparu. Twarda woda powoduje wytrącenie pochodnych kwasowych i opadanie ich w postaci niebiodostępnego osadu. Mało tego duża zawartość wapnia w wodzie uniemożliwia wyekstrahowanie pełnej możliwej ilości. Niższe pH sprzyja zwiększeniu ilości polifenoli w wyciągu co wizualnie objawia się ?kremowaceniem? herbaty ? zmętnieniem. Wydłużenie czasu ważenia się naparu także wpływa dodatnio na ekstrakcję. Podniesienie temperatury z 70oC do 95oC podnosi, przy stałym czasie warzenia, zawartość wszystkich związków czynnych o ok. 1/3, choć jest to uzależnione od rodzaju związku i bywa zmienne [7]."
Czystek działa ? uważaj jak go przygotowujesz!
Iwona Bartkowiak, Krzysztof Zawadzki
http://www.leki-i-fakty.pl/node/99
Spotkałam rozbieżne zdania na ten temat.Jedni , że można non stop a inni , że trzeba robić przerwy.
Jeśli chodzi o moje doświadczenia czystkowe to z całą pewnością działa profilaktycznie przeciwkleszczowo.Ostatni sezon piliśmy regularnie czystek i nie było kłopotów z kleszczami.