Drożdżówka
1 kg mąki
4 żółtka
2 całe jajka
1/2 szkl cukru
5 dag drożdży
1,5 szkl ciepłego mleka
25 dag rozpuszczonego masła lub margaryny
0,5 łyżeczki soli
Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru (do rozpuszczenia), zalać ciepłym mlekiem, oprószyć odrobiną mąki i odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołek i wlać rozczyn. Zasypać mąką i odstawić na kilka minut. Jajka i żółtka ubić z cukrem na biało, dodać do mąki, wsypać sól i wyrabiać aż ciasto będzie odstawa od ręki. Na koniec wlać rozpuszczony tłuszcz i krótko wyrabiać do połączenia się składników. Odstawić do wyrośnięcia. To jest moje podstawowe drożdżowe ciasto, z którego robię ciasto z owocami i kruszonką, jak również makowiec zawijany.
Zawsze się udaje, ale nie może być zbyt rzadkie, jeśli tak się stanie to można dosypać mąki.
Może jeszcze wstawię przepis na :
Kulki Rafaello
2 białe czekolady
0,5 szkl słodkiej śmietanki
20 dag pokruszonych herbatników
10 dag wiórków kokosowych
W śmietance rozpuścić czekoladę, ciepłą wlać do herbatników, wsypać 5 dag wiórków, wymieszać. Po ostygnięciu formować niewielkie kuleczki i obtaczać w pozostałych wiórkach. Dobrze schłodzić.
Do środka każdej kulki można wcisnąć obrany migdał.
