Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1081 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 78  
Autor Wiadomość
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 gru 2012, o 15:21 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Obiecany przepis :
Drożdżówka
1 kg mąki
4 żółtka
2 całe jajka
1/2 szkl cukru
5 dag drożdży
1,5 szkl ciepłego mleka
25 dag rozpuszczonego masła lub margaryny
0,5 łyżeczki soli
Drożdże rozprowadzić z łyżką cukru (do rozpuszczenia), zalać ciepłym mlekiem, oprószyć odrobiną mąki i odstawić na kilka minut. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić dołek i wlać rozczyn. Zasypać mąką i odstawić na kilka minut. Jajka i żółtka ubić z cukrem na biało, dodać do mąki, wsypać sól i wyrabiać aż ciasto będzie odstawa od ręki. Na koniec wlać rozpuszczony tłuszcz i krótko wyrabiać do połączenia się składników. Odstawić do wyrośnięcia. To jest moje podstawowe drożdżowe ciasto, z którego robię ciasto z owocami i kruszonką, jak również makowiec zawijany.
Zawsze się udaje, ale nie może być zbyt rzadkie, jeśli tak się stanie to można dosypać mąki.

Może jeszcze wstawię przepis na :
Kulki Rafaello
2 białe czekolady
0,5 szkl słodkiej śmietanki
20 dag pokruszonych herbatników
10 dag wiórków kokosowych
W śmietance rozpuścić czekoladę, ciepłą wlać do herbatników, wsypać 5 dag wiórków, wymieszać. Po ostygnięciu formować niewielkie kuleczki i obtaczać w pozostałych wiórkach. Dobrze schłodzić.
Do środka każdej kulki można wcisnąć obrany migdał.
Obrazek

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
przemo1669
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 gru 2012, o 15:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4055
Skąd: Wrocław

 0 szt.
Rafaello wygląda prześlicznie ;:138 ;:oj

_________________
Zapraszam do nowej części
Wątek dla młodych ogrodników


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 gru 2012, o 19:45 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9940
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Dorotko dziękuję za przepis na Drożdżóweczkę. ;:196 Na pewno wypróbuję kolejnym razem, bo jutro robię
drożdżowe według przepisiku od mamusi. :tan Jak wyjdzie fajne to wstawię przepis i fotkę. ;:108

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 gru 2012, o 20:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Pączuszki Dorotki lekko zmodyfikowane

zamiast serka homogenizowanego dałam twaróg 3x mielony i zamiast proszku do pieczenia ...sodę oczyszczoną...
efekt jest taki... :tan , są troszkę inne ....ale równie smaczne..jeszcze ciepłe..można się po oblizywać.. ;:138



Obrazek

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 gru 2012, o 21:03 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Elcia koniecznie wstaw przepis, zawsze coś będzie można podejrzeć. ;:138
Kasiu pączki wyglądają pięknie i na pewno są pyszne, ja uwielbiam pączki.

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 gru 2012, o 21:29 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
kasiu kładłaś te pączuchy łyżką,czy rączką?

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 gru 2012, o 21:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Nie..M wykrawał szklaneczką... :tan

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 gru 2012, o 22:03 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
OOOOOOOOO.Brawo dla M za pomoc.Ładne i apetyczne.Też robiłam z twarogiem,ale łyżką kładłam i z proszkiem.Ile sody Kasiu?Ten wariant też sprawdzę.

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 gru 2012, o 22:27 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Ja dałam płaska łyżeczkę..ale robiłam z podwójnej porcji...bo taka mała ilość to ..szkoda pracy..zresztą same pewnie o tym wiecie.. :;230

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 gru 2012, o 22:37 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Wiemy, wiemy i też robimy co najmniej podwójną porcję na raz. :D Super dziewczyny, że możemy się wymieniać swoimi doświadczeniami. Tak trzymać.

-- 1 gru 2012, o 21:40 --

Gratulację, Moje złotko. ;:196 ;:196

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
labka1
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 gru 2012, o 22:48 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4458
Skąd: Radom

 więcej niż 1 szt.
Dziękuję złotko ;:196 ...leć juz gotować żurek..ja dalej będę myśleć nad decyzją.. :;230

_________________
Spis moich wątków. Mój domowy roślinny miszmasz cz.6 - aktualna Kasia sprzeda-roślinki i nasiona
"Ploteczki u Labeczki, o gotowaniu, kocich zwyczajach i całej reszcie "
"Kolorami Otoczę Świat" -moje prace- mydełka i kosmetyki Pozdrawiam Kasia


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
mamafrania
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 1 gru 2012, o 23:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3880
Skąd: Mazowieckie

 1 szt.
Ja robię x3,ale jutro chyba zrobię odrazu x 4 :D

_________________
aktualny wątek

Moja mała kolekcja
Moje nadwyżki

Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
elcia1974
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 2 gru 2012, o 15:57 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 9940
Skąd: dolnośląskie

 1 szt.
Drożdżówka wyszła bardzo smaczna, więc spełniając obietnicę dodaję przepis:
Drożdżowy topielec :tan

Składniki: 4 szkl mąki pszennej, 1 szkl cukru, 4 jajka, 20-25 dag masła (ew. dobrej margaryny, jak ktoś woli),
2/3 szkl mleka, 10 dag drożdży, dowolny aromat, ew. bakalie np. rodzynki

Przygotowanie: Mleko lekko podgrzac, wkruszyc do niego drożdże i dodac 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszac
i odstawic do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypac mąkę, zrobic w niej pośrodku dołek, dodac szczyptę soli i w dołek wlac
lekko ubite jajka, wyrośnięty rozczyn i stopione letnie masło. Ciasto zarobic najpierw łyżką, a potem rękami.
Wyrobione ciasto przełożyc do dużego garnka albo miski i zalac zimną wodą tak żeby było przykryte.
Kiedy ciasto wypłynie (po mniej więcej 15 minutach), wyjąc je z wody, przełożyc do miski, dodac cukier i aromat (ja dałam
1 op cukru waniliowego i kilka kropel olejku pomarańczowego), wyrobic. Na koniec można dodac bakalie (ja dałam rodzynki).
Ciasto przełożyc na przygotowaną blaszkę, przykryc ściereczką i odstawic na chwilę, żeby trochę podrosło.
Następnie można np. posypac kruszonką. Ja posmarowałam wierzch rozbitym jajkiem i posypałam grubo cukrem.

Obrazek

Blaszkę z ciastem wstawic do nagrzanego piekarnika i przez pierwsze 20 minut piec w temp. 180 st C.
Po tym czasie zwiększyc temperaturę do 200 st C i piec jeszcze przez około 40 minut.
Ja mam piekarnik elektryczny i włączyłam funkcję termoobiegu i piekłam później już tylko 30 minut i było dobre. :D

Obrazek

A potem można sie już delektowac herbatką albo kawką i kawałkiem drożdżóweczki.
Nam bardzo posmakowała, więc jeszcze wykorzystam ten przepis i upiekę ciasto z owocami albo tylko z kruszonką. :heja

Obrazek

_________________
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe


Góra   
  Zobacz profil      
 
szarotka66
 Tytuł: Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni
PostNapisane: 2 gru 2012, o 23:54 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Postów: 6120
Skąd: Gmina Nowe nad Wisłą

 więcej niż 1 szt.
Mniam, drożdżówka wygląda bardzo apetycznie. Ja też mam przepis na "topione" ciasto drożdżowe, ale robię z niego rogaliki. :D

_________________
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 1081 ]  Idź do strony nr...        1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 78  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *