Kuchnia, zioła i przyprawy

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Dzisiaj w kalendarzu z przepisami znalazłam super przepis
filet z indyka lub udziec ok 1 kg,pół opakowania wiśni mrożonych,2 łyżki cukru lub miodu/można bez/sól,pieprz,2 łyzki masła ewentualnie 2 łyżki oliwy,2 łyżki octu winnego,lub balsamico.
Po umyciu mięso dokładnie osuszyć po czym natrzeć je octem winnym,posypać solą i pieprzem.Odstawić na kilka godzin.
Mięso posmarować masłem,na dno brytwanki lub naczynia zaroodpornego wlać 2 łyżki oliwy.Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni .Piec mięso aż stanie się miękkie od czasu do czasu polewając wytworzonym tłuszczykiem.Wiśnie w międzyczasie rozmrozić poddusić na łyżce masla w rondelku.Wlożyć do indyka i chwilę potrzymać razem.Podawać mieso pokrojone w plasterki z dodatkiem wiśni
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Dziękuję za przepisiki. Będzie z czego wybierać na różne okazje :heja

A co do informacji o serze z jogurtu, to wystarczy wygooglować :

Labneh, Laban - Ser jogurtowy
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

pasta z fasoli cd
usmażyć pieczarki z cebulą,doprawić sola,pieprzem,zmiksować z ugotowana fasolą,z czosnkiem-
-nie podoba mi się kolor(szary,bez wyrazu)
smak pycha,ale chętnie zmieniłabym kolor
czy ktoś ma jakąś propozycję?

pasta z pieczarek i serka topionego
usmażyć pieczarki z cebulą-drobno posiekane
doprawić solą i pieprzem
wrzucić 2 serki topione -rozpuścić- do miseczki
GOTOWE:)

PASTA Z MAKRELI
makrelę wędzoną obrać z ości i skóry
dodać 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę
lekko posolic i posypać pieprzem
dodać 2łyżeczki majonezu i 2łyżeczki koncentr.pomidor.
delikatnie wymieszać-pyszotka ;:108

pasta z tuńczyka
tuńczyka w oleju rozdrobnić widelcem
dodać drobno posiekaną cebulę i skropić sokiem z cytryny-mniam :)

pasta z twarożku
ok 20dkg twarogu rozdrobnić widelcem
lekko posolić,posypać pieprzem
dodać w równych proporcjach -po ok 2 łyżeczki majonez i koncentr.pomidor.
wymieszać i gotowe:)
do usłychu :wit
Asia
ps.są chętni na przepis na chlebek?
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Oczywiście ,że są chętni.Ja do pasty z fasoli o nieciekawym kolorze dodałabym kurkumy.Powinno zmienić kolor.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

DZIĘKUJĘ ZA KURKUMĘ:)MYŚLĘ,ŻE SMAKOWO PASUJE


CHLEBEK PYSZOTKA:)


1KG MAKI PSZENNEJ WROCŁAWSKIEJ(nie tortowj ,ale z grubszego przemiału)
PÓŁ KG MĄKI ŻYTNIEJ
4 ŁYŻECZKI SOLI
dodatki dowolnie:
1 szklanka płatków np owsianych ,jęczmiennych
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego dodatki mogą być wybrane(siemię można wcześniej zmielić)
1szklanka otrębów
może być ok pół-szklanka suchej soi

Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski
Dodajemy zakwas,6 szklanki ciepłej wody-
-dobrze wyrabiamy ręką przez min 5min-masa powinna być gęsta ,ale nie sucha
Jeżeli jest zbyt "twarda"można dodać ciepłej wody
z wyrobionego ciasta ,odkładamy do słoiczka ok 5-6 łyżek ciasta-na zakwas do nastepnego chleba

Zwykle ciasto przygotowujemy rano i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok cały dzień,pieczemy pod wieczór lub zostawiamy do wyrośnięcia na noc i pieczemy rano
Jeżeli nie chcemy czekać tak dlługo,to możemy po odłożeniu części wyrobionego ciasta na zakwas,dodac ciut wody wymieszanej z ok 2 dkg drożdży-wówczas musimy pilnować ciasta,aby nie przerosło

Dwie długie "keksówki"smarujemy grubo masłem .
Ręce smarujemy obficie np olejem/oliwka(ciasto nie przykleja sie tak do rąk),rozdzielamy ciasto na dwie części i przekładamy do blaszek,z wierzchu delikatnie wyrównujemy dłonią.
Odstawiamy do wyrośnięcia np na krzesełku przy kaloryferze,przykryte czystą ściereczką
Gdy wyrośnie ,wstawiamy do nagrzanego piekarnika-200stopni -na środkową półkę-grzałka od dołu
Pieczemy godz,aż do widocznego zrumienienia boków-jeżeli od góry jest nie spieczony to zmniejszamy piekarnik do 190st i włączamy górę-pilnujemy,żeby się nie spalił-ma być rumiany

Upieczony wyjmujemy od razu z blaszek,delikatnie je odwracając-sam wypadnie-na kratkę do odparowania-jeżeli nie chce wypaść tzn,że blaszka była za słabo wysmarowana tłuszczem-wówczas należy go delikatnie podważyć nożem wdłuż brzegów formy
Chleb zostawiamy do odparowania nawet na cały dzień,ew na całą noc-ostudzony,odparowany zawijamy w odpowiednio dużych porcjach np w płócienną szmatkę-można nadmiar zamrażać.

Zakwas w słoiczku będzie rósł więc musi mieć wolną przestrzeń w słoiczku.
Zaczyna fermentować po ok 2-3 dniach i wówczas może byc już używany,
Po ok 10 dniach nie nadaje sie już do użytku

PRZEPIS NA PIERWSZY ZAKWAS
http://piekarnia.wordpress.com/2008/07/ ... -na-chleb/ .
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Proszę powiedz czy ma być 6 szklanek wody do maki?
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

tak-6
jeżeli dasz jednak wszystkie dodatki(to jednak kilka szklanek więcej)to wody może wyjdzie ok 7szkl
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Ojojoj Asiu, tyle roboty przy chlebku :roll: Ja to jednak jestem leniuszek. Właśnie piekę chleb w automacie z gotowej mieszanki. Dodaję tylko wodę, cukier, sól, drożdże i olej. Trzy godziny z haczykiem, ale samo się robi :D Kupuję gotowe mieszanki z ziarnem słonecznika lub dyni. Chleb znika w ciągu jednego dnia (trzy osoby). Wiem, wiem ... te na zakwasie są o niebo smaczniejsze i zdrowsze :D
Ale za to za pastami przepadam :D Indyka z wiśniami też trzeba spróbować :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Asiu, zainspirowałaś mnie i popełniłam dzisiaj na śniadanie pastę z makrelą. Ponieważ nie zawsze wszystkie produkty są pod ręką, postanowiłam zrobić z tego co akurat w lodówce było. A mianowicie :

1 wędzona markela, kawałek białego sera (miałam serek Capri typu włoskiego. Jest on mniej kwaśny), cebula, kawałek ostrej papryczki, dwa jajka ugotowane na twardo,odrobina pieprzu. Soli nie dodawałam , bo makrela była dość słona.

W blenderze zmiksowałam cebulę. Dodałam obraną z ości rybę oraz ser i jajkaoraz ostrą papryczkę. Całość zmiksowałam i gotowe. Przyprawiłam pieprzem. Ozdobiłam słodką papryką i ogórkiem konserwowym. Brakowało mi natki pietruszki, dlatego ten ogórek. Nie dodał on jednak koloru, ale zestawienie smakowe było ok. Do tego własny chlebek ... i jestem po śniadaniu :D

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7810
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

witaj:)
chlebek z automatu to świetna sprawa,sama już myślałam o takim rozwiązaniu.
Mojego wychodzą 2 spore blaszki i ciągle go rozdaję lub częściowo zamrażam bo dla nas to trochę przy dużo.Wiadomo jednak,że chlebek na zakwasie jest zdrowszy -podczas rośnięcia już ulega fermentacji-częściowo jest "przetrawiony".Mam zamówienia na chlebek od kobitki,która jedynie po moim chlebku nie ma skoków cukru :D
No i mam ciągły dylemat ;:108
Twój chlebek ze zdjęcia wygląda jak mój czyli super :wink: ,a pasta i kanapeczki bardzo mi się podobają
pozdrawiam o poranku i pomalutku zbieram się na ćwiczonka ;:211
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3396
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gdynia/Chrztowo

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Od roku próbujemy z mężem piec chlebek sami ale coś nam nie wychodzi.Chciałam kupić maszynę do chleba ale nie mam nikogo znajomego kto takową posiada.Nie wiem jaka wybrać może cos polecisz?
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2782
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Wrocławia

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Na razie szybciutko podam link do tematu Automat : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=20294 i uciekam trochę popracować :D
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2956
Od: 16 sty 2012, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: okolice Legnicy

Re: Kuchnia, zioła i przyprawy

Post »

Witam
pooglądałam i ślinka mi cieknie na pasztecik, na jogurcik.....................
Oj zjadłoby się.
Robisz zjawiskowe potrawy Olu. zazdroszczę. ;:65
Czasami też uda mi się coś upichcić.... oooo, dżem z dyni też robiłam w tamtym roku super wyszedł.
Będę tu wpadała do Ciebie podejrzeć.
Pozdrawiam

;:118
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”