Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 356 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  
Autor Wiadomość
Aurelia
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 9 lip 2010, o 10:21 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 33
Skąd: Kraków

 1 szt.
Małgorzata Zielińska "Domowa piekarnia" Bardzo polecam tą książkę. Wiele przepisów na chleb, własna produkcja zakwasu. Autorka Mirabbelka prowadzi stronę o chlebie. Nie da się ukryć, że miałam plany pieczenia chleba, ale jak poczytałam przepis, w którym ciasto rośnie 2 doby to wymiękłam. Ale jako lektura uzupełniająca, dla samej przyjemności czytania - bezcenne :wink:

_________________
Pozdrawiam
Aurelia


Góra   
  Zobacz profil      
 
renim
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 9 lip 2010, o 22:43 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 626
Skąd: Małopolska

 0 szt.
Też chcę takie zapasy na zimę :D

_________________
"Mój świat, w którym zakwita niejeden kwiat"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 9 lip 2010, o 23:02 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2825
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Aniu, a może teraz jakieś impresje na temat malin, czarnej porzeczki czy wiśni ?
Na jutro planuję zwykły sok w sokowniku z czarnej porzeczki. Może masz jakiś ciekawy przepis w zanadrzu ?

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Zielona_Ania
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 10 lip 2010, o 14:11 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4193
Skąd: Kraków

 1 szt.
Aurelio, oczywiście strona pani Małgorzaty jest bezcenna, stąd wzięłam przepis na zakwas i będę już piec pierwszy chleb. Może nawet dzisiaj zarobię ciasto, bo zakwas ma już przepisowe 5 dni.


Renatko, do dzieła więc :D Jeśli są chęci i możliwość zdobycia owoców do przerobu, to zachęcam. Ja nie robię dużych ilości, wolę nawet po 2-3 słoiczki ale za to rozmaite.


Olu, malin mam bardzo mało, w sam raz na podskubanie dla smaku. Wiśni wcale, porzeczki czarnej też. Na razie mogę wykorzystać agrest i porzeczkę czerwoną oraz morwę. Twój sok to na pewno będzie pyszny!

_________________
Ankowo cz.2
Ankowo cz.3
Ogród w kuchni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Zielona_Ania
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 11 lip 2010, o 21:18 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4193
Skąd: Kraków

 1 szt.
Pochwalę się. Dzisiaj upiekłam mój pierwszy chleb na zakwasie. Zakwas żytni robiłam przez 5 dni, wczoraj wieczorem nastawiłam zaczyn na dwa chleby a dzisiaj robiłam ciasto. Najbardziej mi się spodobało to że zakwas traktuje się jak zwierzątko - karmi się go i dba o wygodę (mieszanie). W robieniu chleba jest tyle przyjemności.
Pierwszy chleb ze słabego zakwasu :heja , ale już smaczny (tylko pierwszy bochenek za mocno się przypiekł :oops: ).

Obrazek

A z ogrodowych ziół pesto według instrukcji forumowej viewtopic.php?f=42&t=23461&p=1414401&hilit=pesto#p1414401

Moje pesto:
Obrazek
Obrazek

Cały słoiczek w lodówce, jeszcze dokupię parmezan do domieszania i będzie gotowe do makaronu :) .

_________________
Ankowo cz.2
Ankowo cz.3
Ogród w kuchni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ankha
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 12 lip 2010, o 15:22 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2493
Skąd: ok. białegostoku

 więcej niż 1 szt.
No i pięknie, znów wpadłam tutaj i jak śliwka w kompot :;230 Takie Kostki Lodu dla estety liczą się bardziej niż zmagania z niewygodną dekoracją, jestem za ;:138
Skórka z chlebka takiego z masłem, bratki - mniam - jadłam kiedyś, z babką muszę spróbować - dzięki
;:196

_________________
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny


Góra   
  Zobacz profil      
 
Zielona_Ania
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 14 lip 2010, o 22:12 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4193
Skąd: Kraków

 1 szt.
Aniu, chleb naprawdę łatwo zrobić, tylko czas potrzebny, trzeba to dobrze rozplanować. Wczoraj kupiłam kilka wiklinowych koszyków do wyrastania ciasta, będą ładniejsze bochenki mam nadzieję.


Gorąco, kuchnię omijam. Moje ostanie kulinaria to chleb z pomidorem lub kiszonym ogórkiem :;230

Z weekendu jeszcze takie coś mam- chutney z rabarbaru. Słodko- kwaśny i korzenny. Do mięsa, do sera. Przepis z internetu, tutaj http://zpierwszegotloczenia.pl/przepisy ... przetwory/

A moje wykonanie tutaj:
Zamiast octu jabłkowego wykorzystałam ocet balsamiczny i troszkę kwasku cytrynowego,
więc smak jest na pewno inny niż w oryginale.
Składniki: rabarbar, cebula, rodzynki, cukier, ocet, sól, cynamon, goździki, imbir, pieprz cayenne.
Obrazek

Wymieszać, gotować do uzyskania gęstego sosu.
Obrazek

_________________
Ankowo cz.2
Ankowo cz.3
Ogród w kuchni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
[Iza]
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 16 lip 2010, o 12:09 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1854
Skąd: Poznań
Ja mam morwę, ale nigdy nie zauważyłam u niej owoców. Ciekawe...

_________________
Ogródek Izy - cz.2
Ogród światła i cienia - cz.3


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
renim
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 16 lip 2010, o 21:46 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 626
Skąd: Małopolska

 0 szt.
Ale pyszny chlebuś ;:94

_________________
"Mój świat, w którym zakwita niejeden kwiat"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ankha
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 17 lip 2010, o 12:26 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2493
Skąd: ok. białegostoku

 więcej niż 1 szt.
Piekłam kiedyś chlebuś z takiego zakwasu, co po ludziach krążył i jeszcze jakiś prosty wieloziarnisty - na zwykły jeszcze nigdy się nie porwałam, ale... :heja ;:196 :wit

_________________
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny


Góra   
  Zobacz profil      
 
AAleksandra
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 17 lip 2010, o 19:50 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 2825
Skąd: okolice Wrocławia

 1 szt.
Ja jeszcze chyba nie dojrzałam do pieczenia chleba na zakwasie. Piekę chlebuś w automacie do pieczenia z gotowych,dostępnych mieszanek. Dodaję tylko czasem ziarna słonecznika, dyni lub płatki papryki. Czasem po wierzchu posypuję sezamem lub czarnuszką. Mój chlebek cieszy się powodzeniem (szybko znika) :D

_________________
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Andzia1
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 20 lip 2010, o 08:05 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1597
Skąd: Małopolska/Klucze

 0 szt.
Każdy chleb upieczony w domu jest o niebo lepszy od sklepowego... bo wkłada się do niego serce i domowe ciepełko. Nawet jak to jest zwykły chlebek na drożdżach. A ten zapach w domu mmmmmmmmmm ... czasem piekę chleb czy ciasto drożdżowe tylko dla tej atmosfery i zapachu. Podobnie jak na święta pastuje kawałeczek podłogi zwykłą śmierdząca pastą do podłóg, bo to dla mnie zapach z dzieciństwa :;230

_________________
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu


Góra   
  Zobacz profil      
 
Zielona_Ania
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 20 lip 2010, o 19:24 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4193
Skąd: Kraków

 1 szt.
Izo, faktycznie ciekawe. Moje morwy też nie wszystkie owocują jednakowo, czasem np. tylko kilka gałęzi ma zawiązane owoce na całym drzewie. Nie wiem od czego to zależy.

Renatko, chlebek dobry, wolno się robi, szybko się kończy :)

Aniu, jeśli tylko możesz poświęcić chwilę to zachęcam. Jak się rozplanuje czasowo, to wcale tak nie zajmuje dużo, byle pamiętać kiedy podejść do wyrobienia, kiedy odgazować itd. W międzyczasie można robić mnóstwo rzeczy.

Olu, ciekawi mnie taki chleb z automatu, bo podobno jest smaczny, a szybko się robi. I te płatki papryki - robisz sama? Czy to jakieś gotowe można kupić?

Aniu Andzia ja się śmieję że nawet przypalony to inaczej smakuje, a skórkę zawsze można odciąć.
To prawda że pamięć o zapachach zostaje w nas z dzieciństwa i bardzo silnie oddziałuje. Na pastę do podłóg bym nie wpadła :;230 że taki świąteczny nastrój może wprowadzić. Moim zapachem który kojarzy mi się z czymś najwspanialszym jest duszona papryka ( z paprykarza dawno dawno temu przygrzewanego u dziadków na piecu :) )

Dowód sobotnich wypieków:
Chleb z posypką słonecznikową
Obrazek

Chleb z makiem i czarnuszką:
Obrazek

Anatomia chleba domowego na dzikich drożdżach
- w końcu zakwas sobie łapie co potrzeba z powietrza :D
Obrazek

_________________
Ankowo cz.2
Ankowo cz.3
Ogród w kuchni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
renim
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 22 lip 2010, o 22:05 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 626
Skąd: Małopolska

 0 szt.
Dalej kuś, ale już za dwa tygodnie będę mieć piekarnik i zacznę działać :heja Aniu pytanie z innej beczki, zakisiłam ogórki w kamionkowym garnku w sobotę, połowę już zjadłam. :;230 Dziś pojawił się na nich biały nalot. Pleśń? Wyrzucić? Co zrobiłam źle?

pozdrawiam ;:3

_________________
"Mój świat, w którym zakwita niejeden kwiat"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Zielona_Ania
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 22 lip 2010, o 22:36 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 4193
Skąd: Kraków

 1 szt.
Renatko, w tak krótkim czasie w ogórkach pleśń nie mogła by się rozwinąć, bo nie pozwolą na to pracujące bakterie kwasu mlekowego. To one są odpowiedzialne za biały nalot na ogórkach- taki lekko śliski, jakby błonkowaty. Myślę że ogórki masz w normie. Obserwuj czy kolor się nie zmienia i na pewno jakby coś było nie tak to poznasz po zapachu.

_________________
Ankowo cz.2
Ankowo cz.3
Ogród w kuchni


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
renim
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 22 lip 2010, o 22:48 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 626
Skąd: Małopolska

 0 szt.
No smak mają super i dziś ku obrzydzeniu syna starłam to białe i zjadłam ogórka :;230

_________________
"Mój świat, w którym zakwita niejeden kwiat"


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Andzia1
 Tytuł: Re: Ogród w kuchni
PostNapisane: 23 lip 2010, o 08:00 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1597
Skąd: Małopolska/Klucze

 0 szt.
Renim, przy taki upale ten nalot pojawia się bardzo szybko, najlepiej nie pokazywać synkom... umyć i podać :;230 nawet się nie zorientują :heja

_________________
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.           [ Posty: 356 ]  Idź do strony nr...        1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 21  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 23 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *