Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1, 2
Autor Wiadomość
kocica
 Tytuł:
PostNapisane: 28 paź 2008, o 14:35 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 3270
Skąd: pd kraniec Mazowsza pod Kozienicami

 1 szt.
Ale mi narobiłaś smaku tym kremem chałwowym. Najwspanialszy smak z czasów dzieciństwa, tylko że teraz nie ma takiej przepysznej chałwy.

_________________
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 29 paź 2008, o 09:36 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Ja uwielbiam chałwe, tego kremu robię zawsze podwójną ilość!!!


Góra   
  Zobacz profil      
 
tulipanka
 Tytuł:
PostNapisane: 29 paź 2008, o 13:00 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 5976
Skąd: świętokrzyskie

 1 szt.
Mam ochotę na to ciasto z kremem chałwowym. Mam tylko jedno pytanko. Czy koniecznie trzeba do tego kremu dodawać alkohol?
Pytam, bo piekę również dla dzieci i chciała bym wiedzieć czy ta masa dużo straci jeśli nie dodam rumu.

_________________
Pozdrawiam Wiola
Ogród pełen róż - aktualny
Sprzedaję nadwyżki


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 30 paź 2008, o 22:15 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Bez alkoholu z powodzeniem można robić.
Można zrobić go też bez bakalii,jest wtedy doskonały to przełożenia tortu.Tylko użyć prawdziwego masła lub twardej margaryny.Te z dodatkami oleju się nie nadają,krem wychodzi smaczny ale rzadki.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2008, o 17:33 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Domowy ser żółty


Składniki:

2 kg białego sera (takiego tradycyjnego w rożku)
2 litry mleka (nie typu UHT)
2 kostki masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
garść kminku
sól
świeże zioła

Wykonanie:

Mleko wlać do garnka, podgrzać prawie do wrzenia. Wrzucić, ostrożnie mieszając, pokruszony ser. Gdy z mleka zacznie oddzielać się serwatka, przecedzić przez płótno i ser mocno odcisnąć. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić odciśnięty ser, delikatnie wymieszać, aby połączył się z masłem. Dodać sodę oczyszczoną, sól i dużo kminku. Mieszać na ogniu ok. 5 minut, aż ser będzie ciągnący się i szklisty. Foremkę wyłożyć folią spożywczą. Dno posypać kminkiem i rozmarynem. Przełożyć ser do foremki i włożyć na kilkanaście godzin do lodówki. Wyłożyć ser z foremki, kroić w plastry.
Ja robię z połowy porcji ,bez dodatku kminku i bez ziół.Taki bez dodatków najlepiej mi smakuje.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2008, o 17:34 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Domowy ser biały


Składniki

4 litry mleka wiejskiego (nie UHT)

Wykonanie:

Połowę mleka nastawić na zsiadłe. Gdy skwaśnieje, dolać do drugiej porcji mleka wcześniej ugotowanego. Pogotować razem kilka minut. Przelać na bardzo gęste sitko lub wlać na czystą, gęstą gazę bądź do lnianego woreczka. Odsączyć serwatkę. Serek ukształtować w dowolną formę.


Góra   
  Zobacz profil      
 
BEATA55555
 Tytuł:
PostNapisane: 11 lis 2008, o 17:48 
Offline
200p
200p
Avatar użytkownika
Postów: 393
Skąd: Warszawa

 1 szt.
Domowy jogurt GRECKI


Składniki:

1 mały jogurt naturalny
1 litr słodkiego mleka (nie UHT)

Wykonanie:

Mleko zagotować,odstawić na 2-3min zdjąć korzuch a następnie stopniowo dodając po 1 łyżce jogurt cały czas energicznie mieszając. Przelać do słoików,nakryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce i pozostawić na kilka godzin(całą noc).
Tak przygotowany jogurt można przechowywać w lodówce nawet dwa tygodnie.
Nie zjadać do końca, 1 szklankę należy pozostawić na następny jogurt.
Pyszny do deserów ja zastępuje nim śmietanę,zrobiony na nim koktajl owocowy jest bajkowo smaczny!


Góra   
  Zobacz profil      
 
acia1065
 Tytuł: Re: Przepisy i porady Beaty
PostNapisane: 16 wrz 2020, o 17:05 
Offline
1000p
1000p
Avatar użytkownika
Postów: 1021
Skąd: Kłaj - Małopolska

 1 szt.
Muszę zrobić ten ser domowy!

_________________
Beata


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
ewikk77
 Tytuł: Re: Przepisy i porady Beaty
PostNapisane: 16 wrz 2020, o 19:58 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 933
Skąd: mazowieckie

 1 szt.
Beata, odkopałaś fajny wątek, ciekawe z tą bitą śmietaną, wypróbuję na pewno.

_________________
pozdrawiam Ewa


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Teresa Pszczola
 Tytuł: Re: Przepisy i porady Beaty
PostNapisane: 9 paź 2020, o 18:44 
Offline
500p
500p
Avatar użytkownika
Postów: 651

 0 szt.
Dawniej robiłam taki jogurt grecki. Muszę do niego wrócić.
Wiadomo co jest w środku.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 27 ]  Idź do strony nr...        1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *