Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
  

Strefa czasowa: UTC + 1



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 443 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...        1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32  
Autor Wiadomość
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 18 gru 2017, o 19:49 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1260
Skąd: Łódź

 1 szt.
Jolu próbowałem i innych niż Zamojskie, ale te mnie nigdy nie zawiodły i one mniej więcej spełniają w zależności od szczepu poniżej zamieszczoną tolerancje na alkohol. Ja swoich win nie siarkuje tylko pasteryzuje w 70 oC wiec nie mam problemu z ich ubiciem i mam pewność, że mi nie ruszą w butelkach.

Lin8 ja wcale nie miałem zamiaru zniechęcać kogokolwiek do bayanusów, bo to dobry wybór, pod warunkiem, że w opakowaniu masz czysty szczep a to ich zalety:

DV10 (Epernay) – S. bayanus. Stosowane w Szampanii do wyrobu win musujących, używane również do win białych oraz win czerwonych, a także do wznowienia zatrzymanej fermentacji. Dają czysty odmianowy aromat bez gorzkich posmaków i niską lotną kwasowość. Szybki przebieg fermentacji, dobra odporność na niskie pH i wysokie SO2, małe zapotrzebowanie na tlen i azot, tolerancja na temperaturę 10–36°C, odporność na alkohol do 18%.

EC-1118 (Prise de Mousse, Premier Cuvee, PDM) – S. bayanus. Do produkcji win białych i musujących, nadają się do wtórnej fermentacji w butelce i wznowienia zatrzymanej fermentacji, nie wpływają na aromat wina. Stosunkowo szybka, lecz równa i spokojna fermentacja, z niewielką ilością piany, tolerancja na temperaturę 7–30°C, odporność na alkohol do 18%. Hamują rozwój bakterii kwasu mlekowego.

Obrazek

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 18 gru 2017, o 19:55 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5762
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Jacku, ale to chyba straszne zamieszanie z tą pasteryzacją?

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki


Góra   
  Zobacz profil      
 
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 18 gru 2017, o 20:01 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1260
Skąd: Łódź

 1 szt.
Masz na myśli, że kłopotliwe?

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 18 gru 2017, o 20:02 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5762
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
No... :) chyba tak.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki


Góra   
  Zobacz profil      
 
toldi
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 18 gru 2017, o 20:19 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 1260
Skąd: Łódź

 1 szt.
Przy produkcji domowej w jednym kotle mieści mi się ok. 20 butelek zwykle zostawiam je do wystygnięcia i kolejne 20 a to już jeden balon. Ale pilnuje tylko przez 40 min żeby nie przekroczyc 70 oC dla mnie ok :)

_________________
Pozdrawiam. Jacek :uszy


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
aga123456
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 23 sie 2018, o 23:42 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 7

 0 szt.
Witam wszystkich :wit
Potrzebuję rady przy produkcji wina.
Niestety nie wiem jakiej odmiany mam winogrona, są jakby różowo-fioletowe, w smaku słodkie.
Mam baniak o poj. 15 litrów. Chciałabym użyć drożdży.
Bardzo proszę dowiadczone osoby o radę jakich drozdzy i ile owoców użyć, ile dodac wody a ile cukru (owoce slodkie).
Wiem, że temat walkowany milion razy ale z tego co widzę w większości wino bylo robione na owocach kwasniejszych.
Pozdrawiam


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 sie 2018, o 10:02 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5762
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Ciężka sprawa :? bo nic nie wiadomo.


Ponieważ to nie będzie w sumie wino/ wino robi się z samego moszczu/ to kup jakiekolwiek drożdże do win czerwonych
suszone czy w płynie np Zamojskich.

Winogrona czerwone powinno się macerować ze skórkami choć tydzień, oczywiście po podaniu drożdży,
ale nie wiemy co to za winogrona :( . Czy to nie jakaś labruska? Miąższ jest glutowaty?


Tu :arrow: viewtopic.php?p=5846655#p5846655
pokrótce napisałam o co chodzi z cukrem i alkoholem. Możesz pominąć kwestię niecukrów.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki


Góra   
  Zobacz profil      
 
aga123456
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 sie 2018, o 10:57 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 7

 0 szt.
Napewno nie labruska -są slodkie (nawet te niewybarwione). Miąższ jest zwarty i chrupiący (?) tak jak w tych winogronach sklepowych. W sumie zastanawialam się, żeby robić z samego moszczu, bez drożdży, ale boje sie że "nie ruszą" :roll: robilam kiedyś wino z tych winogron i używałam drożdży, niestety nie pamietam proporcji ale bylo bardzo mocne i bardzo slodkie.
Przy okazji może ktoś rozpoznaje co to za odmiana? Winogrono rosnie w szklarni, te z bezposrednim dostępem do slonca są fioletowe, te które mają troche mniej słońca są zielono-różowe.

Obrazek


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
jokaer
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 sie 2018, o 12:38 
Offline
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Avatar użytkownika
Postów: 5762
Skąd: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

 więcej niż 1 szt.
Może jakbyś zdjęcia liści zrobiła :?

Nie bardzo rozumiem dlaczego ma nie ruszyć moszcz :roll: po zapodaniu drożdży.
Fermentowanie moszczu bez szczepienia innymi drożdżami, to tzw. fermentacja spontaniczna,
ale może te winogrona mają jakieś marne drożdże. zresztą w takiej fermentacji jest ryzyko pojawienia się niechcianych elementów,
które mogą zepsuć wino. Dlatego nastaw trzeba zasiarkować, odczekać i zaszczepić drożdżami kupnymi.

Jeśli to są winogrona deserowe, to się średnio na jeża nadają na wino, bo mają za mało kwasów
i wino jest za słodkie bez smaku. Z takich winogron raczej wychodzi sfermentowany słodki sok, a nie wino.

_________________
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam Moje krzyżówki


Góra   
  Zobacz profil      
 
aga123456
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 24 sie 2018, o 15:01 
Offline
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Postów: 7

 0 szt.
Dziekuje bardzo za informacje!! :) poczytam jeszcze co i jak i zastanowie sie czy robic winko czy nie :)


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
tmf30
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 14 wrz 2018, o 06:57 
Offline
200p
200p
Postów: 324
Skąd: Zgorzelec

 0 szt.
Witam.
W tym roku pierwszy raz robię wino z ciemnych winogron. W necie proporcje są różne. Ja na dzisiaj do butla dałem 11 kg ciemnych winogron (nie znam odmian, dojrzałe tak w 90 %), 3 kg cukru i 8 litrów wody. Chciałbym uzyskać wino słodkie lub półwytrawne, z 12% alkoholu, o wyrazistym smaku. Co muszę dołożyć aby takie wyszło.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
malopolanin
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 16 wrz 2018, o 10:54 
Offline
200p
200p
Postów: 316
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
Pierwszy błąd: winogrona powinny być w 100% dojrzałe
Drugi błąd: nie zmierzyłeś cukru w moszczu, więc jak zaplanujesz wino 12%-towe?
Trzeci błąd: jak wino ma spełniać Twoje oczekiwania wyrazistego smaku, skoro dajesz tyle samo wody, ile uzyskasz moszczu po wytłoczeniu?


Góra   
  Zobacz profil      
 
tmf30
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 08:05 
Offline
200p
200p
Postów: 324
Skąd: Zgorzelec

 0 szt.
Cóż, człek się uczy na błędach.
ad.1. Te 90% to takie uśrednienie i to w dół. Zdecydowana większość była dojrzała, ale zdarzały się też kiście, na których część owoców była dojrzała a część (w mniejszości) wyglądała tak jak na tym ostatnim zdjęciu parę wpisów wyżej (więcej: są nawet do tych na zdjęciu podobne jakby to była taka sama odmiana). Co do odmian to była też Labrusca (solidne wiadro) w pełni dojrzała. Razem do zgniecenia dałem 2,5 wiadra owoców. Jednak nie jestem wstanie ocenić, ile waży takie pełne wiadro. Myślę że te 11 kilo to lekko zaniżyłem. Myślę ze mogło być 14-15 kg. Pierwsze wiadro warzyłem i nie pamiętam czy wyszło mi 5,5 kg czy 8,5 kg z wiadrem ( plastikowym )
ad.2 Z tymi 12% to chodziło mi bardziej o to, czy czasem z moich proporcji nie wyjdzie mi "woda", bo niestety nie potrafię zamieniać wodę w wino. Zastanawiałem się czy nie dać więcej cukru i lepszych/odporniejszych na %-y drożdży. A czy to będzie 10 % czy 16 % to już ma mniejsze znaczenie dla mnie. Boję się uzyskania kompotu.
ad.3 Czytałem rożne przepisy i tak mi wyszło.

PS. To co jest obecnie w butli ma ładny intensywny kolor.


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
malopolanin
 Tytuł: Re: Wino z winogron
PostNapisane: 17 wrz 2018, o 10:54 
Offline
200p
200p
Postów: 316
Skąd: Małopolska

 więcej niż 1 szt.
Właśnie po to, by orientacyjnie określić moc wina i ewentualnie ilość cukru, jaką należy dodać, potrzebny jest pomiar cukru w moszczu. Znając cukier wyjściowy, można obliczyć ile trzeba dodać cukru, by otrzymać odpowiedni procent alkoholu. Jeżeli winogrona nie były w pełni dojrzałe, jest ryzyko, że miały duży poziom kwasów, co z kolei nie pozwoli na uzyskanie dobrego wina. Można w niewielkim stopniu zmniejszyć kwasowość wina, ale nie zawsze da się osiągnąć w ten sposób zadowalający efekt.
Na pierwszy raz powinieneś zrobić mniej wina, ale solidniejszego, na samym moszczu. Dolewając tak dużo wody trudno wymagać dobrego smaku wina, bo powstaje napój alkoholowy, a nie wino. Z drugiej strony, wszystko jest kwestią gustu.
Na przyszły rok kup sobie cukromierz (wskaźnik zawartości cukru), na pewno się przyda, a nie jest tak bardzo drogi.


Góra   
  Zobacz profil      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 443 ]  Idź do strony nr...        1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32  

Strefa czasowa: UTC + 1


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *