Pizza - pizze
Pizza - pizze
Długo szukałam przepisu na dobre ciasto.Już nawet nie pamiętam ,gdzie go znalazłam.Robię ją od dawna i wszystkim bardzo smakuje.Najlepszym dowodem jest to ,że po zjedzeniu chcą przepis.Robi się ją błyskawicznie ,a składniki staram się mieć zawsze w domu.
Pizza
pół kg. mąki
pół kostki drożdży
6 łyżek oleju
300 ml. ciepłej wody
odrobina cukru
i najważniejsze sól do smaku
inne dodatki według uznania
zawsze używam przecieru pomidorowego w kartoniku 500g
Mąkę wsypuję do miski.Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i wlewam do mąki ,dodaję odrobinkę cukru,sól do smaku trochę to wymieszam i dodaję olej.Zagniatam ciasto(krótko) i dzielę na dwie części.Nie czekamy aż urośnie.Od razu przystępujemy do wałkowania.Ja rozwałkowuję na papierze do pieczenia ,koło o średnicy ok.30 cm.i zsuwam na płaską blachę od piekarnika.Ciasto smaruję raczej cienko ,ale dokładnie sosem pomidorowym.Można posypać przyprawą do pizzy ale uwaga na przyprawy zawierające sól ,bo ciasto jest solone.Układamy dowolne składniki.Piekę w temp. ok. 189-190 stopni w termoobiegu.Temp. i czas pieczenia trzeba dopasować indywidualnie ,do osobistego piekarnika.
Ja wolę pizzę miękką ,dzieci też ,więc pilnuję aby spód bardzo się nie podrumienił.
teraz sos:
resztę sosu pomidorowego wylewam do miseczki.Dodaję przeciśnięty czosnek,dolewam odrobinę wody(nie za dużo aby sos nie był za rzadki) ok.4 łyżek oleju ,łyżkę ketchupu ,sól i cukier do smaku.można dodać bazylię itp.Wszystko dokładnie wymieszać.Sos jest najlepszy jeżeli przygotujemy go wcześniej.
Z tego przepisu wychodzą 2 duże pizze.
Smacznego
Pizza
pół kg. mąki
pół kostki drożdży
6 łyżek oleju
300 ml. ciepłej wody
odrobina cukru
i najważniejsze sól do smaku
inne dodatki według uznania
zawsze używam przecieru pomidorowego w kartoniku 500g
Mąkę wsypuję do miski.Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie i wlewam do mąki ,dodaję odrobinkę cukru,sól do smaku trochę to wymieszam i dodaję olej.Zagniatam ciasto(krótko) i dzielę na dwie części.Nie czekamy aż urośnie.Od razu przystępujemy do wałkowania.Ja rozwałkowuję na papierze do pieczenia ,koło o średnicy ok.30 cm.i zsuwam na płaską blachę od piekarnika.Ciasto smaruję raczej cienko ,ale dokładnie sosem pomidorowym.Można posypać przyprawą do pizzy ale uwaga na przyprawy zawierające sól ,bo ciasto jest solone.Układamy dowolne składniki.Piekę w temp. ok. 189-190 stopni w termoobiegu.Temp. i czas pieczenia trzeba dopasować indywidualnie ,do osobistego piekarnika.
Ja wolę pizzę miękką ,dzieci też ,więc pilnuję aby spód bardzo się nie podrumienił.
teraz sos:
resztę sosu pomidorowego wylewam do miseczki.Dodaję przeciśnięty czosnek,dolewam odrobinę wody(nie za dużo aby sos nie był za rzadki) ok.4 łyżek oleju ,łyżkę ketchupu ,sól i cukier do smaku.można dodać bazylię itp.Wszystko dokładnie wymieszać.Sos jest najlepszy jeżeli przygotujemy go wcześniej.
Z tego przepisu wychodzą 2 duże pizze.
Smacznego
- Siedmiokropka
- 100p
- Posty: 160
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
- Lokalizacja: Puszcza Białowieska
- Administrator
- ---
- Posty: 7590
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Żeby była chrupka to trzeba bardziej podpiec spód.Można to stwierdzić podglądając spód podczas pieczenia .Co do soczystego farszu ,to nie wiem co masz na myśli (może pamarańcze) ? Oczywiście to był żart.Ja dla dzieci robię prostą:ser szynka ,cebulka pieczarki i sos.Drugą dla mnie i dla męża robię ostatnio ,,chłopską''.Ser, boczek ,jajko na twardo,cebulka,ogórek kiszony, kukurydza,pieczarki.
Jeżeli chodzi o soczystą to może ananas?Tylko nie każdy lubi.
______________________
pozdrawiam Beata
Jeżeli chodzi o soczystą to może ananas?Tylko nie każdy lubi.
______________________
pozdrawiam Beata
- Administrator
- ---
- Posty: 7590
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
Przypominam sobie z dawnych lat - takiej już nigdzie nie produkują , ja w każdym razie nie spotkałem :
zawierało podduszoną cebulę - to nadawało chyba soczystości + może pomidor.. oprócz stand ser wędliny itd
A o chrupkość to raczej chodzi mi w całej "objętości ciasta" - to chyba zależy od składu - nie wiem , nie znam się
PS ...a jeśli chodzi o cebule dodawaną surową czasem to dla mnie jakaś wielka pomyłka.... ale o gustach podobno się nie dyskutuje ,choć tutaj nam wszystko wolno w tej materii
zawierało podduszoną cebulę - to nadawało chyba soczystości + może pomidor.. oprócz stand ser wędliny itd
A o chrupkość to raczej chodzi mi w całej "objętości ciasta" - to chyba zależy od składu - nie wiem , nie znam się
PS ...a jeśli chodzi o cebule dodawaną surową czasem to dla mnie jakaś wielka pomyłka.... ale o gustach podobno się nie dyskutuje ,choć tutaj nam wszystko wolno w tej materii
Miłego dnia!
Admin.
Admin.
Ja smażę cebulę na maśle potem dodaje pokrojone pieczarki i razem duszę .To powoduje ,że pizza jest soczysta
I to chyba była / jest ta tajemnica którą rzadko kto zna - genialne i proste !
Wykładam to na upieczony spód bo wtedy zachowuje swą chrupkość i smaruje sosem pomidorowym.Nie zawsze smaruje sosem bo i tak potem ten sos będzie na wierzchu..Kładę pokrojoną szynkę ,ścieram ser żółty i do piekarnika na chwilę aby się ser stopił.Przyprawy i dodatki każdy daje według własnego uznania.
I to chyba była / jest ta tajemnica którą rzadko kto zna - genialne i proste !
Wykładam to na upieczony spód bo wtedy zachowuje swą chrupkość i smaruje sosem pomidorowym.Nie zawsze smaruje sosem bo i tak potem ten sos będzie na wierzchu..Kładę pokrojoną szynkę ,ścieram ser żółty i do piekarnika na chwilę aby się ser stopił.Przyprawy i dodatki każdy daje według własnego uznania.
- miaaa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1498
- Od: 12 lut 2008, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Ignis ja też czasem robię tak z pieczarkami i cebulką
Przepis na pyszną pizze włoską (dokładnie ciasto), która zawsze wychodzi ;)
SKŁADNIKI:
3 szkl. mąki tortowej ( polecam SPOŁEM - nie żeby jakaś reklama, ale naprawdę dobra;))
szklanka (ważne- taka sama jak mąki) ciepłej wody
mniej niż 1/4 kostki 10 dag'owych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej ( nie gorącej). Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie - dzielimy je na pół, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy - wychodzą z tego 2 placki. Można zrobić jeden - tylko wtedy pizza wychodzi grubsza ( buła taka ) Smarujemy ulubionym sosem, na wierzch kładziemy to, co lubimy lub co akurat mamy w lodówce. Wstawiamy do piekarnika NAGRZANEGO DO 250 STOPNI (musi byc 250 i juz ;)), po 15- 20 minutach mamy pyyyyyyyszną pizzę
Ja zwykle wierzch smaruję keczupem lub sokiem pomidorowym, kładę szynkę, pomidory - to lekko zapiekam (ok 10 min) po czym dodaję starty ser - do piekarnika na 5 min, gdy ser z się stopi posypuję ziołami prowansalskimi zapiekam jeszcze ok 5 min ;)
Bardzo dobra jest też carbonara: na wierzch - sos czosnkowo- śmietanowy, boczek, cebulka, ser, zioła prowansalskie;)
Dodam, że długo eksperymentowałam z przepisami na ciasto do pizzy. A to jest pyszne - cienkie, pulchne(bąbelki z powietrzem) i chrupkie ;) Przepis dostałam na zajęciach z psychologii przy okazji omawiania algorytmów i heurystyki ;) Przepis pochodzi od prawdziwego Włocha;)
POLECAM I MAM NADZIEJĘ, ŻE KTOŚ SIĘ SKUSI
SMACZNEGO :P
Przepis na pyszną pizze włoską (dokładnie ciasto), która zawsze wychodzi ;)
SKŁADNIKI:
3 szkl. mąki tortowej ( polecam SPOŁEM - nie żeby jakaś reklama, ale naprawdę dobra;))
szklanka (ważne- taka sama jak mąki) ciepłej wody
mniej niż 1/4 kostki 10 dag'owych drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
WYKONANIE:
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej ( nie gorącej). Wszystkie składniki mieszamy, zagniatamy, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie - dzielimy je na pół, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy - wychodzą z tego 2 placki. Można zrobić jeden - tylko wtedy pizza wychodzi grubsza ( buła taka ) Smarujemy ulubionym sosem, na wierzch kładziemy to, co lubimy lub co akurat mamy w lodówce. Wstawiamy do piekarnika NAGRZANEGO DO 250 STOPNI (musi byc 250 i juz ;)), po 15- 20 minutach mamy pyyyyyyyszną pizzę
Ja zwykle wierzch smaruję keczupem lub sokiem pomidorowym, kładę szynkę, pomidory - to lekko zapiekam (ok 10 min) po czym dodaję starty ser - do piekarnika na 5 min, gdy ser z się stopi posypuję ziołami prowansalskimi zapiekam jeszcze ok 5 min ;)
Bardzo dobra jest też carbonara: na wierzch - sos czosnkowo- śmietanowy, boczek, cebulka, ser, zioła prowansalskie;)
Dodam, że długo eksperymentowałam z przepisami na ciasto do pizzy. A to jest pyszne - cienkie, pulchne(bąbelki z powietrzem) i chrupkie ;) Przepis dostałam na zajęciach z psychologii przy okazji omawiania algorytmów i heurystyki ;) Przepis pochodzi od prawdziwego Włocha;)
POLECAM I MAM NADZIEJĘ, ŻE KTOŚ SIĘ SKUSI
SMACZNEGO :P
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4299
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Pizza ziemniaczana
Ciasto:
60 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1/2 szklanka mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
dodatki(można wg własnego gustu)
10 dag pieczarek
10 dag parówek
10 dag sera żółtego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
oregano, sól
Ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, studzimy, dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszamy z mąkąi szybko wyrobić. Wykładamy równą warstwą do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą a następnie cienko smarujemy olejem. Pieczarki myjemy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju.
Dodajemyy pomidorowy i parówki pokrojone w plastry, mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i wiórkami masła, a na końcu papryka i oregano.
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 min.
Ciasto:
60 dag ugotowanych ziemniaków
2 jajka
1/2 szklanka mąki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
dodatki(można wg własnego gustu)
10 dag pieczarek
10 dag parówek
10 dag sera żółtego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżeczka słodkiej papryki
oregano, sól
Ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, studzimy, dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszamy z mąkąi szybko wyrobić. Wykładamy równą warstwą do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą a następnie cienko smarujemy olejem. Pieczarki myjemy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju.
Dodajemyy pomidorowy i parówki pokrojone w plastry, mieszamy. Farsz wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i wiórkami masła, a na końcu papryka i oregano.
wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 30 min.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Re: Pizza - pizze
Mmm... Właśnie do mojego domu zawitał dostawca wraz ze świeżutką, gorącą i pachnącą pizzą! Ale kilka dni temu spróbowałam Waszych przepisów i pizza była przepyszna! Ale jednak nie ma to, jak pizza z pizzeri!
Pozdrawiam Justyna
Re: Pizza - pizze
Mi zawsze wychodzi pizza chrupka,a to dlatego ,ze dodaje śladowe ilości drożdzy.
Przepis na pizzę mam od kuzynki pracującej w pizzerii.Tam ciasto szykuje się z małą ilością drożdzy i ciasto wkłada sie do chłodziarki,tuż przed pieczeniem wyciąga się.
Co do soczystości to na pewno świeża papryka ,pomidor,kukurydza,cebula(co kto lubi)i ciasto posmarowane olejem i koncentratem pomidorowym.Z ziół dodaje zioła prowansalskie,bo mają niepowtarzalny aromat i smak.
Przepis na pizzę mam od kuzynki pracującej w pizzerii.Tam ciasto szykuje się z małą ilością drożdzy i ciasto wkłada sie do chłodziarki,tuż przed pieczeniem wyciąga się.
Co do soczystości to na pewno świeża papryka ,pomidor,kukurydza,cebula(co kto lubi)i ciasto posmarowane olejem i koncentratem pomidorowym.Z ziół dodaje zioła prowansalskie,bo mają niepowtarzalny aromat i smak.