Witam!
Ja o permakulturze dowiedziałem się rok temu. Najpierw oblewałem swój trawnik EMami, potem zakupiłem 36sztuk gazonów i nimi wydzieliłem od trawnika teren pod uprawy. W gazonach posadziłem różne zioła, a w niektórych borówki. Wydzielony pod uprawy teren okryłem zdobytymi w pracy szarymi kartonami by zagłuszyć darń, ziemią przysypałem cienko kartony żeby nie fruwały na wietrze. Sukcesywnie zdobywałem materiał organiczny od sąsiadów, z OLX - czesto ludzie chcą sie pozbyć obornika, gałęzi, liści, trawy i wszelkich odpadów ogrodowych za darmo. Nie przykryłem wszystkiego od razu ale przez jesień zimę udało mi się to zrobić.
Posadziłem 2 śliwy, 2 jabłonie, morelę, jagody kamczackie, 2 oliwniki baldaszkowate, przy kompostowniku nie mogło zabraknąć czarnego bzu, dereń jadalny, porzeczkę, malinojeżynę, maliny itp. Kupiłem rozdrabniacz a jeden ogrodnik zapewnia mi dostawy gałęzi, bo nie ma gdzie tego utylizować...
Jak tylko mam coś organicznego rzucam po prostu jako ściółkę, a rzucałem już:
bydlęcy obornik,
skoszoną trawę,
zrembki,
igły,
liście(dębu też),
słomę,
trociny,
torf.
Podlałem to pare razy EMami i tak przeleżało przez zimę, w tym sezonie będę się bawił. Chwastów zero, tylko kłosy słomy wyrosły ale wyrywam na bieżąco jak urosną większe. Wszystko pod wierzchnią warstwą jest wilgotne i nie trzeba podlewać wcale. Jeśli bedę miał wysyp ślimaków zmienie taktykę i będę sypał tylko kompost.
Stosuję metodę back to eden ale nie mam tyle zrębek wiec daje co mam. Obawiam się nornic dlatego wysiałem na jesieni czosnek w różnych miejscach. Nic się umnie nie marnuje bo nawet popiół z ekogroszku przesitowany idzie na trawnik...Oczywiście trawnik też mam zgodny z zasadami permakultury - trawa samorozkrzewiająca B*******g RPR i wsiana mikrokoniczyna które koszę z funkcją mulczowania, i polewam albo EMami albo nawozem z drożdżów piekarskich(przepis z internetu) dla szybszego rozkładu zmulczowanej trawy. Trawę mam najbardziej zieloną w okolicy. Sąsiedzi przychodzą po porady xD a potem oddają mi skoszoną trawę.
Zobaczymy jakie bedą plony. Mogę wstawić kilka zdjęć jeśli będzie ktoś zainteresowany.
Pozdrawiam