Ogrodzenie rabatki

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
adash
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 maja 2009, o 23:37

Ogrodzenie rabatki

Post »

Witam!

Szukam pomysłu czym można ogrodzić rabatke 12m x 4m. Mam dość ograniczone możiwości, najlepiej żeby było możliwe tanio i lekko w transporcie... Mam do dyspozycji dużo cegieł z budowy, ale cegły brzydko wyglądają wydaje mi się...
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cegły, o ile są oczyszczone bardzo dobrze wyglądają w ogrodzie. Może nie są najtrwalszym materiałem, ale skoro już go masz, a z kasą różnie bywa, nie ma co się zastanawiać :!: Efekt może być super :D
adash
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 maja 2009, o 23:37

Post »

A da się w jakiś sposób zmienić trwale kolor cegieł ? Czy pozostać przy kolorze ceglanym ? 8)
Awatar użytkownika
aleksandra2323
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:20

Post »

Ceglany jest naturalny, pięknie będzie współgrał np. z terakotowymi (lub w kolorze terakoty) donicami.
Awatar użytkownika
carterka
500p
500p
Od: 29 sie 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gdybyś się nie zdecydowała na cegły (choć wg mnie wygladają w ogrodzie super) to są takie mini płotki z wikliny, bardzo ładnie wyglądają i są w miare niedrogie. Do znalezienia na allegro.
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
Awatar użytkownika
nocny_drwal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2009, o 09:56
Kontakt:

Re: Ogrodzenie rabatki

Post »

Ostatnio widziałem ciekawy pomysł. Taki niski płotek-palisadka, umieszczony był w wąskim pasie żwiru. Co to daje? po pierwsze drenaż- drewno dłużej wytrzyma, po drugie w żwirze nic nie rośnie i można łatwo przy takiej palisadce kosić, bez konieczności wyciągania podkaszarki.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Cegły są dużo lepszym pomysłem niz płotek z wikliny.
Swoje płotki wywaliłam bo bałam się ze wnuczka moze się przewrócić i zrobić sobie przywdę.
Jak się wywali na kamiennej ścieżce to nawyżej nabije sobie guza a taki płotek to sterczące patyki.

Co do cegły - oglądaj zdjęcia ogrodów a znajdziesz pomysły.
Może to być naprawdę coś fajnego a jeśli nie chcesz monotonii to można zawsze łączyć cegłę z kamieniem, żwirem, drewnem i będzie pasowało.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A pamiętacie ten watek?
- Wykonanie obwódki rabaty
A ten?
- Czym oddzielić kwiaty od trawnika?

A co do cegły, dopiero co latem widziałam nową rabatkę różną otoczoną cegłami u Gucia, sorry, u Jadzi w ogrodzie :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

Stare cegły w ogrodzie?-Baaaardzo dobry pomysł. :D
Mnie na ten przykład podobają się murki wykonane ze starej cegły obrosnięte bluszczem lub winobluszczem.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Osobiście najbardziej podoba mi się odgrodzenie z cegieł. Od kilku lat jeżdżąc do córki do Hamburga widziałam w sąsiednim bloku ,ogrodzoną rabatę zielonymi butelkami wkopanymi dnem do góry. Wygląda fajnie, ale to jest rabatka przed blokiem, a jak w ogródku by się sprawdziła tego nie wiem.Chociaż z drugiej strony, ciągle "biegają" z kosami spalinowymi pracownicy służb porządkowych i jak to córka się śmieje "koszą piasek" bo trawę kosili tydzień wcześniej i butelki są już trzeci rok. Może i wcześniej, ale wcześniej ja tego nie widziałam.poszukam może znajdę zdjęcie na którym widać te butelki.jak znajdę to wstawię. Może komuś się spodoba pomysł z butelkami
halszka31
100p
100p
Od: 18 cze 2008, o 20:54

Post »

Ja ze swojej ziemi wydobywam ciągle różnej wielkości kamienie i głazy. Z nich robię obwódki na rabaty, służą mi także jako znaczniki dla nowo posadzonych roślin.
Znalezione cegły też się nie marnują - robię z nich dojścia np do strumyka, albo do kompostu...
Serdecznie pozdrawiam
benzulli
200p
200p
Od: 30 kwie 2011, o 20:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Ogrodzenie grządek

Post »

Witam,
czy ktoś zna jakiś fajny, tani sposób na ogrodzenie grządek? Myślałem nad zrobieniem płotków z wierzby, tylko nie wiem czy takowy będzie dobry.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Re: Ogrodzenie grządek

Post »

Witam,
Sposobów estetycznych jest wiele - warto jest dopasować materiał pasujący wizualnie do stylu ogrodu. Najbardziej popularnym sposobem jest wykonanie palisady kamiennej lub betonowej (materiały te są trwałe) lub drewnianej (drewno musi być dobrze zaimpregnowane - mimo tego jednak materiał ten wymaga wymiany co jakiś czas). Wiklina będzie wyglądała bardzo ładnie w naturalistycznym ogrodzie, jednak jest najmniej trwała z wymienionych powyżej materiałów. Obecnie na rynku są dostępne palisady imitujące wygląd drewna / kamienia, a wykonane z betonu co zapewnia 100% trwałość obrzeża.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Można też zrobić przycinany mocno żywopłot np. z bukszpanu.
pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Płotek z wierzby może być ładny ale jak masz dziecko to może być też niebezpieczny ( można się upadając nadziać na jakiś patyczek ).
Obwódkę rabaty u mnie mam zrobiona np. z niskich astrów bylinowych a jestem na etapie ukorzeniania trzmieliny i mam zamiar z niej zrobić niski strzyżony żywopłocik.
Trzmielina i bukszpan bardzo łatwo się ukorzeniają więc jeśli masz do nich dostęp to pomyśl....
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”