Ogrodzenie rabatki
Ogrodzenie rabatki
Witam!
Szukam pomysłu czym można ogrodzić rabatke 12m x 4m. Mam dość ograniczone możiwości, najlepiej żeby było możliwe tanio i lekko w transporcie... Mam do dyspozycji dużo cegieł z budowy, ale cegły brzydko wyglądają wydaje mi się...
Szukam pomysłu czym można ogrodzić rabatke 12m x 4m. Mam dość ograniczone możiwości, najlepiej żeby było możliwe tanio i lekko w transporcie... Mam do dyspozycji dużo cegieł z budowy, ale cegły brzydko wyglądają wydaje mi się...
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- aleksandra2323
- 500p
- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Gdybyś się nie zdecydowała na cegły (choć wg mnie wygladają w ogrodzie super) to są takie mini płotki z wikliny, bardzo ładnie wyglądają i są w miare niedrogie. Do znalezienia na allegro.
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Re: Ogrodzenie rabatki
Ostatnio widziałem ciekawy pomysł. Taki niski płotek-palisadka, umieszczony był w wąskim pasie żwiru. Co to daje? po pierwsze drenaż- drewno dłużej wytrzyma, po drugie w żwirze nic nie rośnie i można łatwo przy takiej palisadce kosić, bez konieczności wyciągania podkaszarki.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Cegły są dużo lepszym pomysłem niz płotek z wikliny.
Swoje płotki wywaliłam bo bałam się ze wnuczka moze się przewrócić i zrobić sobie przywdę.
Jak się wywali na kamiennej ścieżce to nawyżej nabije sobie guza a taki płotek to sterczące patyki.
Co do cegły - oglądaj zdjęcia ogrodów a znajdziesz pomysły.
Może to być naprawdę coś fajnego a jeśli nie chcesz monotonii to można zawsze łączyć cegłę z kamieniem, żwirem, drewnem i będzie pasowało.
Swoje płotki wywaliłam bo bałam się ze wnuczka moze się przewrócić i zrobić sobie przywdę.
Jak się wywali na kamiennej ścieżce to nawyżej nabije sobie guza a taki płotek to sterczące patyki.
Co do cegły - oglądaj zdjęcia ogrodów a znajdziesz pomysły.
Może to być naprawdę coś fajnego a jeśli nie chcesz monotonii to można zawsze łączyć cegłę z kamieniem, żwirem, drewnem i będzie pasowało.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A pamiętacie ten watek?
- Wykonanie obwódki rabaty
A ten?
- Czym oddzielić kwiaty od trawnika?
A co do cegły, dopiero co latem widziałam nową rabatkę różną otoczoną cegłami u Gucia, sorry, u Jadzi w ogrodzie
- Wykonanie obwódki rabaty
A ten?
- Czym oddzielić kwiaty od trawnika?
A co do cegły, dopiero co latem widziałam nową rabatkę różną otoczoną cegłami u Gucia, sorry, u Jadzi w ogrodzie

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Stare cegły w ogrodzie?-Baaaardzo dobry pomysł.
Mnie na ten przykład podobają się murki wykonane ze starej cegły obrosnięte bluszczem lub winobluszczem.

Mnie na ten przykład podobają się murki wykonane ze starej cegły obrosnięte bluszczem lub winobluszczem.
Osobiście najbardziej podoba mi się odgrodzenie z cegieł. Od kilku lat jeżdżąc do córki do Hamburga widziałam w sąsiednim bloku ,ogrodzoną rabatę zielonymi butelkami wkopanymi dnem do góry. Wygląda fajnie, ale to jest rabatka przed blokiem, a jak w ogródku by się sprawdziła tego nie wiem.Chociaż z drugiej strony, ciągle "biegają" z kosami spalinowymi pracownicy służb porządkowych i jak to córka się śmieje "koszą piasek" bo trawę kosili tydzień wcześniej i butelki są już trzeci rok. Może i wcześniej, ale wcześniej ja tego nie widziałam.poszukam może znajdę zdjęcie na którym widać te butelki.jak znajdę to wstawię. Może komuś się spodoba pomysł z butelkami
Ja ze swojej ziemi wydobywam ciągle różnej wielkości kamienie i głazy. Z nich robię obwódki na rabaty, służą mi także jako znaczniki dla nowo posadzonych roślin.
Znalezione cegły też się nie marnują - robię z nich dojścia np do strumyka, albo do kompostu...
Serdecznie pozdrawiam
Znalezione cegły też się nie marnują - robię z nich dojścia np do strumyka, albo do kompostu...
Serdecznie pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ogrodzenie grządek
Witam,
czy ktoś zna jakiś fajny, tani sposób na ogrodzenie grządek? Myślałem nad zrobieniem płotków z wierzby, tylko nie wiem czy takowy będzie dobry.
czy ktoś zna jakiś fajny, tani sposób na ogrodzenie grządek? Myślałem nad zrobieniem płotków z wierzby, tylko nie wiem czy takowy będzie dobry.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Re: Ogrodzenie grządek
Witam,
Sposobów estetycznych jest wiele - warto jest dopasować materiał pasujący wizualnie do stylu ogrodu. Najbardziej popularnym sposobem jest wykonanie palisady kamiennej lub betonowej (materiały te są trwałe) lub drewnianej (drewno musi być dobrze zaimpregnowane - mimo tego jednak materiał ten wymaga wymiany co jakiś czas). Wiklina będzie wyglądała bardzo ładnie w naturalistycznym ogrodzie, jednak jest najmniej trwała z wymienionych powyżej materiałów. Obecnie na rynku są dostępne palisady imitujące wygląd drewna / kamienia, a wykonane z betonu co zapewnia 100% trwałość obrzeża.
Sposobów estetycznych jest wiele - warto jest dopasować materiał pasujący wizualnie do stylu ogrodu. Najbardziej popularnym sposobem jest wykonanie palisady kamiennej lub betonowej (materiały te są trwałe) lub drewnianej (drewno musi być dobrze zaimpregnowane - mimo tego jednak materiał ten wymaga wymiany co jakiś czas). Wiklina będzie wyglądała bardzo ładnie w naturalistycznym ogrodzie, jednak jest najmniej trwała z wymienionych powyżej materiałów. Obecnie na rynku są dostępne palisady imitujące wygląd drewna / kamienia, a wykonane z betonu co zapewnia 100% trwałość obrzeża.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Ogrodzenie grządek
Płotek z wierzby może być ładny ale jak masz dziecko to może być też niebezpieczny ( można się upadając nadziać na jakiś patyczek ).
Obwódkę rabaty u mnie mam zrobiona np. z niskich astrów bylinowych a jestem na etapie ukorzeniania trzmieliny i mam zamiar z niej zrobić niski strzyżony żywopłocik.
Trzmielina i bukszpan bardzo łatwo się ukorzeniają więc jeśli masz do nich dostęp to pomyśl....
Obwódkę rabaty u mnie mam zrobiona np. z niskich astrów bylinowych a jestem na etapie ukorzeniania trzmieliny i mam zamiar z niej zrobić niski strzyżony żywopłocik.
Trzmielina i bukszpan bardzo łatwo się ukorzeniają więc jeśli masz do nich dostęp to pomyśl....