Uni to tak się czuj, ale jako matka chrzestna musisz pamiętać co roku o urodzinach

Skarlet niestety straciła wszystkie kwiatuszki

no cóż zmiana klimatu .Teraz będziemy czekać na jakiekolwiek oznaki że się zaaklimatyzowała.Malinka trzyma się na razie dzielnie. A teraz opowiem wam historię mojego reanimowanego storczysia , od dzisiaj będzie miał imię .Kupiłam go w maju miał białe kwiatki ale po jakimś czasie zauważyłam że coś się z nim dzieje niedobrego , kwiatki zaczeły zmieniać kolor na zielonkawo- różowy .Trochę mnie to zaniepokoiło,postanowiłam go przesadzić i doznałam szoku, to co zobaczyłam a właściwie nie zobaczyłam

.Korzonki zgniłe, o nie, normalnie gnój .Poobcinałam to wszystko, Wiola

poradziła mi żebym zasypała cynamonem tak też zrobiłam ,zmieniłam podłoże i odstawiłam .Jedyna pociecha to to że ma kilka nadziemnych korzonków.Stał sobie nawet się kwiatki dość długo trzymały .Przyszedł jednak czas że spadły, niestety listki zaczęły się marszczyć ,jeden całkiem zżółk .Strasznie mnie to zmartwiło

już myślałam że to już koniec.Wstawiłam go razem z doniczką do takiego naczynia wypełnionego żelem żeby miał większą wilgotność i po jakimś czasie zauważyłam że pączek na końcu łodyżki jakby zaczął nabierać koloru(zrobił się zielony) .Pomyślałam że może to omamy bo bardzo chciałam żeby dał oznaki życia, cokolwiek (codziennie mu o tym mówiłam i prosiłam żeby zrobił mi radochę) .Ostatnio przeczytałam u którejś z was o uprawie w pojemniku że to lepsza wilgotność taki mikro klimat więc i ja spróbowałam ,trochę zmodyfikowałam.15 lipca wsadziłam go do namiotu a dzisiaj rano aż podskoczyłam z radości

zaglądam do niego czy wszystko w porządku czy niema za mokro i co widzę listeczek HURA będzie żył .Więc myślę że już maił zamia pokazać mi tego listka ale się wahał a namiot przyśpieszył jego decyzję

tak wyglądał jeszcze z kwiatkiem

zmodyfikowana metoda uprawy pojemnikowej

moja upragniona oznaka życia czyż nie jest śliczny

a to lekko zielony pączek ,czy może mi się wydaje

I to cała historia reanimacji mojego storczysia od dzisiaj będzie miał imię Aniołek