Tunel foliowy i przymrozki.

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
TessGa
50p
50p
Od: 27 maja 2007, o 18:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Tunel foliowy i przymrozki.

Post »

W tym roku założyłam tunel foliowy 4 x 3 x 2 i posadziłam w nim pomidory. Ponieważ nie mam doświadczenia w tym zakresie proszę o podpowiedź czy należy dodatkowo zabezpieczać pomidorki przed przymrozkami. Mój sąsiad wokół namiotu na wysokości ok 1 m dodatkowo położył dwie warstwy starej folii twierdząc , że zimno idzie od ziemi. Wyczytałam też , że można palić znicze w namiocie. Przy jakiej temperaturze należy zabezpieczać i jakie macie sprawdzone sposoby ?
Pozdrawiam - Teresa - okolice Wielkich Jezior Mazurskich
mila1003
200p
200p
Od: 9 mar 2009, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z tym rozkładaniem folii to nie wiem jak jest, jeszcze się z tym nie spotkałam. Ja w szklarni mam pomidory i jeśli ma być przymrozek to mąż zapala kilka zniczy i rzeczywiście jeszcze nigdy (przez 4 lata) nic mi nie zmarzło. I oby tak dalej bo w tym roku też już pomidorki są posadzone a przymrozki mają być. Tunel mam pierwszy raz na ogórki i też im coś zapalę bo folia trochę gorzej trzyma ciepło (chyba). Może to mało profesjonalny sposób z tym zniczem ale jego rodzice całe życie tak robili na swoim małym gospodarstwie i się sprawdzało.
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Ja też zapalam kilka zniczy jak mają być przymrozki i jeszcze nic nie zmarzło. Wprawdzie to mój drugi rok ze szklarnią, ale nawet jak były przymrozki to znicze w zupełności wystarczyły by ochronić roślinki.
Awatar użytkownika
ketjow
100p
100p
Od: 8 lut 2009, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: "KOPERNIKOWO" lub jak kto woli "KRZYŻAKOWO" lub "THORN"

Post »

a jak folia reaguje na wysoką temperaturę wydzielaną przez znicze.
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Stara folia skutkuje , w tunelu jest nocą wyraźnie cieplej , jeśli ma być na stałe trzeba ją dać nie za wysoko żeby nie zacieniała roślin w tunelu . Jeśli ma być później zdjęta można dać na całą wysokość ścian bocznych .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Kontakt:

Post »

Witam podłączam się pod temat moje pytanko. Czy iglaki w zimie pod niskim tunelem foliowym trzeba jakoś ogrzewać?
Awatar użytkownika
mommy_b
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 19:47

Post »

Ja troszkę roślin zimowałam w szklarni np truskawki w doniczkach czy inne kwiaty, które miu w niej kwitły aż do mrozów -25. Ziemia jak popiół, nie zamarzała wcale. Roślin też nie okrywałam. I w tym roku będę tam zimować pomarańczę trójlistną tylko ją na wszelki wypadek wkopię z donicą. A korony nie będę jej okrywać, ew. jak będą wielkie mrozy.
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Kontakt:

Post »

:idea: A może doradzicie mi czy sadzonki ukorzenione w tym roku na wiosnę w zimie będą w tunelu foliowym wysokość 60cm szerokość 100cm długi na 4m trzeba jakoś ogrzewać czy nie ma takiej potrzeby? A są to sadzonki iglaków
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Kontakt:

Re: Tunel foliowy i przymrozki.

Post »

Witam
Mam zamiar w tym roku zrobić tunel 5m X 2,5m X koło 1,8m
I tak się zastanawiam jak to będzie w zimie się sprawdzało przy mrozach -25 może nawet -30 max?
Bo myślę w nim trzymać ukorzenione sadzonki iglaków.
Jak u was się takie tunele spisują przy takich morzach?
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

W tunelu zimą,ziemia jest zamarznięta.Ale nie ma wiatrów i rośliny lepiej zimują,
niż na dworze.Ale nie zawsze,bo nie ma śniegu i ziemia może głębiej przemarznąć.
Obie wersje działają równocześnie.Iglakom nie trzeba podgrzewać.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

W tym roku rozstawiłem czujniki temperatury i co do tunelu to:
w zamkniętym tunelu foliowym temperatura jest wyższa o max 2 stopnie (wyjątek jak słońce grzeje) ale im większy mróz tym w tunelu cieplej i np przy -15 koło tunelu było ok. -24 to w tunelu -12 (podaje z pamięci, ale tak to mniej więcej wyglądało)
a tu przykład przy wyższej temperaturze

Obrazek

Przypuszczam że ma to związek ze szronem jaki się tworzył we wnętrzu tunelu i to by się zgadzało ze starym sposobem ogrzania tunelu w zimie przez rozwieszanie mokrej szmaty aby z niej parowało i tworzyło szron na ściankach.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
mazia89

Post »

Witam,

Mam pytanie do ekspertów, dotyczące temperatury w tunelu foliowym. Jaka temperatura jest odpowiednia??? U mnie w słoneczny dzień temperatura waha się między 32 a 40 stopni (czy nie za ciepło??? Dodam, że wtedy otwarte są drzwi i okienko) a gdy słońce zachodzi i jest już cień to temperatura spada do 15-20 stopni (wtedy zamykam okno i drzwi, czy dobrze robię? A może szybciej zamykać tak co by wyższa temperatura się utrzymała???) Obawiam się jeszcze, że latem te temperatury w dzień będą jeszcze wyższe, bo jak na maj to i tak jest ciepło, a co będzie w lipcu-sierpniu.... Mam nadzieję, że warzywka to przetrwają :) Na razie jest dobrze :D

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
przemek-g
100p
100p
Od: 6 paź 2009, o 16:53

Post »

jeśli masz w tunelu pomidory to temperatura 32-40*C jest dla nich za wysoka i możesz mieć problemy z zawiązywaniem się owoców, dodatkowo dochodzi kwestia wysokiej wilgotności i podatności na choroby grzybowe ale poczekaj na wypowiedź naszego pomidorowego Guru :) czyli Kozuli :)
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Są dwie szkoły, jedni zostawiają a inni zdejmują.
Jeśli tunel ma solidną konstrukcję i nie załamie się pod wpływem śniegu to folia może zostać.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

To tylko reklama tunelu już któraś z kolei tej osoby ;:185
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”