Tunel foliowy i przymrozki.
-
- 50p
- Od: 27 maja 2007, o 18:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tunel foliowy i przymrozki.
W tym roku założyłam tunel foliowy 4 x 3 x 2 i posadziłam w nim pomidory. Ponieważ nie mam doświadczenia w tym zakresie proszę o podpowiedź czy należy dodatkowo zabezpieczać pomidorki przed przymrozkami. Mój sąsiad wokół namiotu na wysokości ok 1 m dodatkowo położył dwie warstwy starej folii twierdząc , że zimno idzie od ziemi. Wyczytałam też , że można palić znicze w namiocie. Przy jakiej temperaturze należy zabezpieczać i jakie macie sprawdzone sposoby ?
Pozdrawiam - Teresa - okolice Wielkich Jezior Mazurskich
Pozdrawiam - Teresa - okolice Wielkich Jezior Mazurskich
Z tym rozkładaniem folii to nie wiem jak jest, jeszcze się z tym nie spotkałam. Ja w szklarni mam pomidory i jeśli ma być przymrozek to mąż zapala kilka zniczy i rzeczywiście jeszcze nigdy (przez 4 lata) nic mi nie zmarzło. I oby tak dalej bo w tym roku też już pomidorki są posadzone a przymrozki mają być. Tunel mam pierwszy raz na ogórki i też im coś zapalę bo folia trochę gorzej trzyma ciepło (chyba). Może to mało profesjonalny sposób z tym zniczem ale jego rodzice całe życie tak robili na swoim małym gospodarstwie i się sprawdzało.
Ja troszkę roślin zimowałam w szklarni np truskawki w doniczkach czy inne kwiaty, które miu w niej kwitły aż do mrozów -25. Ziemia jak popiół, nie zamarzała wcale. Roślin też nie okrywałam. I w tym roku będę tam zimować pomarańczę trójlistną tylko ją na wszelki wypadek wkopię z donicą. A korony nie będę jej okrywać, ew. jak będą wielkie mrozy.
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Tunel foliowy i przymrozki.
Witam
Mam zamiar w tym roku zrobić tunel 5m X 2,5m X koło 1,8m
I tak się zastanawiam jak to będzie w zimie się sprawdzało przy mrozach -25 może nawet -30 max?
Bo myślę w nim trzymać ukorzenione sadzonki iglaków.
Jak u was się takie tunele spisują przy takich morzach?
Mam zamiar w tym roku zrobić tunel 5m X 2,5m X koło 1,8m
I tak się zastanawiam jak to będzie w zimie się sprawdzało przy mrozach -25 może nawet -30 max?
Bo myślę w nim trzymać ukorzenione sadzonki iglaków.
Jak u was się takie tunele spisują przy takich morzach?
W tunelu zimą,ziemia jest zamarznięta.Ale nie ma wiatrów i rośliny lepiej zimują,
niż na dworze.Ale nie zawsze,bo nie ma śniegu i ziemia może głębiej przemarznąć.
Obie wersje działają równocześnie.Iglakom nie trzeba podgrzewać.
niż na dworze.Ale nie zawsze,bo nie ma śniegu i ziemia może głębiej przemarznąć.
Obie wersje działają równocześnie.Iglakom nie trzeba podgrzewać.
- Space99
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
W tym roku rozstawiłem czujniki temperatury i co do tunelu to:
w zamkniętym tunelu foliowym temperatura jest wyższa o max 2 stopnie (wyjątek jak słońce grzeje) ale im większy mróz tym w tunelu cieplej i np przy -15 koło tunelu było ok. -24 to w tunelu -12 (podaje z pamięci, ale tak to mniej więcej wyglądało)
a tu przykład przy wyższej temperaturze

Przypuszczam że ma to związek ze szronem jaki się tworzył we wnętrzu tunelu i to by się zgadzało ze starym sposobem ogrzania tunelu w zimie przez rozwieszanie mokrej szmaty aby z niej parowało i tworzyło szron na ściankach.
w zamkniętym tunelu foliowym temperatura jest wyższa o max 2 stopnie (wyjątek jak słońce grzeje) ale im większy mróz tym w tunelu cieplej i np przy -15 koło tunelu było ok. -24 to w tunelu -12 (podaje z pamięci, ale tak to mniej więcej wyglądało)
a tu przykład przy wyższej temperaturze

Przypuszczam że ma to związek ze szronem jaki się tworzył we wnętrzu tunelu i to by się zgadzało ze starym sposobem ogrzania tunelu w zimie przez rozwieszanie mokrej szmaty aby z niej parowało i tworzyło szron na ściankach.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Witam,
Mam pytanie do ekspertów, dotyczące temperatury w tunelu foliowym. Jaka temperatura jest odpowiednia??? U mnie w słoneczny dzień temperatura waha się między 32 a 40 stopni (czy nie za ciepło??? Dodam, że wtedy otwarte są drzwi i okienko) a gdy słońce zachodzi i jest już cień to temperatura spada do 15-20 stopni (wtedy zamykam okno i drzwi, czy dobrze robię? A może szybciej zamykać tak co by wyższa temperatura się utrzymała???) Obawiam się jeszcze, że latem te temperatury w dzień będą jeszcze wyższe, bo jak na maj to i tak jest ciepło, a co będzie w lipcu-sierpniu.... Mam nadzieję, że warzywka to przetrwają
Na razie jest dobrze
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Mam pytanie do ekspertów, dotyczące temperatury w tunelu foliowym. Jaka temperatura jest odpowiednia??? U mnie w słoneczny dzień temperatura waha się między 32 a 40 stopni (czy nie za ciepło??? Dodam, że wtedy otwarte są drzwi i okienko) a gdy słońce zachodzi i jest już cień to temperatura spada do 15-20 stopni (wtedy zamykam okno i drzwi, czy dobrze robię? A może szybciej zamykać tak co by wyższa temperatura się utrzymała???) Obawiam się jeszcze, że latem te temperatury w dzień będą jeszcze wyższe, bo jak na maj to i tak jest ciepło, a co będzie w lipcu-sierpniu.... Mam nadzieję, że warzywka to przetrwają

Z góry dziękuję za odpowiedzi

jeśli masz w tunelu pomidory to temperatura 32-40*C jest dla nich za wysoka i możesz mieć problemy z zawiązywaniem się owoców, dodatkowo dochodzi kwestia wysokiej wilgotności i podatności na choroby grzybowe ale poczekaj na wypowiedź naszego pomidorowego Guru
czyli Kozuli 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Są dwie szkoły, jedni zostawiają a inni zdejmują.
Jeśli tunel ma solidną konstrukcję i nie załamie się pod wpływem śniegu to folia może zostać.
Jeśli tunel ma solidną konstrukcję i nie załamie się pod wpływem śniegu to folia może zostać.
To tylko reklama tunelu już któraś z kolei tej osoby