Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pendrak
100p
100p
Od: 12 kwie 2020, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz.10

Post »

Dziś wysiana papryczka ostra - dostałam przeterminowane nasiona gratis do zamówienia, więc zobaczymy czy coś wyrośnie. Nasiona fistaszków na razie kiełkują. Okazało się, ze przydałaby się druga mata grzewcza, więc zamówiłam kolejną (nieco większą) na pomidory :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę że jestem daleko w tyle. :D . Dopiero wysiałem rzodkiewkę, sałatę i posadziłem dymkę.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ho, ho, dymkę posadziłeś, a u mnie jeszcze śniegu pełno ;:222
A na parapetach rośnie cebula i por z nasion, poziomki, papryka wschodzi i dwarfy :)
Poziomki i cebulki wystawiam do foliaczka na balkonie, hartuję, bo planuję za jakiś tydzień wyeksmitować na działkę pod folię.
:heja
Pozdrawiam Eugenia
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Dzisiaj posiałam sałatę rzymską i lodową do kuwetki na parapecie oraz kalafior, brokuł i kapustę wczesną wyłożyłam na waciki.

Obrazek
Obrazek
marcinbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2015, o 13:22

Post »

Dziś do gruntu poszedł groszek cukrowy, i dymka.
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08

Post »

Pendrak, i tak tam przeterminowane nasionka pomidorów? W przeciwieństwie do przeterminowanych nasion papryk czy sałat, mają sporą szansę wyleźć - pomidory są śmiesznie łatwe w uprawie na etapie siewek i rozsad, a nasiona są baaaardzo żywotne :)
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Witajcie, u mnie wysiane pomidorki i papryki, seler - pierwszy raz więc nie wiem co z tego będzie a w gruncie groszek :)
Krecik22
50p
50p
Od: 4 mar 2020, o 23:11

Post »

U mnie papryka i pomidory wysiane. Na swoją kolej czeka teraz rzodkiewka i sałata :)
Telimenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2015, o 15:11

Post »

Nasionka wszystkich kapustnych skiełkowały po 2 dniach. Wczoraj przełożyłam do kubeczków. Oznaczone zapałkami: z czerwonym łepkiem kapusta, opalona brokuł, czysta kalafior. Wstawiłam po jednej etykietce z każdego gatunku (jakby pamięć zawiodła :wink: ).
Obrazek
Obrazek
Nawilżone nasionka bardzo kleją się do palców. Ja z wacika nabrałam nasionka na łyżeczkę i wykałaczką zsuwałam po jednym ziarenku do kubka.
miczu007
100p
100p
Od: 4 sty 2014, o 15:33

Post »

u mnie tydzień temu wysiana sałata papryczki ostre (rzodkiewka w tunelu),
Wczoraj wysiane pomidory i papryki
W połowie tygodnia pójdzie bób i groszek do gruntu ;:3
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

U mnie papryczki wysiane jakiś czas temu niedługo będę pikować. niestety odmiany są pomieszane bo kilka razy wywaliła mi je kocica ;:188 Odkąd wylazły roslinki dała spokój. Wczoraj jednak wysiałam 20 odmian pomodorków i tego bym sobie nie darowała... kto by wiedział co jest co ? Dla tego codziennie brzegi doniczek pryskać będę dezodorantem śmierdzielem i jak na razie pierwsza noc była spoko :D Kot omija wszystkie parapety :D

A powiedzcie mi, mieszkam w centrum. Od kiedy sadzić takie rzodkiewki i sałaty w grunt? Też chętnie zrobiła bym rozsadę. Zawsze sieję dopiero w maju do gruntu. I jeszcze jedno pytanie- dynie wieadomo, wrażliwe są na mróz i sadzimy je po ostatnich przymrozkach. ale czy ktoś z Was siał je do doniczek kartonowych i z nimi sadził w miejsce docelowe by przy wsadzaniu do gruntu nie ruszać korzeni? Pytam, bo mam nasionka dyni Atlantic i założyłam się z kolegą kto większą wyhoduje :) Wiadomo, im większą sadzonkę posadzę, tym szybciej będzie kwitła itd....
Awatar użytkownika
FikuMiku
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2020, o 08:08

Post »

MENA515
ja siałam dynie do doniczek i dopiero rozsady do gruntu. Wyśmienicie się to udaje, ale pod pewnymi warunkami:
- jedno nasionko do jednej doniczki lub większego pojemnika po jogurcie i od razu do ziemi wsypywałam troszkę granulowanego obornika, ponieważ dynie są strasznymi głodomorami
- nie zmieniać dyniom mieszkanek, bardzo tego nie lubią - jedna docelowa przeprowadzka w zupełności wystarczy
- rozsadę hartować dozując naturalne słońce bez szyby, żeby roślinka od razu wywalona na dwór nie została poparzona (nie potrafię podać minimalnej ilości dni i godzin tego hartowania, ja starałam się wystawiać nawet przez 2 tygodnie dzień w dzień i w pierwszych dniach nie eksponować na słońcu, tylko stawiać w półcień)
- przed wsadzeniem ślicznej wyrośniętej rozsady na miejsce docelowe dobrze podlać ziemię w pojemniku/doniczce, żeby bryłka łatwo dała się wyjąć w całości bez uszkodzenia bryły korzeniowej
- przeprowadzić roślinkę do bogatej w składniki odżywcze ziemi - wsadzić baaaardzo delikatnie wraz z całą bryłą i zawartością pojemniczka

Powiedzmy, że na 4 tak posadzone, jedna robi kaput.

Doniczek torfowych ani tutek po srajtaśmie nie polecam, wcale nie rozkładają się tak szybko, a tylko kłopot z podlewaniem siewek i rozsady :)

pozdrawiam serdecznie znad puree z dyni wyżej opisanym sposobem uprawianej w ogródku. Mniam :)
Życie jest do chrzanu, co oznacza, że poza wyciskaniem łez może okazać się całkiem smaczne. Fiku Miku Ogrodniku cz. 1
[color=#4040F Pelargonioza Fiku Miku cz.1
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Na rozsadę rzodkiewki potrzeba taki pełny tydzień .
Dzisiaj wysiejesz , jak przyjdzie zapowiadane ocieplenie wysadzisz .
W kartonowe nie siałam , ale w takie tabletki torfowe pęczniejące .
Przy wysadzaniu rozrywam nazwę to siateczka . Moim zdaniem to może
przyduszać korzenie . Te kartonowe też bym rozerwała .
Jeśli korzenie dobrze przerosną bryłkę ziemi łatwo się wyjmuje .
Przed wysadzaniem dobrze podlać .Wyćwiczyłam się przy rozsadaćh i idzie mi
dobrze wyjmowanie z pojemnika . Opukuję ściany i dno pojemnika tak by rozsada
odstała od ścianek , podkładam dłoń , na którą wyjmuję rozsadę . Nie do góry a w
dół . Obserwuję , jeśli wychodzi w całości to ok , w przeciwnym wypadku należy więcej
podlać i za jakiś czas powtórzyć .
--julian--
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 gru 2017, o 14:02

Post »

Nie siejcie nic do tych kartonowo-papierowych doniczek. Ja jednego roku straciłem część rozsad dyniowatych, bo one pleśnieją, rozpadają się, wyciągają wilgoć roślinom lub robi się w nich błoto, bo nie przepuszczają wody. Doniczki, które mi zostały powędrowały na kompost.
Awatar użytkownika
Andrzejsson
100p
100p
Od: 4 mar 2018, o 23:59

Post »

U mnie dziś pomidory. Z doświadczeń poprzednich lat uważam, że koniec marca to optymalna pora na siew pomidora gruntowego.
"Artificem commendat opus"
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”