Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Floro - Fob
200p
200p
Od: 5 sty 2015, o 21:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7

Post »

Najszybciej kiełkują najświeższe nasiona (ok. 2 dni) ważne, żeby nie zgniło.
Pozdrawiam, Tomek :wit
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij :D
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Od: 27 mar 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Moje nasiona ponad tydzień leżą sobie i suszą w temperaturze pokojowej. Czy już są wystarczająco suche by przechować je do następnego sezonu?
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
Floro - Fob
200p
200p
Od: 5 sty 2015, o 21:08

Post »

Jeżeli z wierzchu nie są wilgotne to można włożyć je do papierowej koperty i do szuflady.
Pozdrawiam, Tomek :wit
,,Warzywnik Floro-Foba" czyli warzywa Tomka <--- kliknij :D
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje schły miesiąc jakoś. :) Nie śpieszy mi się z ich pakowaniem. Pewnie mogłem wcześniej ale nie miałem potrzeby. Są w sicie i wiszą na klamce od okna. Dopiero przedwczoraj zacząłem pierwsze pakować.
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Kontakt:

Post »

Dziś przyszły do mnie nagrody za wyróżnienie w konkursie zorganizowanym przez Farmera. :D
Otrzymałem: specjalne wydanie Farmera na jego 85 urodziny, deszczomierz. Od sponsora firmy Samasz: spodnie dresowe, koszule robocza i podkoszulkę wszystko z logiem firmy. Za wszystkie nagrody chciałem podziękować a także osobą które dały "like" pod moich zdjęciem. :wink:

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Fajnie że się udało. ;:333

Ja też dostałem dziś fajne info, o zdobyciu nasion świetnego krzyża dla naszego Stowarzyszenia. :D Dynia z przedziału 1800-1900lbs :D Do mnie też wpada ono na tymczasową liste wysiewanych w kolejnym sezonie. :D Jak tylko dojdą, to będe miał już dwa typy na kolejny sezon. :wink:
luis90
200p
200p
Od: 8 maja 2016, o 21:49

Post »

Szukam miejsca na przyszłoroczne dynie i robiąc porządki przy pergoli wpadło mi w oko to miejsce:
Obrazek

Od siatki do pnia brzoskwini jest 1m, i conajmniej 2 do 3m od pnia do tunelu, długość to jakieś 12-15m. Jest szansa że udałoby się ja tam poprowadzić czy jest zdecydowanie za wąsko?
Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Od której strony stoi tunel? Drzewa nie zasłonią słońca? Można próbować, bo jak się nie spróbuje, to się nie dowie. :) No i jeszcze pytanie czy jest szerzej w miejscu skąd było robione zdjęcie.
Awatar użytkownika
Sky12
200p
200p
Od: 10 wrz 2016, o 22:45

Post »

Za mało miejsca oraz słońca. Musisz poszukać inne miejsce.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zależy co chce osiągnąć. Ja w tamtym roku wcisnąłem krzak w tunel 3x6 i osiągnąłem 203kg, choć krzak wyszedł z tunelu na 3m dalej ale już szerokością nie szalał.

Jak nie masz innego miejsca, to się nie zastanawiaj. :wit
luis90
200p
200p

Post »

Cały czas jest ta sama szerokość, mój problem polega na tym że mam miejsce daleko od domu, tam byłyby puszczone na żywioł i co by z nich wyrosło to by było. Jedną lub dwie mogę posadzić w innych miejscach i tam im powinno być dobrze. Ta tutaj byłaby najbliżej domu, wody i wszystkiego co jej potrzeba. Tunel jest od wschodu, drzewa na pewno będą prześwietlone.
Odnośnie wagi - zadowoli mnie każdy wynik który będzie lepszy od tegorocznego, a ten jest skromny - 37 kg(AG ze sklepowych nasion) :)
Pozdrawiam, Ewa
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja bym się nie zastanawiał czy tam mieć krzak ale jak go puścić. Czyli tunel od wschodu, a płot od zachodu? Te thuje są gęsto? Ziemia nie będzie zbyt kwaśna, bo mech widze, chyba że to przez zacienienie i wilgotność gleby ale lepiej sprawdzić.

A to drugie miejsce dalej, to jak daleko, jak często mogłabyś tam być i czy masz tam dostęp do wody i czy dynie byłyby bezpieczne, bo też warto się zastanowić nad tym miejscem.
Awatar użytkownika
marcin10312
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jaki obornik dajecie w dołki pod dynie na nowy sezon? Ja dawałem na tegoroczny sezon króliczy i dynie jakoś urosły. Który lepszy króliczy czy krowi? :wink:
Pozdrawiam Marcin
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wg mnie lepszy króliczy bo jest ,,ciepłym" obornikiem. Jak masz dostęp do obu, to zrób mix albo ułóż warstwami- niżej bydlęcy, a wyżej króliczy.
luis90
200p
200p

Post »

Od trzech lat dwa razy w sezonie ziemia była tam herbicydowana dlatego wyrósł tam mech. Przypadkiem wyrosła mi tam dynia ozdobna i rosła sobie bez najmniejszych problemów, jesienią było ją nawet widać ponad drzewami.
Thuje są razem dwie, dalej nie ma żadnej, trochę dalej rośnie wierzba, ale w zeszłym roku od tej strony było wycięte ok. pół drzewa więc więcej słońca zabiorą thuje niż wierzba.
Jeśli chodzi o prowadzenie to myślałam o ograniczeniu bocznych pędów i w miarę możliwości prowadzeniu ich bardziej wzdłuż niż pod kątem względem pędu głównego

Z drugim miejscem jest taki problem że ten kawałek zaczyna się kilkaset metrów od domu i został tam w tym roku wyrwany sad, ziemia była zwapnowana i zaorana. Na wiosnę będzie znowu zaorana i nie wiem co dalej bo są dwie opcje:
1. Będzie wysiewane coś na przeoranie dopóki nie będą tam posadzone kolejne drzewka a wtedy nie ma szans żebym tam coś posadziła bo musieliby to omijać.
2. będzie tam kawałek warzywa i szkółki, a wtedy będzie nawodnienie kropelkowe i mogę wysiać lub wysadzić dynie, tylko nawodnienie jest wtedy uzależnione od sadu, nie da się puścić tylko tam bo by wszystko rozsadziło, a ogród ma inne wymagania wodne niż dynia, i nie mam realnych możliwości dostarczenia tam wody w inny sposób. No i nie wiedząc co tam będzie i gdzie nie mogę nic przygotować teraz, ewentualnie dopiero na wiosnę tuż przed sianiem.
Pozdrawiam, Ewa
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”