Grażynko -
Basiu
Miło,że znów odwiedziłyście mój wątek

Bardzo dziękuję za odwiedziny i sympatyczne w treści posty

serdecznie pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości

i zapraszam do kolejnych odwiedzin
Materiał związany z początkiem wiosny przełożyłem na następny post a dzisiaj zapraszam do spaceru po moich parapetach i przyjrzenie się
niektórym moim podopiecznym i ich wiosennym postępom
Aloes mitriformis/perforliata - nazwy polskiej brak.
Tyle co przesadzona roślina mateczna w celu oddzielenia jej młodych odrostów.
Młode odrosty są już na tyle duże,że nie powinno być problemu z ich przyjęciem się-chyba,że bo nigdy nie wiadomo?
Alokazja amazońska -
Alokasia amazonica
Alokazja wypuściła kolejny młody liść.
Melonowiec papaja -
Carica papaja
Przypadkowo natknęliśmy się w jednym z warzywniaków na jej owoc.Kupiliśmy ją z ciekawości jaki ma smak i czy też da się wyhodować ją z nasion.Mamy już młode siewki- i jest ich dosyć dużo.Z posianych dwudziestu świeżych nasion wykiełkowały tylko trzy
Postanowiłem wysuszyć wszystkie i posiać na nowo w dużej ilości.Wykiełkowały wszystkie
Jest to moje pierwsze doświadczenie z papają i nie wiem czy uda mi się wyhodować choć jedną.Pikowanie próbnych siewek skończyło się fiaskiem.Wyciąłem kilka siewek razem z ziemią i posadziłem do małej doniczki z tych kilku dwie zakończyły wegetację.Może przyjmie się chociaż jedna przyszłość pokaże?
Owoc papai jest wielkością zbliżony do owocu awokado.
Papaja w przekroju z bardo dużą ilością nasion.
Nasiona papai w trakcie suszenia na papierowym ręczniku.
Siewki papai.
Sansewieria cylindryczna krasnolud -
Sansevieria cylindryca boncellensis
Jej zdjęcia zamieszczam już po raz trzeci ponieważ zaskakuje mnie swoimi postępami,którymi chcę się pochwalić.
Aktualnie wypuszcza dziewiąty już liść.Być może jest to norma ale z tyloma widzę u siebie po raz pierwszy.
Poprzedni ósmy liść rośnie non stop i być może nie zamierza poprzestać na 45cm długości?
Młode odrosty rosną zdrowo i przybywa im liść za liściem.
Zachęcam do eksperymentów,którym sprzyja obecny czas