U Wiśni
Re: U Wiśni
Witaj
Mam pytanie odnośnie poinsecji. Czy wiesz czym najlepiej okrywać poinsecję aby wytworzyła przylistki i kwiaty ? Z chęcią popatrzyłbym na twoją gwiazdę jak teraz u ciebie kwitnie :)pozdrawiam!

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ninia, moim zdaniem nie. Ona i tak jest pędzona u producenta, po co jej jeszcze dokładać. Jeżeli chcesz ją spróbować przetrzymać przez cały rok, możesz ją przesadzić do troszkę większej doniczki - jeżeli nie, to wystarczy podlewać wodą.
Maksio123, kartonem, niektórzy chowają po południu do szafy i rano wyjmują, oczywiście trzeba zachować jakieś szpary dla przepływu powietrza... Ja nie przykrywam, tak jak zawsze mówię, mam pomieszczenie nieużywane wieczorami w ciągu dnia, w związku z czym roślina dostaje światła tylko wtedy, gdy jest jasno za oknem. No i należy pamiętać że wybarwienie liści trwa ok. dwóch miesięcy, więc takie latanie z pudełkiem wymaga systematyczności i braku sklerozy. Życzę powodzenia!
Jedna wygląda już w miarę, druga jeszcze się rozkręca, nie ma jeszcze wszystkich listków wkoło kolorowych. Myślę że ta druga się rozkręci w nowym roku. Należy pamiętać, że te sklepowe są sztucznie sterowane, żeby były gotowe na Święta, u mnie idą względnie naturalnie, więc dostosowują się do panujących warunków świetlnych. A to nie zawsze oznacza, że najczerwieńsze są w grudniu, niektóre wręcz będą ładniejsze przed Wielkanocą...

Maksio123, kartonem, niektórzy chowają po południu do szafy i rano wyjmują, oczywiście trzeba zachować jakieś szpary dla przepływu powietrza... Ja nie przykrywam, tak jak zawsze mówię, mam pomieszczenie nieużywane wieczorami w ciągu dnia, w związku z czym roślina dostaje światła tylko wtedy, gdy jest jasno za oknem. No i należy pamiętać że wybarwienie liści trwa ok. dwóch miesięcy, więc takie latanie z pudełkiem wymaga systematyczności i braku sklerozy. Życzę powodzenia!

Jedna wygląda już w miarę, druga jeszcze się rozkręca, nie ma jeszcze wszystkich listków wkoło kolorowych. Myślę że ta druga się rozkręci w nowym roku. Należy pamiętać, że te sklepowe są sztucznie sterowane, żeby były gotowe na Święta, u mnie idą względnie naturalnie, więc dostosowują się do panujących warunków świetlnych. A to nie zawsze oznacza, że najczerwieńsze są w grudniu, niektóre wręcz będą ładniejsze przed Wielkanocą...

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Dziękuję za podpowiedź. A jeszcze zapytam, bo mam też taki nieużywany pokój wieczorami, ale wpada tam odrobina światła z latarni ulicznej - czy to światło nie będzie zakłócało warunków jakie powinna mieć poinsecja? Mam tam na parapecie od półtora roku kalanchoe, które wyczytałam, że ma podobne wymagania (jak poinsecja) by zakwitło i właśnie po raz drugi w tym roku zawiązało pączki i powoli je zaczyna rozwijać (i kalanchoe nie przeszkadza ta odrobina światła z oddali). Czy poinsecja też ma taką szansę? Kiedyś miałam kalanchoe i właśnie zakrywałam pudełkiem systematycznie przez 2 miesiące - i nie dosyć, że nie zawiązało pączków to zrobiło się brzydkie i zmarniało - i niestety byłam zmuszona je wyrzucić. Kolejne, które dostałam w prezencie po kwitnieniu postawiłam właśnie na północnym parapecie w tym nieużywanym wieczorem pokoju - stwierdziłam, że nie będę cudować, przykrywać - po prostu zostawiłam dla ładnych listków i jak się okazało - zawiązuje pączki w takich warunkach samo, bez ingerencji. Może z poinsecją też by się udało?
-
Myślę, że aż tak nie powinno przeszkadzać. Najlepiej wypróbować 

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No oczywiście jeżeli poinsecja po raz wtóry,to tylko u Ciebie-gratuluję
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę

Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę

-
Dziękuję bardzo, Arku 
Witam w roku 2018
Naoglądałam się storczyków u Natalii (Blueberry) i natchniona ruszyłam na obchód moich falenopsisów.
I oto część pierwsza:

Witam w roku 2018

Naoglądałam się storczyków u Natalii (Blueberry) i natchniona ruszyłam na obchód moich falenopsisów.
I oto część pierwsza:

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I bardzo dobrze! Piękne kwiaty. 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo, bardzo ładne. Brawo! 

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Dobrze że uwieczniasz kwitnienia
Nieźle, Twoje są dużo bardziej "zaawansowane" od moich, wszystko już rozwinięte 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Część pierwsza zachwycająca, a kiedy część druga?
Bo dopiero po obu częściach będzie można zobaczyć, w kierunku jakich kolorów dryfujesz

Bo dopiero po obu częściach będzie można zobaczyć, w kierunku jakich kolorów dryfujesz

-
Dziękuję Wam serdecznie za miłe słowa
Oto część druga:

A kto powiedział, że będą tylko dwie części?onectica pisze:Bo dopiero po obu częściach będzie można zobaczyć, w kierunku jakich kolorów dryfujesz

Oto część druga:

Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Faleinopsisy u Ciebie widzę zagościły na stałe.
Rozumiem bo też kiedyś tak miałem...
Te ładne i bardzo ładne!

Rozumiem bo też kiedyś tak miałem...

Te ładne i bardzo ładne!

No ładnie kwitną, ten czwarty od góry jest fajny, ale wszystkie super.
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
I ja zwróciłam uwagę na tego czwartego. Uroczy.