Anetq092 -
Emi -
Basiu -
Dorotko
Witam Was Wszystkie bardzo serdecznie

,dziękuję za odwiedziny jak i za ślad pozostawiony po nich w postaci bardzo miłych w treści postów.
Zapraszam do kolejnych odwiedzin a tymczasem pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości
Anetq092 - Miło się czyta co piszesz w swoim poście pod adresem prezentowanych przez przeze mnie moich roślin,
jakości zdjęć,zdrowych okazów roślin oraz udzielanych Wam wskazówek.Dziękuje bardzo
Emi - Dzięki za tak wysoką ocenę moich koleusów.Życzę Ci aby Twoje maluszki zdrowo rosły i nabierały na
bierały coraz to piękniejszych barw pod wpływem promieni słonecznych
Basiu - Nie chciałbym zapeszyć i uprzedzać faktów ale mój Stefek/Stefanotis chyba podpatrzył to co o nim
napisałaś bo rosnąc na nowo nabrał dużego rozpędu.Zobaczymy co będzie dalej.Dzięki za dobrą w
wróżbę.
Dorotko - Tobie również dziękuję za miłe słowa i pochwały pod adresem moich zielonych
Co do sansewierii to owszem znosi najmniejszą ilość światła ale radzę dać jej go odrobinę
więcej bo przy znikomej ilości wyciąga się za bardzo w górę w jego poszukiwaniu co wynika z
mojego doświadczenia.
W dzisiejszym poście z nowości-Rademachera chińska.
Młoda nolina z przeceny.
Zroślicha i jej wiosenne postępy.
Odmłodzone pieprzówki.
Rademachera chińska -
Rademachera sinica
Przyznam się,że miałem problem z zapamiętaniem jej nazwy i wziąłem się na sposób,że spróbuję dobrej metody zapamiętywania na zasadzie skojarzeń.
Hera bogini grecka
ma radę najpewniej dla swego małżonka Zeusa ale to najmniej istotne w tym przypadku bo wystarczy przeczytać wspak i wychodzi słowo-Rade ma chera
Rademachera rośnie w niższych piętrach lasów na Tajwanie i w części Chin.Jest krzewem albo drzewkiem i dorasta do około 10m wysokości.W naszych warunkach wiadomo nie osiągnie tak spektakularnych rozmiarów.
Źródło tekst:Vademecum Interesting Plants.
Kupiliśmy ją w markecie z przeceny,wybrała ją moja druga Połowa.Roślinka wg mnie delikatna niemalże subtelna i nie wiem czy uchowa się w naszych warunkach bo nawet nasz wschodni parapet jest bardzo nasłoneczniony,zresztą jak i na pozostałych też już dawno nie ma miejsca więc stoi na stole okolicznościowym.Ładnie się prezentuje ale trzeba uważać,żeby podłoże nie wyschło bo momentalnie więdnie!
Nolina Noga słonia -
Beucarnea recurvata
Sukulent pochodzący z Meksyku o bardzo osobliwym wyglądzie,jej bliska krewna to yuka domowa.
Hoduję je już od szeregu lat i tez są moimi oczkami w głowie.Łatwa w hodowli ale nie wolno jej za często podlewać a wodę i nawóz lać na spodek.Stanowisko słoneczne ale nasłonecznienie rozproszone-moje stoją na półce przy oknie wschodnim.
Prezentowaną na zdjęciu kupiliśmy tydzień temu też z przeceny razem z Rademacherą.Jedna i druga zdrowe zadbane,przecenione być może dlatego że nie wzbudzały zainteresowania.Młoda nolina na pozór wygląda jak zwykła trawka ale z czasem jej wąskie długie i soczysto-zielone liście przybierają kształt falisty albo loczków jak kto woli i jest bardzo dekoracyjna.
Zakupiona w markecie z przeceny.
Moje kilkuletnie młodziutkie i obok piętnastoletnia.
Zroślicha -
Syngonium
Pochodzi z deszczowych oraz tropikalnych rejonów Ameryki Środkowej.
Łatwa w hodowli czy to w wodzie czy to w podłożu.Tej drugiej powinniśmy zapewnić stałe wilgotne podłoże,gdyż jest roślina bagienna.
Liście dwubarwne bardzo dekoracyjne.
Zroślicha hodowana w wodzie.
Hodowana w podłożu.
Zroślicha jako wielkanocny element dekoracyjny.
Pokrzywka -
Koleus
Kolejne młode pędy pokrzywki ukorzenione w wodzie.

,
Młode pędy ukorzenione po dziewięciu dniach już w podłożu.
Ukorzeniona o miesiąc starsza młoda pokrzywka.
Pieprzówka pstra -
Peperomia variegata
Rodzina pieprzowate około 1000 gatunków.Pochodzą z tropikalnych obszarów Ameryki Środkowej i południowej niektóre-kilka gatunków z Afryki.
To tez moje oczka w głowie-na zdjęciach dwuletnia i odmłodzona pieprzówka pstra z odciętym ukorzenionym i posadzonym w podłożu wierzchołku.
Ukorzeniany w wodzie odcięty wierzchołek i dwa liście.
Pieprzówka tępolistna -
Peperomia obtusifolia
Odmłodzona z odciętych wierzchołków kilkuletniej pieprzówki.
Pieprzówka kropla deszczu -
Peperomia 'Raindrop'
Prezentowana przeze mnie niedawno.
Na koniec kilka zdjęć moich pieprzówek w zbiorówce.
Pozdrawiam
i zapraszam do odwiedzin