Rośliny Arkadiusa cz.3

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rośliny Arkadiusa cz.3

Post »

Kolorowo i pięknie ;:138 .
Stefanotis wygląda zupełnie przyzwoicie, mój już mnie tak zmęczył, że nie poświęcam mu uwagi, podlewam tylko od czasu do czasu. Jak się nie ogarnie, to się pożegnamy. Twój ma duże szanse być kochanym ;:215 .
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wszystkie Twoje rośliny są wyjątkowe ;:215 Zadbane, zdrowe. Koleusy wyjątkowo urodziwe, ale mnie zainteresowała szczególnie Sansewieria. Skoro nie jest wymagająca i znosi nawet mniejszą ilość światła, to chętnie ją zaproszę do siebie.
Miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anetq092 - Emi - Basiu - Dorotko

Witam Was Wszystkie bardzo serdecznie :wit,dziękuję za odwiedziny jak i za ślad pozostawiony po nich w postaci bardzo miłych w treści postów.
Zapraszam do kolejnych odwiedzin a tymczasem pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości :wit

Anetq092 - Miło się czyta co piszesz w swoim poście pod adresem prezentowanych przez przeze mnie moich roślin,
jakości zdjęć,zdrowych okazów roślin oraz udzielanych Wam wskazówek.Dziękuje bardzo ;:196

Emi - Dzięki za tak wysoką ocenę moich koleusów.Życzę Ci aby Twoje maluszki zdrowo rosły i nabierały na
bierały coraz to piękniejszych barw pod wpływem promieni słonecznych ;:108

Basiu - Nie chciałbym zapeszyć i uprzedzać faktów ale mój Stefek/Stefanotis chyba podpatrzył to co o nim
napisałaś bo rosnąc na nowo nabrał dużego rozpędu.Zobaczymy co będzie dalej.Dzięki za dobrą w
wróżbę. ;:180

Dorotko - Tobie również dziękuję za miłe słowa i pochwały pod adresem moich zielonych ;:196
Co do sansewierii to owszem znosi najmniejszą ilość światła ale radzę dać jej go odrobinę
więcej bo przy znikomej ilości wyciąga się za bardzo w górę w jego poszukiwaniu co wynika z
mojego doświadczenia.

W dzisiejszym poście z nowości-Rademachera chińska.
Młoda nolina z przeceny.
Zroślicha i jej wiosenne postępy.
Odmłodzone pieprzówki.

Rademachera chińska - Rademachera sinica

Przyznam się,że miałem problem z zapamiętaniem jej nazwy i wziąłem się na sposób,że spróbuję dobrej metody zapamiętywania na zasadzie skojarzeń.Hera bogini grecka ma radę najpewniej dla swego małżonka Zeusa ale to najmniej istotne w tym przypadku bo wystarczy przeczytać wspak i wychodzi słowo-Rade ma chera ;:306

Rademachera rośnie w niższych piętrach lasów na Tajwanie i w części Chin.Jest krzewem albo drzewkiem i dorasta do około 10m wysokości.W naszych warunkach wiadomo nie osiągnie tak spektakularnych rozmiarów.
Źródło tekst:Vademecum Interesting Plants.
Kupiliśmy ją w markecie z przeceny,wybrała ją moja druga Połowa.Roślinka wg mnie delikatna niemalże subtelna i nie wiem czy uchowa się w naszych warunkach bo nawet nasz wschodni parapet jest bardzo nasłoneczniony,zresztą jak i na pozostałych też już dawno nie ma miejsca więc stoi na stole okolicznościowym.Ładnie się prezentuje ale trzeba uważać,żeby podłoże nie wyschło bo momentalnie więdnie!

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nolina Noga słonia - Beucarnea recurvata

Sukulent pochodzący z Meksyku o bardzo osobliwym wyglądzie,jej bliska krewna to yuka domowa.
Hoduję je już od szeregu lat i tez są moimi oczkami w głowie.Łatwa w hodowli ale nie wolno jej za często podlewać a wodę i nawóz lać na spodek.Stanowisko słoneczne ale nasłonecznienie rozproszone-moje stoją na półce przy oknie wschodnim.
Prezentowaną na zdjęciu kupiliśmy tydzień temu też z przeceny razem z Rademacherą.Jedna i druga zdrowe zadbane,przecenione być może dlatego że nie wzbudzały zainteresowania.Młoda nolina na pozór wygląda jak zwykła trawka ale z czasem jej wąskie długie i soczysto-zielone liście przybierają kształt falisty albo loczków jak kto woli i jest bardzo dekoracyjna.

Zakupiona w markecie z przeceny.

Obrazek

Moje kilkuletnie młodziutkie i obok piętnastoletnia.

Obrazek Obrazek

Zroślicha - Syngonium

Pochodzi z deszczowych oraz tropikalnych rejonów Ameryki Środkowej.

Łatwa w hodowli czy to w wodzie czy to w podłożu.Tej drugiej powinniśmy zapewnić stałe wilgotne podłoże,gdyż jest roślina bagienna.
Liście dwubarwne bardzo dekoracyjne.

Zroślicha hodowana w wodzie.

Obrazek

Hodowana w podłożu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zroślicha jako wielkanocny element dekoracyjny.

Obrazek

Pokrzywka - Koleus

Kolejne młode pędy pokrzywki ukorzenione w wodzie.

Obrazek,

Młode pędy ukorzenione po dziewięciu dniach już w podłożu.

Obrazek

Ukorzeniona o miesiąc starsza młoda pokrzywka.

Obrazek

Pieprzówka pstra - Peperomia variegata

Rodzina pieprzowate około 1000 gatunków.Pochodzą z tropikalnych obszarów Ameryki Środkowej i południowej niektóre-kilka gatunków z Afryki.

To tez moje oczka w głowie-na zdjęciach dwuletnia i odmłodzona pieprzówka pstra z odciętym ukorzenionym i posadzonym w podłożu wierzchołku.

Obrazek Obrazek

Ukorzeniany w wodzie odcięty wierzchołek i dwa liście.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Pieprzówka tępolistna - Peperomia obtusifolia

Odmłodzona z odciętych wierzchołków kilkuletniej pieprzówki.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Pieprzówka kropla deszczu - Peperomia 'Raindrop'

Prezentowana przeze mnie niedawno.

Obrazek Obrazek

Na koniec kilka zdjęć moich pieprzówek w zbiorówce.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam :wit i zapraszam do odwiedzin
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Piękne zdjęcia robisz Arkadiuszu, co już mówiłem i nie tylko ja tak mówię, ale seria z rozkwitającą gerberą to już prawdziwy majstersztyk ;:138
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Koleusy super!!! Pozostałe również i takie dorodne oraz zdrowe; wielka przyjemność wzrokowa oglądać twoje zdjęcia :D
I nawet potrafisz zrobić z gerberów kwitnące perpetum mobile ;:138 Piękne sukulenty :D
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Świetna kolekcja pieprzówek ;:138 , bardzo lubię te rośliny.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju - Igo - Basiu

Dziękuję za odwiedziny w moim wątku jak również za przemiłe w treści posty ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiając serdecznie Wszystkich :wit zapraszam do kolejnych odwiedzin ;:108

Dzisiaj kolejna roślinka z przeceny uratowana przed rychłym zakończeniem swojej wegetacji to-Dracena wonna.
Druga nowość to maleństwo-Pieprzówka kędzierzawa.
Sukulent opuncja karłowata z czerwonej misy.
Stefek/Stephanotis poczynił kolejne postępy.

Dracena wonna - Dracena fragrans

Dracaena fragrans jako najpopularniejszy gatunek pochodzi z tropikalnych rejonów Afryki i Azji. Tworzy pień, na którego szczycie wyrastają pęki długich mieczykowatych liści. Na najstarszych okazach pojawiają się kwiaty ( głównie latem ).Źródło tekst:Świat Kwiatów.

Jest u nas od dwóch tygodni i zdążyła już nieco podrosnąć i wypuszcza malutkie jeszcze młode listki.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Pieprzówka kędzierzawa 'Rosso' - Peperomia caperata 'Rosso'

Przywieziona do domu dwadzieścia dni temu na"grzbiecie słonia" a raczej słonika z tworzywa sztucznego szybko rośnie i trzeba ją było
przesadzić do nieco większej doniczki w której poczuła się od razu lepiej co widać po jej wzroście.
To już trzecia w naszym domu,dwie poprzednie bardzo dorodne padły od słońca w czasie wakacji nie zdjęte z parapetu.
Jedna z bardziej delikatnych pieprzówek ale bardzo dekoracyjna i warto bardziej zatroszczyć się o nią.
Tym samym powiększył się nam zwierzyniec,pierwsza była lama z Sanswierią Hahnii,drugi był zając z Kalanchoe a teraz słonik z Pieprzówką.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opuncja karłowata figowa - Opuntia ficus-indica miniature

Gatunek opuncji pochodzący z Meksyku, lecz uprawiany również w wielu innych krajach o ciepłym klimacie, także w południowej Europie[4]. Łatwo przystosowuje się do różnych warunków glebowych. Aztekowie uważali ją za roślinę świętą i wykorzystywali do różnych celów. Pierwsze owoce, dotarły do Europy prawdopodobnie już pod koniec XV w. po powrocie wyprawy Krzysztofa Kolumba. Stąd używana do tej pory nazwa ficus indica (figa indyjska).Źródło tekst:Wikipedia.

Jest teraz dwu a nawet trzykrotnie wyższa i ciekawiej się prezentuje wśród pozostałych sukulentów w czerwonej misie.

ObrazekObrazek

Obrazek

Stefanotis bukietowy - Stephanotis floribunda

W jego naturalnym środowisku w Afryce pędy osiągają nawet do 6 m długości. W warunkach mieszkalnych dochodzi do 2,5 m. Roślina ma twarde, elastyczne pędy, jak również owalne, błyszczące, ciemnozielone liście. Okres kwitnienia przypada zazwyczaj od czerwca do września. Kwiaty są silnie pachnące[6].Źródło tekst:Wikipedia.

O problemach z jego hodowlą i dwoma poprzednimi czytaj w poście z dnia 13tego maja br.
Dzisiaj ciąg dalszy jego postępów jakie poczynił w międzyczasie.
Jego pędy nie mają umiaru we wzroście,przybyło wiele młodych liści ale największą niespodzianką są młode kwiatostany-"Stefek" zaskoczył nas całkowicie i sprawił nam tym samym wielką radość :tan
Być może stało się tak za przyczyną Basi-barbry13,która dobrze mu wróżyła? ;:108 :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zapraszam do odwiedzin mojego wątku ;:180
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Być może stało się tak za przyczyną Basi-barbry13,która dobrze mu wróżyła? ;:108 :D :?:
Jak miło być dobrą wróżką :lol: .
Piękny pokaz zadbanych roślinek ;:138 .
Awatar użytkownika
Sile
50p
50p
Od: 1 paź 2020, o 14:37

Post »

Hej! :) Przejrzałam kilkadziesiąt ostatnich stron - jest tu mnóstwo wiedzy! Masz ogromnie rozbudowany wątek, zadbane rośliny. Mnie jak zwykle najbardziej zachwycają obrazkowate, więc moją uwagę przyciągnęło syngonium, monstera i alokazja, ta ostatnia najbardziej. Mam nadzieję, że zdrowo rośnie!
"- W każdym normalnym człowieku tkwi szaleniec i próbuje wydostać się na zewnątrz - odparł sprzedawca. - Zawsze w to wierzyłem. Nikt szybciej nie wpada w obłęd niż osoba całkowicie normalna."

Moje zielono-białe
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu - Sile

Witam Was serdecznie :wit i dziękuję za odwiedziny w moim wątku jak i za bardzo miłe w treści posty ;:180 ,pozdrawiam Was,Forumowiczów i Gości.

Basiu - No i nie pomyliłem się wcale nazywając Cię "dobrą wróżką" bo ciąg dalszy postępów Stefka/Stefanotisa możesz dzisiaj zobaczyć i ocenić ;:108

Sile -
Sile pisze:...więc moją uwagę przyciągnęło syngonium, monstera i alokazja, ta ostatnia najbardziej. Mam nadzieję, że zdrowo rośnie!
.

Z pytaniem o alokazję trafiłaś w dziesiątkę ;:108.Otóż jakieś trzy tygodnie temu na jej liściach pojawiły się brązowe plamy-po raz pierwszy od września 2013!!! Nie przelewam jej,nie przenawożę,stanowisko jasne słoneczne.Zajrzałem na spód liści i okazało się,że ulokowały się na nich jakieś pasożyty???Na szczęście miałem po ręką uniwersalny preparat owadobójczy i po skropieniu nim liści pasożyty obumarły.
W międzyczasie pojawiły się trzy młode zdrowe liście-zdjęcie ad hoc-liść trzeci z tyłu słabo wido czny.Mam nadzieję,że dalej alokazja będzie juz zdrowo rosła i dożyje kolejnych osiem lat? :D Kliknij na zdjęcie aby powiększyć.

Obrazek

W dzisiejszym poście-gerbera trzecie kwitnienie
grubosz szablasty z młodymi przyrostami
jociec odmłodzony
Stefek/stefanotis w pełnym rozkwicie

Gerbera - Gerbera

Myślałem,że po dwóch obfitych kwitnieniach-przy drugim jedenaście kwiatów,gerbera będzie odpoczywać ale po niedługim czasie okazało się,że pojawił się jeden młody pęd kwiatowy no i zaczęło się trzecie kwitnienie i aktualnie gerbera ma cztery kwiaty i piąty młody pęd kwiatowy-tym naszym roślinkom chyba jest u nas za dobrze :;230

Gerbera po zakończonym drugim kwitnieniu.Pierwszy młody pęd kwiatowy trzeciego kwitnienia.

Obrazek Obrazek

Kolejne trzy.

Obrazek Obrazek

Pojawił się pierwszy kwiat.Kwitnienie kolejnych.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Piąty młody pęd kwiatowy.

Obrazek

Obrazek

Grubosz szablasty - Crassula falcata

Takiego przywiozłem do domu we wrześniu 2020 roku.Tak podrósł do lutego 2021 roku.

Obrazek Obrazek

Taki jest dzisiaj z trzema młodymi odrostami-trzeba bardzo uważać,żeby się nie złamał jest gruby i ciężki zwłaszcza u góry.

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Jociec wspaniały - Aeschynantus speciosus

Kolejny z wielu ukorzeniony wczesną wiosną w wodzie młody kwitnący już jociec z trzema odrostami pełnymi zawiązków kwiatowych.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Stefanotis bukietowy - Stephanotis floribunda

Rozszalał się na całego i aktualnie obficie kwitnie a zapach jego białych urokliwych kwiatów rozchodzi się po całym mieszkaniu.
Jest to pierwszy z trzech uratowany Stefanotis,który po przywiezieniu go do domu zrzucił wszystkie kwiaty i większość liści.
Odniosłem sukces nie chwaląc się ale do jego odrodzenia się przyczyniła się również Basia-barbra13 dobrze mu wróżąc ;:180

Najpierw pochwalił się swoimi trzema kwiatostanami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Następnie stopniowo i kolejno kwitnieniem kwiatostanów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i zapraszam do odwiedzin :wit
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Arku piękny stefanotis, a kwiaty jak odlane z wosku. Gerbera mnie zachwyca, jak udało Ci się to że zakwitła ponownie.?
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Kasiu :wit
Długo czekałem na Twoje odwiedziny ale fajnie, że jesteś ;:333
Gerberze trzeba dać multum słońca-u mnie stała bezpośrednio na słońcu na wschodnim parapecie.Podlewać obficie wodą i codziennie,nawozić raz na 14dni,wycinać liście nad młodymi pędami kwiatowymi i odwracać je słońca.To tyle i efekty są :DPozdrawiam i miłego weekendu życzę ;:3
Awatar użytkownika
doras
50p
50p
Od: 27 lip 2019, o 19:41

Post »

Przejrzałam kilka ostatnich stron wątku i już wiem, że muszę przeczytać wszystko od początku :)
Piękne zdjęcia i ciekawe opisy. No i dużo sukulentów i różnych variegatek, co lubię najbardziej.
Będę stałym gościem, jeśli pozwolisz :)

I przy okazji od razu mam pytanie: czy Twój jociec rozkrzewia się sam z siebie, czy trzeba mu jednak pomagać uszczykując czubki? Pytam, ponieważ mam właśnie w ukorzenianiu dwie łodyżki i chciałabym uzyskać za jakiś czas ładną kępkę.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Dorotko :wit
Miło mi powitać Cię jako mojego nowego Gościa.
Dzięki za komplementy ;:196
Nie tylko pozwalam ale proszę zaglądaj do mnie jak najczęściej ;:180
Moje joćce rozkrzewiają się same jedne wcześniej inne nieco później nigdy ich nie ustrzykuję chociaż tego eksponowanego mogłem bo wyciągnął się bardzo w górę ale zrezygnowałem bo zależało mi na szybkim kwitnieniu jako że jest to prezent dla Koleżanki.
Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny.
Annau
200p
200p
Od: 26 cze 2020, o 19:03

Post »

Jak zwykle cudowne rośliny. Proszę podpowiedz jak "zmusić" joćca do kwitnienia? Mój dużo urósł, ale kwitnąć nie chce
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”