Kalina uprawa,pielęgnacja,cięcie
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kalina uprawa,pielęgnacja,cięcie
@ Madziagos ? ona nie jest szczepiona, więc nie.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Witajcie. Od 8 lat mam w ogrodzie kalinę japońską Watanabe. Ponieważ przez ten czas "sąsiedztwo" się rozrosło, praktycznie zasłoniło krzew. Postanowiłem ją w tym roku przesadzić w inne miejsce. Moja kalina ma ok. 1,5 m wysokości jest jednak stosunkowo wąska, prawdopodobnie ze względu właśnie na sąsiednie rośliny.
Zanim zacznę ją wykopywać chciałbym się dowiedzieć jaki system korzeniowy ma ten krzew, jak szeroko i głęboko powinienem kopać aby zwiększyć szansę przyjęcia się kaliny w innym miejscu ogrodu. Pomóżcie, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Zanim zacznę ją wykopywać chciałbym się dowiedzieć jaki system korzeniowy ma ten krzew, jak szeroko i głęboko powinienem kopać aby zwiększyć szansę przyjęcia się kaliny w innym miejscu ogrodu. Pomóżcie, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kalina japońska ma system korzeniowy składający się z mnóstwa drobnych korzeni, więc nie powinno być problemu z przyjęciem się po przesadzeniu.
Po prostu okop krzew wokół, podkop od spodu i wyciągnij.
Uratuj tyle bryły korzeniowej, ile dasz radę przenieść.
Im więcej, tym lepiej dla krzewu.
Z przyjęciem się na nowym miejscu nie powinno być problemu, tylko systematycznie podlewaj obficie.
Po prostu okop krzew wokół, podkop od spodu i wyciągnij.
Uratuj tyle bryły korzeniowej, ile dasz radę przenieść.
Im więcej, tym lepiej dla krzewu.
Z przyjęciem się na nowym miejscu nie powinno być problemu, tylko systematycznie podlewaj obficie.
Czasem warto rozważyć czy nie lepiej sąsiednie krzewy(może z rodzaju mniej wymagających) usunąć, przyciąć, przesadzić, a nie ruszać już dobrze zakorzenionego 8 letniego krzewu, bo nie wiadomo czy dobrze zniesie przeprowadzkę.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, która mnie cieszy, gdyż daje mi nadzieję na utrzymanie krzewu
Niestety krzewy i drzewa rosnące wokół, sadzone były także 8 lat temu, ale spośród nich podejść mogę jedynie do świerka kłującego Białobok, bo rozmiary pozostałych nie pozwalają nawet myśleć o korekcie.
Tak naprawdę to kalinę przykrywa w tej chwili buk Purple Fountaine, który już mi urósł na jakieś 6m a posadzony jest w pierwszej linii.
Jeszcze raz dziękuję.

Niestety krzewy i drzewa rosnące wokół, sadzone były także 8 lat temu, ale spośród nich podejść mogę jedynie do świerka kłującego Białobok, bo rozmiary pozostałych nie pozwalają nawet myśleć o korekcie.
Tak naprawdę to kalinę przykrywa w tej chwili buk Purple Fountaine, który już mi urósł na jakieś 6m a posadzony jest w pierwszej linii.
Jeszcze raz dziękuję.
- Bobka
- 1000p
- Od: 28 lis 2020, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Moja kalina zakwitła i po żeńsku i po męsku:

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
Bardzo proszę o poradę. Ok. miesiąca temu kupiłam kalinę Kilimanjaro. Niestety wydaje mi się, że pojawił się jakiś szkodnik. Górne listki zwijają się i po bokach przebarwiają na czerwono. Mszycy nie zauważyłam. Czy ktoś miał podobny problem? Co powinnam zrobić? Nie chcę stracić tak ślicznego krzewu.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Paula, nie piszesz w jakich rośnie warunkach, ale zwijanie się liści i czerwienienie od brzegu może być objawem nadmiernej wilgoci z jakiegoś powodu.Kaliny japońskie wymagają przepuszczalnych gleb dobrze
odprowadzających wodę.
wanda7co to za odmiana kocimiętki?
odprowadzających wodę.
wanda7co to za odmiana kocimiętki?