Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.3
- jarha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2014, o 23:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.3
GieKa, nie wiem dokładnie jak miałyby działać drożdże akurat na piwonie, ale wiem, że wiele ogrodniczek stosuje taki nawóz do nawożenia i ochrony np. rozsady pomidorów. Drożdże mają witaminy i mikroelementy, które mogą pozytywnie wpływać na rozwój roślin. Są dostępne i tanie więc można spróbować. Ryzyko nie jest duże.
FikuMiku ja swoje dwa duże krzaki piwonii zabezpieczam właśnie przez wbicie w ich pobliżu po 3 pręty, wokół których u góry obowiązuję drut w igielicie w maskującym kolorze. Moje krzaki piwonii są na tyle rozłożyste, że ani prętów ani drutu nie widać wśród liści.
Pręty można zastąpić bambusami.
FikuMiku ja swoje dwa duże krzaki piwonii zabezpieczam właśnie przez wbicie w ich pobliżu po 3 pręty, wokół których u góry obowiązuję drut w igielicie w maskującym kolorze. Moje krzaki piwonii są na tyle rozłożyste, że ani prętów ani drutu nie widać wśród liści.
Pręty można zastąpić bambusami.
- marta64
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
FikuMiku, kupiłam takie:

i one wydają mi się najlepsze. Można je łączyć dowolnie, a dla większej stabilizacji pędów. Ten środkowy uchwyt, można zaczepić na pręcie czy bambusowej tyczce, ukrytej w krzewie.
Jednak przy moich najstarszych, dużych krzewach, najlepiej niestety, sprawdza się sznurek, a właściwie zielona taśma lamówkowa.

i one wydają mi się najlepsze. Można je łączyć dowolnie, a dla większej stabilizacji pędów. Ten środkowy uchwyt, można zaczepić na pręcie czy bambusowej tyczce, ukrytej w krzewie.
Jednak przy moich najstarszych, dużych krzewach, najlepiej niestety, sprawdza się sznurek, a właściwie zielona taśma lamówkowa.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Ostatnio widziałam w Maja w ......... ciekawe rozwiązanie dość długie "patyki" z leszczyny wbija się takie np. 2 półkola na środku związuje się sznurkiem akurat pokazywali hortensje.Takie półkola najlepiej montować jak jeszcze rośliny nie sa w pełni rozkwitu łatwiej dopasować miejsce. Zamierzam w tym roku zrobić też przy piwoniach.
na pewno obręcze gotowe są pewnie praktyczniejsze.
na pewno obręcze gotowe są pewnie praktyczniejsze.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Podaj dane odcinka, sama sobie to chętnie obejrzą, bo o ile piwonie mam "grzeczne" i się nie rozkładają, to hortensje Anabelle i "polarne misie" już nie 

Pozdrawiam Lucyna
Ja używam hula-hoop przywiązanego do trzech wbitych w ziemię patyków.
Jak piwonie mocno zakwitły i się prawie położyły na ziemi to trzeba było na szybko coś wymyślić i po przeglądzie piwnic padło na kilkudziesięcioletnie plastikowe hula-hoop jako tymczasowa prowizorka, a potem się okazało że wygląda dobrze i działa lepiej niż kupne półokrągłe druciane podpory.
Jak piwonie mocno zakwitły i się prawie położyły na ziemi to trzeba było na szybko coś wymyślić i po przeglądzie piwnic padło na kilkudziesięcioletnie plastikowe hula-hoop jako tymczasowa prowizorka, a potem się okazało że wygląda dobrze i działa lepiej niż kupne półokrągłe druciane podpory.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
vYVYv Pomysł super
Spróbuję zastosować, tylko muszę najpierw przekonać dziecko i psa, żeby nie próbowały się tym hula-hoop bawić 

Pozdrawiam Lucyna