Narcyzy,żonkile - problemy,porady
- marta64
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Narcyzy (Narcissus) Nasze FOTO.
Zawsze ucierpią, przesadzane w fazie wegetacji. A jak Ci poszło przesadzanie w grudniu 2020 roku?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Dolnoslonzok
- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Właśnie jeszcze ich nie przesadzałem. W tym roku zamierzam pierwszy raz. Obok są hiacynty i je też chcę przesadzić, bo już główki też widać. Trzeba chyba będzie zaryzykować?
- marta64
Jeśli to nie mus, to zdecydowanie odradzam. Cebulki, zwłaszcza narcyzów, mogą być bardzo głęboko i łatwo je uszkodzć, no i trzeba je zakopać na taką samą głębokość.
Najlepiej poczekaj aż przekwitną i chociaż połowa liści zżółknie, wtedy wykop.
Pozdrawiam
Najlepiej poczekaj aż przekwitną i chociaż połowa liści zżółknie, wtedy wykop.
Pozdrawiam
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Dolnoslonzok
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Re: Narcyzy,żonkile - problemy,porady
Nie chciałbym czekać kolejny sezon, bo zaczynam tam pewne prace. Chyba jednak zaryzykuję. I dziękuję Ci za odzew i rady. Pozdrawiam.
- marta64
Wytrzymałeś tyle, wstrzymaj się jeszcze kilka miesięcy!
Nie rozumiem, dlaczego upierasz się przesadzać narcyzy i hiacynty zimą? Akurat te cebulki, które powinno się sadzić końcem lata, bo potrzebują dobrego ukorzenienia przed zimą?
Przesadzałam narcyzy w różnym czasie, ale jednak wiosną, wtedy miały dość czasu, żeby zadomowić się w nowym miejscu w ciepłe miesiące.
Napisz, proszę czy jednak je przesadziłeś teraz i z jakim skutkiem?
Nie rozumiem, dlaczego upierasz się przesadzać narcyzy i hiacynty zimą? Akurat te cebulki, które powinno się sadzić końcem lata, bo potrzebują dobrego ukorzenienia przed zimą?
Przesadzałam narcyzy w różnym czasie, ale jednak wiosną, wtedy miały dość czasu, żeby zadomowić się w nowym miejscu w ciepłe miesiące.
Napisz, proszę czy jednak je przesadziłeś teraz i z jakim skutkiem?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Dolnoslonzok
O,ja! Ale na mnie nakrzyczałaś. ;)
Wstrzymuję się jednak z tym przesadzaniem definitywnie. Przekonałaś mnie.
Dziękuję. 

- marta64
Nie, to tylko z troski o wiosenne kwitnienie moich ulubionych wiosennych w Twoim ogrodzie 

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Chciałabym posadzić w ziemi, tylko ta nadal zmarznięta po wierzchu 

Pozdrawiam Lucyna
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Po upomnieniu od moderacji kontynuuję tutaj rozmowę o zapachu Narcissus papyraceus ‘Paperwhite’ z wątku ze zdjęciami narcyzów.
Pozdrawiam!
LOKI
Akurat w okresie, w którym pierwszy raz doczekałem się na balkonie kwiatów tej odmiany, regularnie odwiedzałem pewien niewielki park, w którym mieszkała para kaczek piżmowych (które dokarmiałem)… No i skojarzenie było automatyczne.marta64 pisze:Loki, skąd znasz"aromat" kaczych odchodów?![]()
No to pozazdrościć, pozazdrościć, zwłaszcza że z tego co widziałem, wniosłaś go do domu…marta64 pisze: Mój aż tak nie śmierdzi, raczej jak dwudniowe fusy herbaciane i tylko z bliska. Może inaczej byłoby w słońcu?
Pozdrawiam!
LOKI
- marta64
Loki, wiem o czym mówisz, bo jakieś 80 m od domu, mam stado domowych kaczek piżmowych
, to faktycznie mam szczęście, że u mnie te narcyzy nie "pachną"
.
W moim klimacie, to trochę kłopotliwa ciekawostka, ale chciałabym, żeby ze mną zostały dłużej niż jedno kwitnienie, a z doświadczenia wiem, że narcyzy nie kochają doniczek
. Podziel się, proszę, swoim sposobem na nie w czasach balkonowych. Interesuje mnie przede wszystkim wielkość pojemnika i czas spoczynku, a może jeszcze coś ważnego powinnam wiedzieć?
, zasypując ziemią tylko na jedną wysokość cebul, trzymaj w niezbyt ciepłym miejscu, żeby dać im czas na ukorzenienie, a potem dosyp ziemi jeszcze na dwie wysokości cebul i trzymaj w jak najchłodniejszym miejscu, nawet z niewielkim minusem. Jeśli nie będzie strasznych mrozów i narcyzy nie pokażą liści, możesz je trzymać nawet pod chmurką, potrzebują przechłodzenia. Jeśli nie da się zatrzymać ich wyrastania do ciepłej wiosny, to najwyżej będziesz miała wiosnę na parapecie
.

W moim klimacie, to trochę kłopotliwa ciekawostka, ale chciałabym, żeby ze mną zostały dłużej niż jedno kwitnienie, a z doświadczenia wiem, że narcyzy nie kochają doniczek

To nie masz wyjścia, narcyzy sadź do głębokich donicSzczurbobik pisze:Chciałabym posadzić w ziemi, tylko ta nadal zmarznięta po wierzchu

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Marta - Widzisz, ja mieszkam we Francji, co oznacza stosunkowo łagodne zimy. W związku z tym nie było żadnych problemów, by ten akurat narcyz przezimował w skrzynce balkonowej razem z pozostałymi, kwitnącymi na wiosnę.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Szczurbobik
Wsadziłam żonkile korzystając z chwilowej odwilży
Inna rzecz, że zazwyczaj wsadzam cebule na jesieni ad hoc i wiosną znowu będzie historia pt. 1. A co mi tu wyrosło? 2. Skąd tu się wzięły te kwiaty? 

Pozdrawiam Lucyna
- marta64
Lucyno, oznacz, proszę, miejsce grudniowych nasadzeń, bo będę dopytywać o nie wiosną.
Żeby w przyszłości nie mądrzyć się gołosłownie, zamówiłam wyprzedażowe cebule narcyzów i też posadziłam w ogrodzie 6.grudnia, w ostatnim momencie przed zimą.
Wsadzone głębiej niż przepisy mówią. Ponieważ powstała górka, okryte liśćmi w czarnych workach. Podlewane przez dobę deszczem, który przeszedł w śnieg. Dzisiaj warstwa śniegu u mnie sięga kolan
. Chyba lepiej być nie mogło, mam nadzieję na cudne kwitnienie naszych nasadzeń 

Żeby w przyszłości nie mądrzyć się gołosłownie, zamówiłam wyprzedażowe cebule narcyzów i też posadziłam w ogrodzie 6.grudnia, w ostatnim momencie przed zimą.
Wsadzone głębiej niż przepisy mówią. Ponieważ powstała górka, okryte liśćmi w czarnych workach. Podlewane przez dobę deszczem, który przeszedł w śnieg. Dzisiaj warstwa śniegu u mnie sięga kolan

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- Szczurbobik
Łomatko
To trzeba było od razu pisać, bo już zapomniałam gdzie sadziłam
Na poważnie, wiem gdzie są i odezwę się wiosną ( o ile wypuszczą)

Na poważnie, wiem gdzie są i odezwę się wiosną ( o ile wypuszczą)

Pozdrawiam Lucyna
- marta64
Lucynko, co tam się dzieje na grządce z narcyzami sadzonymi w grudniu?
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3