Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy
Pierwszy storczyk,początki kolekcji - opieka nad storczykami,problemy
Oto kilka moich pytań dotyczacych storczyków
1 Dlaczego starczyki podlewamy woda destylowaną?
2 Jak podlewać storczyki?
3 Co jaki czas je podlewać?
4 W jakich doniczkach mają rosnąć?
5 Jakiego nasłonecznienia potrzebują storczyki?
6 Jaka temperatura i wilgotność jest potrzebna storczykom?
1 Dlaczego starczyki podlewamy woda destylowaną?
2 Jak podlewać storczyki?
3 Co jaki czas je podlewać?
4 W jakich doniczkach mają rosnąć?
5 Jakiego nasłonecznienia potrzebują storczyki?
6 Jaka temperatura i wilgotność jest potrzebna storczykom?
Witam :P storczykowo !!!
Agatko-masz dobre myśli- pewnie gdybym chciała odpowiedzieć na te 6 pytań - byłaby książka
.
Nie da się wszystkiego sprowadzić do jednego mianownika- storczyki sa tak różne, że
wymagają odrębnej charakterystyki. Rządzą się też innymi prawami, naturę trzeba uszanować , więc możemy mówić tylko o konkretach.
Tak postawione pytania Dawidzie sugerują np.,że woda destylowana jest zalecana i najlepsza - osobiście nie stosuję , nie zalecam , uważam ją z absolut =sucha woda :P , którą owszem , można stosować z dodatkami , ale są lepsze rozwiązania.
Ale znam wielu storczykarzy , którzy stosują taki system.
Najlepiej podaj jakie są Twoje zainteresowania w storczykach , doświadczenie .
Myślę, że pytania zrodziły się z chęci
włączenia się z nami w te zmagania :P z pięknościami.
Jak to mówią niektórzy ;:95 chcesz wyczaić warunki , czy sprostasz.
Brawo :P
-podaj , co Ciebie interesuje , podpowiem.
pozdrawiam Jovanka
Agatko-masz dobre myśli- pewnie gdybym chciała odpowiedzieć na te 6 pytań - byłaby książka

Nie da się wszystkiego sprowadzić do jednego mianownika- storczyki sa tak różne, że
wymagają odrębnej charakterystyki. Rządzą się też innymi prawami, naturę trzeba uszanować , więc możemy mówić tylko o konkretach.
Tak postawione pytania Dawidzie sugerują np.,że woda destylowana jest zalecana i najlepsza - osobiście nie stosuję , nie zalecam , uważam ją z absolut =sucha woda :P , którą owszem , można stosować z dodatkami , ale są lepsze rozwiązania.
Ale znam wielu storczykarzy , którzy stosują taki system.
Najlepiej podaj jakie są Twoje zainteresowania w storczykach , doświadczenie .
Myślę, że pytania zrodziły się z chęci

Jak to mówią niektórzy ;:95 chcesz wyczaić warunki , czy sprostasz.
Brawo :P
-podaj , co Ciebie interesuje , podpowiem.
pozdrawiam Jovanka

Witaj Dawidzie :P
Nasz dział nie ma jeszcze systematyki storczyków z opisami ich uprawy. Niemniej jednak w dyskusjach poruszamy wiele zagadnień - odnośnie falenopsisa jest ich najwięcej.
Poradzę : przerzucić posty :P i wykorzystać informacje.Problemy są z życia.
O warunkach pisałam w wątku , przeczytaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 47&start=0
-postaraj się przypasować warunki u siebie z tymi optymalnymi, przy wątpliwościach pytaj.
Najważniejsze parametry to wilgotność, ruch powietrza , podlewanie,ekspozycja.
Zawsze warunki uprawy odnosimy do zewnętrznych pogodowych .
Obecnie w czasie upałów storczyk może wymagać bardziej częstego podlewania +zwiększenia wilgotności wokół rośliny +ruchu powietrza. Obserwuj i reaguj , ale nadopiekuńczości nie wymagają
.
Nie wiem wiele o Twoim storczyku, od kiedy masz, kiedy kwitł i jaki jest stan,etap na dzień dzisiejszy. Ważne, bo kwestia okresów wegetacji czasami decyduje o prowadzeniu rośliny --->zresztą każdej, nie tylko storczyka.
pozdrawiam Jovanka
Nasz dział nie ma jeszcze systematyki storczyków z opisami ich uprawy. Niemniej jednak w dyskusjach poruszamy wiele zagadnień - odnośnie falenopsisa jest ich najwięcej.
Poradzę : przerzucić posty :P i wykorzystać informacje.Problemy są z życia.
O warunkach pisałam w wątku , przeczytaj
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 47&start=0
-postaraj się przypasować warunki u siebie z tymi optymalnymi, przy wątpliwościach pytaj.
Najważniejsze parametry to wilgotność, ruch powietrza , podlewanie,ekspozycja.
Obecnie w czasie upałów storczyk może wymagać bardziej częstego podlewania +zwiększenia wilgotności wokół rośliny +ruchu powietrza. Obserwuj i reaguj , ale nadopiekuńczości nie wymagają

Nie wiem wiele o Twoim storczyku, od kiedy masz, kiedy kwitł i jaki jest stan,etap na dzień dzisiejszy. Ważne, bo kwestia okresów wegetacji czasami decyduje o prowadzeniu rośliny --->zresztą każdej, nie tylko storczyka.
pozdrawiam Jovanka
Dawidzie :P
Życzę Ci zadowolenia i ciesz się kwitnienia jak najdłużej.
przy wątpliwościach pytaj,teraz masz czas na to , aby poobserwować jego zachowanie, jak reaguje na Twoją pielęgnację i co potrzebuje .
Troszkę
i szybko zaskoczysz za te arkana uprawy.
Gratuluję pierwszego storczyka i odwagi :P
pozdrawiam Jovanka
Życzę Ci zadowolenia i ciesz się kwitnienia jak najdłużej.
przy wątpliwościach pytaj,teraz masz czas na to , aby poobserwować jego zachowanie, jak reaguje na Twoją pielęgnację i co potrzebuje .
Troszkę

Gratuluję pierwszego storczyka i odwagi :P
pozdrawiam Jovanka

Dawidzie- : :P
właściwie myślisz
-pisałam o tym
dwa posty wyżej
cytuję:
<<<<<<Najważniejsze parametry to wilgotność , ruch powietrza , podlewanie, ekspozycja.
Obecnie w czasie upałów , storczyk może wymagać bardziej częstego podlewania +zwiększenia wilgotności wokół rośliny +ruchu powietrza. >>>>>>>>>> kc
możesz zaserwować spryskiwanie podłoża w godzinach rannych - podlewanko co 4 dni
ale wszystko z umiarem .Twój storczyk kwitnie,nadmiar wilgoci w doniczce może spowodować szybsze zakończenie witalności kwiatów.
hiiiii
,to tak jak z kijem , który ma dwa końce.
Za mało wilgotności lub za dużo, powoduje ten sam skutek.Inny jest tylko przebieg zjawiska w środku płatka.
Chłodniejsze miejsce jest b.korzystne.Wieczorami i noc powinien spędzać ostrożnie przy uchylonym oknie.
pozdrawiam Jovanka
właściwie myślisz

cytuję:
<<<<<<Najważniejsze parametry to wilgotność , ruch powietrza , podlewanie, ekspozycja.
Obecnie w czasie upałów , storczyk może wymagać bardziej częstego podlewania +zwiększenia wilgotności wokół rośliny +ruchu powietrza. >>>>>>>>>> kc
możesz zaserwować spryskiwanie podłoża w godzinach rannych - podlewanko co 4 dni
ale wszystko z umiarem .Twój storczyk kwitnie,nadmiar wilgoci w doniczce może spowodować szybsze zakończenie witalności kwiatów.
hiiiii

Za mało wilgotności lub za dużo, powoduje ten sam skutek.Inny jest tylko przebieg zjawiska w środku płatka.
Chłodniejsze miejsce jest b.korzystne.Wieczorami i noc powinien spędzać ostrożnie przy uchylonym oknie.
pozdrawiam Jovanka
Aniu, witaj storczykowo :P
A..... powiedz w jakim podłożu masz posadzona vanilię, zawsze to informacja ważna
dla przewiewności podłoża i magazynowania wody.
Osobiście przelewam wszystkie , jedynie raz X m-c robię kąpiel zanurzeniową z doniczką.
Spryskiwanie lubi ,ale musi szybko osuszyć się z nadmiaru szczęścia :P . Szczególnie , obecne suche powietrze skłania do częstego zamgławiania-jest kwestia
gdzie stoi-moja jest na zewnątrz w ogrodzie , pod lekkim zadaszeniem.
pozdrawiam :P Jovanka
A..... powiedz w jakim podłożu masz posadzona vanilię, zawsze to informacja ważna
dla przewiewności podłoża i magazynowania wody.
Osobiście przelewam wszystkie , jedynie raz X m-c robię kąpiel zanurzeniową z doniczką.
Spryskiwanie lubi ,ale musi szybko osuszyć się z nadmiaru szczęścia :P . Szczególnie , obecne suche powietrze skłania do częstego zamgławiania-jest kwestia

pozdrawiam :P Jovanka
- baszalotta
- 10p - Początkujący
- Od: 28 maja 2007, o 16:32
- Kontakt:
Mojemu storczykowi (phalaenopsis) zaczynają więdnąć liście. Nie zmieniły koloru, ale stały się takie bardziej pomarszczone i całkiem oklapnięte, a od spodu wydziela się żywica. Jeden ze spodnich liści całkiem zmarniał i zżółkł i musiałam go jakiś czas temu oderwać.
Czy przesuszyłam storczyka? Staram się nie podlewać często, bo wyczytałam, że podlewa się go dopiero, kiedy korzenie całkiem zbieleją. Mój ma wprawdzie już białawe korzonki u samej nasady, ale dalej, w głębi doniczki, są one jeszcze zielone. No i teraz nie wiem co robić. Zrosić troszkę? Podlać? Nie chciałabym go zepsuć, to mój pierwszy storczyk- jedynak na razie.
Dodam, że storczyk stoi na parapecie północno-wschodniego okna i teraz jest w trakcie pozbywania się kwiatów.
Czy przesuszyłam storczyka? Staram się nie podlewać często, bo wyczytałam, że podlewa się go dopiero, kiedy korzenie całkiem zbieleją. Mój ma wprawdzie już białawe korzonki u samej nasady, ale dalej, w głębi doniczki, są one jeszcze zielone. No i teraz nie wiem co robić. Zrosić troszkę? Podlać? Nie chciałabym go zepsuć, to mój pierwszy storczyk- jedynak na razie.

Dodam, że storczyk stoi na parapecie północno-wschodniego okna i teraz jest w trakcie pozbywania się kwiatów.
Witaj Basza....... :P
Trudno powiedzieć jak przyczyna, natomiast warto przeanalizować:
1/stan korzeni i podłoża
2/zrewidować to podlewanie-->były upały i pewnie czegoś brakło
3/przejrzeć storczyka pod kątem
Jedno pewne storczyk zedemonstrował, ze ma bardzo żle.
Poczytaj rozmowę z Dawidem w tym wątku, przeanalizuj co mogło sie zdarzyć w Twojej roślinie.
Nie ma ścisłego terminu podlewania i trzeba samemu dostosować cykl .
Jest okres wegetacji wszystkiego , więc trudno ograniczać to czym żyje roślina.
Oczywiście , może sie okazać, ze podłoże jest do wymiany.
Mała uwaga ---->za mało informacji podałaś w opisie , aby szczegółowo naprowadzać.
Posprawdzaj, uzupełnij info -->od kiedy masz storczyka , ekspozycja itp.... stan korzeni
-pisz- pytaj .
Będziemy dalej radzić.Powrót do stanu pierwotnego bedzie długotrwały ale nie jest
niemożliwy.
pozdrawiam Jovanka
Trudno powiedzieć jak przyczyna, natomiast warto przeanalizować:
1/stan korzeni i podłoża
2/zrewidować to podlewanie-->były upały i pewnie czegoś brakło

3/przejrzeć storczyka pod kątem

Jedno pewne storczyk zedemonstrował, ze ma bardzo żle.
Poczytaj rozmowę z Dawidem w tym wątku, przeanalizuj co mogło sie zdarzyć w Twojej roślinie.
Nie ma ścisłego terminu podlewania i trzeba samemu dostosować cykl .
Jest okres wegetacji wszystkiego , więc trudno ograniczać to czym żyje roślina.
Oczywiście , może sie okazać, ze podłoże jest do wymiany.
Mała uwaga ---->za mało informacji podałaś w opisie , aby szczegółowo naprowadzać.
Posprawdzaj, uzupełnij info -->od kiedy masz storczyka , ekspozycja itp.... stan korzeni
-pisz- pytaj .
Będziemy dalej radzić.Powrót do stanu pierwotnego bedzie długotrwały ale nie jest
niemożliwy.
pozdrawiam Jovanka