Wiosna po mału przychodzi to i forumków się mnoży

Oj masz kobietko kawałek roboty... i wiesz, tak narzekacie na te dęby... niedaleko mnie jest działka, koło której przechodzę i za każdym razem ściska mnie serce z zazdrości... jest kupiona, bo widać nowy płot, ale nic się na niej nie dzieje... jest w środku lasu, stoi na niej mała chatka, na działce nie ma drzew tylko po jednej stronie dwa oooogromne dęby... takie jak z tajemniczego ogrodu...tylko huśtawkę zawiesić... raj

A co do Twoich rozterek z żywopłotem... to myślę że za lawendą nie warto sadzić bardzo wysokiego żywopłotu, bo będzie dawał cień dla Twoich bylinek, gdy słońce świeci z południa..., a bylinki, róże, lawenda kochają słońce...
Co do żywopłotu gęstego, to warto pamiętać, że żeby się ogrodzić nie musi być to rząd roślin... dla mnie pięknie wyglądają posadzone w różnych odstępach, jedne bliżej, drugie dalej drzewa czy krzewy... mogą być iglaste, liściaste z wysokim pniem a pod nimi krzewy niższe... takie kompozycję są cudne, dynamiczne i także odgradzają, można oczywiście wprowadzić jakiś rytm nasadzeń... a zima jak robi się bardziej ażurowo to chyba nie przeszkadza...