JADZIU, tulipany w tym roku słabo

Z mojej grządki ubiegłorocznej zostało kilka sztuk, jakiś zwierz wypasł się na nich przez zimę do wypęku.
Na powierzchni nie było żadnych śladów, ani nor, ani kopczyków. Ciągle sprawdzam, bo teren mam niebezpieczny, nad rzeką łatwo o karczownika i chyba to właśnie on chytrze się tam zadomowił.Pączki na różach w kwietniu
ANIU, dziękuję

Bardzo dziwnie w tym roku rozwijają się rośliny, niby obie mieszkamy na wschodzie, ja jednak na południowym, to może dlatego trochę szybciej wszystko kwitnie?
DANUSIU, bujanki są fajne, przede wszystkim jak się pojawiają, to jest naprawdę ciepło, w zimne dni ich nie zobaczysz
Ranniki kwitły w czasie mrozów i pszczółki nie latały, a jednak zawiązały trochę nasion.
Szachownice u mnie już będą przekwitać, a Twoje dopiero zakwitną
IWONKO, narcyzów jest o wiele więcej odmian niż u mnie i wszystkie śliczne
Szachownicy perskiej miałam trzy cebule i każda pięknie zakwitła w pierwszym roku, a potem pokazywała tylko liście z każdym rokiem mniejsze. Jak wyrósł tylko jeden badylek, wykopałam po zaschnięciu, jedną małą cebulkę. Posadziłam w nowym miejscu i po trzech latach zakwitła

Ludzie tu piszą, że trzeba wykopać na lato i trzymać cebulę do jesiennego sadzenia w 25 stopniach, zamierzam tak zrobić. Mojej udało się zakwitnąć chyba dlatego, że rośnie w bardzo słonecznym miejscu i ostatnie lata były upalne, to miała spełnione warunki przechowywania
Dla mnie wykopywanie cebul to masakra, bo wszędzie mam naścibolone, a sadzenie to pikuś, tylko trzeba gdzieś drugie tyle powierzchni znaleźć, bo na pewno się nie zmieszczą w tym samym miejscu
LOKI, u mnie te zawilce nawet liści nie chcą za bardzo pokazywać. Gdyby były liście to można byłoby je próbować dokarmić, a tak to lipa!
Ale jeszcze będę próbować!
MARYNIU, gdzie Ty mieszkasz, że Ci padało? W okolicach Sanoka padało, ale to z innej chmury .
U mnie deszczu było całe 10 minut może 15, nawet całego kurzu nie zmyło

W dodatku to była burza z silnym wiatrem z zachodu, to po wschodniej stronie roślin nie spadła ani kropla wody
Popiół sypię od jesieni do wiosny w miejscach gdzie rosną cebulowe, przylaszczki i ciemierniki. Nadmiar rozsypuję pod inne kwitnące poza kwasolubami.
MARYSIU, te maluchy zakwitły z dawno posadzonych cebulek, a trzy lata temu kupiłam takie same, to raz kwitły, a teraz tylko kupa szczypiorku
Złapałam na gorącym uczynku sierpówkę, jak cięła łodygę korony cesarskiej, tak mam zniszczone wszystkie, tylkk jedna zakwitła

Tak się dzieje od lat! Podejrzane były jeże i kosy, a to gołąbki. Są też podejrzane o ścięcie kwiatostanów świdośliwy

Deszczu tyle co kot napłakał, może w przyszłym tygodniu będzie więcej?
Czy cebulowe rozmnażają metodą in vitro? U siebie zauważam, że każdy rodzaj tulipanów zaopiekowany, zakwita

chociaż nowych cebul nie kupowałam od kilku lat. Najtrudniej odbudowują mi się właśnie najstarsze, czerwone

Kiedyś rozmnażały się niesamowicie, z 10 cebul z ogródka teściowej, wykopałam latem 50 dużych

Każda cebulka wyprodukowała 4-5 cebul, a teraz jak jest jedna duża to sukces
Dziękuję za życzenia deszczu i odwzajemniam