Pozdrawiam
W cieniu brzóz
- damapi
- 500p

- Od: 15 gru 2008, o 09:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Lucy :)A może jednak uda mi się Ciebie namówić na hodowanie amarylisa - chociaż jednego
one naprawdę nie są wymagające - jedyne czego potrzebują to czasu odpoczynku, nowej ziemi po nim i troszkę "witaminek" :P Moje to takie najstarsze odmiany, ale teraz są piękne kolory, nawet podwójne kwiaty. Przemyśl to 
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- damapi
- 500p

Moniu, dzięki że się odezwałaś, inaczej być może nie prędko trafiłabym do Twoich wspomnień :P Są wspaniałe! Zawsze uważałam, że samo życie pisze najpiękniejsze książki - Twoje afrykańskie wspomnienia to właśnie jedna z takich książek
Jeszcze nie jeden raz do niej wrócę, a Ty pisz dalej :P
Byłam w ubiegłym roku w Egipcie, ale pobyt na wczasach to nie to samo, co żyć tam na co dzień. Urzekła mnie taka scenka, dlatego sfotografowałam ją

Trochę to odbiega tematycznie od mojego wątku, ale mam nadzieję, że mi wybaczycie - to po lekturze Moni wspomnień
Pozdrawiam serdecznie
Byłam w ubiegłym roku w Egipcie, ale pobyt na wczasach to nie to samo, co żyć tam na co dzień. Urzekła mnie taka scenka, dlatego sfotografowałam ją

Trochę to odbiega tematycznie od mojego wątku, ale mam nadzieję, że mi wybaczycie - to po lekturze Moni wspomnień
Pozdrawiam serdecznie
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Danusiu. Piękna ta Twoja działeczka. Tak cudownie położona. Zachwyciła mnie ta roślinka klerodendrobium. Napisz coś więcej o niej. Czy daje się ona rozmnażać z nasion. Czy już próbowałaś może. A jakie ma wymagania. U Ciebie widzę ją na balkonie czy też tarasie. A jak później ona zimuje. Będę na pewno do Ciebie zaglądała.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- damapi
- 500p

Dziękuje Ada
Klerodendrum bardzo łatwo rozmnaża się z odrostów, trochę trudniej z nasion- mnie się z nasionek nie udało, ale przyznam, ze nie starałam się o to jakoś szczególnie, bo wystarczy uciąć gałązkę i pięknie się ukorzenia w krótkim czasie. Na zimę roślinka zapada w okres spoczynku, może zgubić nawet wszystkie liście - należy ja wynieść w chłodniejsze miejsce i dać jej odpocząć do wiosny. Wiosną przycina się na wys. 60 cm, trochę zasila i bardzo szybko pokryje się mnóstwem pięknych, ciemnozielonych liści. Wynoszę ją na lato na taras, ale równie dobrze czuje się w domu , nie znosi tylko palącego słońca. Lubi wilgoć, przesuszona więdnie i żałośnie opuszcza listki lecz po podlaniu bardzo szybko wraca do pełnej urody
Zachęcam do nabycia tej roślinki, zapewniam że wzbudza zainteresowanie każdego kto ją zobaczy w naturze 
Pozdrawiam :P
Pozdrawiam :P
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Miło mi, że czytasz moje opowieści
Egipt, mimo że leży w Afryce, zasadniczo różni się od Czarnej Afryki, jak zresztą wszystkie państwa Maghrebu. Jest jednak bardzo ciekawy i pełen kontrastów. Nie wiem, czy zwiedzałaś Kair? Przeglądałam dzisiaj swoje zdjęcia stamtąd, muszę je uporządkować... Zdjęcie z wielbłądem super

- ada.kj

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To i ja jeżeli będzie możliwość. 
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
- ElzbietaaG

- Od: 16 sie 2008, o 14:57