Araceae (obrazkowate) - prezentacja, dyskusja o odmianach, uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Araceae, obrazkowate - prezentacja, dyskusja o odmianach

Post »

Pocieszyłeś mnie Norbert, dzięki, czas pokaże i ja też pokażę. :)
Wysłane były w niedzielę a doszły we wtorek, więc niby nie długo.
Są w ziemi oczywiście.
Painted Lady jak dla mnie jest bardzo łatwym filo, ale przy tym jednym z najładniejszych.
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak jak z hojami nie powinno się według mnie moczyć. Miejsce cięcia w węglu drzewnym zanurzyć lub w ukorzeniaczu i do podłoża. Spryskać i pod worek. Standardowo nie zaglądąc zbyt często. Obserwować tylko czy wnętrze wora nie ocieka wodą. Powinno być troche zaparowane. Te filki musza naprawde włąsciwie odbudować cły system korzeniowy. Wolę ukorzeniać od zera niż powtórnie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36

Post »

Jeśli chodzi o filodendrony, czy epipremnum albo Difenbachie zawsze ukorzeniałem w wodzie i praktycznie zawsze z powodzeniem. Z hojami zresztą tak samo - żadna ukorzeniana sadzonka mi nie padła. :)
Ba! Często mi się zdarzyło, że sadzonki trzymałem w wodzie i po parę miesięcy (również Hoje), bo nie mogłem zmobilizować się do ich posadzenia... i nic im to nie zaszkodziło. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko całkiem inaczej ukorzenia się rośliny krajowe a całkiem inaczej niestety idzie tym sprowadzanym np. z Tajlandii.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem, nie ściągałem jeszcze z Tajlandii sadzonek np filodendrona, ale w końcu sadzonka to sadzonka. Fakt, są odmiany które trudniej się ukorzeniają, ale i przy krajowych może Tobie nie przyjąć się. Myślę, że wszystko zależy od materiału pierwotnego, zabezpieczenia w transporcie, jego czasu, itp. Wiadomo, że najlepiej kupuje się na miejscu ze sprawdzonego źródła. :)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No okazuje się że sadzonka nie jest równa sadzonce :;230 Nasze krajowe jak są cięte to idą do nas góra 2 dni. Sprowadzane z TH idą w zależności od rodzaju przesyłki od 3 do 7 dni. Wiadomo wcześniej zgłasza sie przesyłkę do kontroli fitosanitarnej w PL żeby skrócić czas i usprawnić wszystko. Do tego nie wiadomo ile łaskawy UC przetrzyma paczkę a im się przecież nie spieszy. No i jeszcze jedna kluczowa sprawa rośliny poddawane są w TH przed wysyłką działaniu środków chemicznych, które mają zapobiec ewentualnemu sprowadzeniu z nimi jakichś pasożytów. Filodendronów nie wolno sprowadzać z korzeniami. Wszystkie są cięte. Prawdopodobnie można z nimi zawlec jakieś nicienie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie dochodzi jeszcze kontrola fitosanitarna, o niej zapomniałem. :?
Tak, jak pisałem wcześniej czas ma tutaj istotne znaczenie, bo w końcu filodendrony to nie sukulenty. :wink:
Natomiast zauważyłem jeszcze jedną rzecz, jeśli chodzi o import roślin. Znalazłem fajne odmiany filodendronów u sprzedawców z USA, ale wyraźnie było napisane że nie wysyłają do PL, albo w ogóle wysyłka ograniczona do rynku krajowego.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do Europy filodendrony nie wjadą bez certyfikatu fitosanitarnego. Z tego co wiem to tylko licencjonowane szkółki mają takie uprawnienia. Jeśli ktoś ma w USA filodendrona którego skraca to nie wyśle do PL chyba, że bez papierów na ryzyko nabywcy, że albo się uda albo nie.
Filodendrony i hoje przychodzą naprawdę w niezłym stanie jeśli chodzi oczęści nadziemne. Zdarza się, że jakiś listek czy 2 są pożółkłe. Hoje niekiedy przychodziły prawie całe pożółkłe ale wprawne oko już widzi czy żółć jest powodowana czynnikiem chorobowym czy brakiem światła. One powoli się zazieleniały na świetle. Niesamowite to było :) W czym tkwi problem w ukorzenianiu filodendronów sam nie wiem. Niestety chyba za mało ich jeszcze przerobiliśmy żeby je wyczuć i wybrać metode i medium dla siebie najbardziej skuteczne. Jest cała masa takich publikacji o hojach więc trzeba to jakoś wykorzystać.
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Obiecane zdjęcia.

Philodendron gigantea.
Obrazek

Młody liść budzi nadzieje.
Obrazek

A to zzieleniały Phil. ilselmanii.
Obrazek

Tylko monstera jest niezawodna w wybarwianiu. Tu już z uciętymi 6 węzłami, bo była za wysoka.
Obrazek
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym giganteum jestem w szoku. Co mu się odmieniło ale rzeczywiście zieloniutki ;:223 Najważniejsze, że nowy liść jest wybarwiony i już z takim wybarwieniem powinien dalej iść.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Zgadzam się z Tobą eriopus-jeszcze filodendrony "nie wyczuliśmy" do końca. Próby trwają :wink:
Ja ukorzeniam filodendrony w wodzie, również te z TH. A potem, po wypuszczeniu kilku wypustków zapowiadających korzenie, wsadzam w kokos. Podłoże dla nich składa się z kokosu drobno mielonego, grubo mielonego i czpisów kokosowych. I jak na razie narzekać nie mogę. Rośnie wszystko bardzo dobrze. :) Nawiasem mówiąc philodendrony w TH rosną również w kokosie..
Marysiu-faktycznie giganteum mocno zzieleniał, ale młody liść już ładnie się wybarwia :)
Kilka zdjęć. Fotki świeżutkie.Zbliżenie samych liści ;:3
Philodendron McDowell-młodziutki liść
Obrazek
Philodendron giganteum variegata
Obrazek
Anthurium Jao Sao-mlodziutki liść
Obrazek
Syngonium podophyllum mottled arrowhead
Obrazek
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mcdowelii, gloriosum, mamei, plowmani to filodendrony które preferują płożenie się po podłożu. Gorzej rosną przy podporach.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! Powiedziałabym, że ten Twój liść jest najładniejszy ze wszystkich. :)

Ewa! Przepiękne, ciekawe rośliny.
Czy to podłoże kokosowe sama robisz, czy kupujesz gotowe? Przydałoby mi się, nigdy nie eksperymentowałam z nim.
Zawsze sadzonki z obrazkowatych ukorzeniam w wodzie.
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie tak to wygląda. Estetyczne nie jest ale praktyczne :)

Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie podobnie, a nawet gorzej. Nie miałam odpowiednich woreczków. :;230
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”