Jako że to mój pierwszy post chciałbym się w błyskawicznym skrócie przedstawić.
Mam na imię Michał i odkąd pamiętam fascynował mnie świat roślin. Skupiam swoją uwagę w szczególności na roślinach hodowanych w domu. Posiadam także swój ogród i staram się w nim spędzać wiele czasu, ale jednak doniczkowce w mieszkaniu są moim życiem

Wszystkich serdecznie Pozdrawiam!!!
Ale w tym temacie chciałbym opisać to co posiadam w swoim prywatnym pokoju. Niestety nie mam zbytniego pola do popisu, ponieważ okna w tym pokoju (zwykłe i balkonowe) są ukierunkowane na część północną, tak więc w tym pomieszczeniu raczej posiadam rośliny mające ozdobne liście, choć kilka kwitnących również jest.
Oto zdjęcia i pod nimi krótkie opisy:

To zdjęcie przedstawia reprezantycyjne miejsce roślin w pokoju. Poniżej zbliżenia i nazwy roślin

Od lewej: Fikus benjamina"Natasja", Dracena (nie znam dokładnie odmiany), Zamioculcas, Bluszcz(jedna z odmian bluszczu pospolitego, ale dokładnie tez nie umiem powiedzieć)

Od lewej: Obok siebie stoją dwa skrzydłokwiaty, Dracena (kolejny problem z rozróznieniem odmiany), kolejny Zamioculcas, Dracena
W innym miejscu pokoju, pod oknem balkonowym ustawiony jest kwietnik na którym są trzy grudniki w różnych kolorach (niestety na zdjęciach nie widać już tylu kwiatów ile było jeszcze 3 tygodnie temu w czasie najsilniejszego kwitnienia). Pod kwietnikiem stoją: Fikus benjamin"Golden King", kolejna w pokoju dracena, oraz niezbyt dobrze rosnąca jak na razie szeflera. O to zdjęcie:

Ostatnie zdjęcie przedstawia kolejno od góry:
Benjamin"Natasja", Pallea, Skrzydłokwiat

PROSZĘ O KOMENTARZE, WSZELKIE UWAGI CO DO BYĆ MOŻE BŁĘDÓW W DOBORZE (CHOĆ TE ROŚLINY RACZEJ MOGĄ ROSNĄĆ W CIENIU)
POZDRAWIAM