Moje sprawdzone przepisy
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 5991
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Moje sprawdzone przepisy
Ja też postanowiłam podzielić się z wami moimi najlepszymi przepisami. Będzie tego trochę, więc nie będę zaśmiecać nikomu wątku tylko założę swój własny. :P
Na początek może faszerowana szynka.
- ok 1 kg szynki,
- 20 - 25 dag łopatki,
- średniej wielkości marchewka,
- duża garść mrożonego groszku,
- kilka ząbków czosnku,
- 2 cebule,
- czosnek w proszku, sól, pieprz.
Szynkę kroimy w ten sposób, aby powstał z niej duży plaster ok 1 - 1,5 centymetrowy.
Następnie przyprawiamy ją od środka czosnkiem w proszku, solą i pieprzem. Łopatkę mielimy. Dodajemy do niej mrożony groszek i lekko podgotowaną marchew pokrojoną w kostkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Farsz kładziemy na szynce, zawijamy jak roladę, obwiązujemy dokładnie sznurkiem.
Następnie obsmażamy na gorącym oleju i wyjmujemy na deskę. Gdy trochę przestygnie wkładamy pomiędzy sznurek kawałki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowane mięsko wkładamy do rękawa. do środka dajemy jeszcze dwie cebule pokrojone w ósemki. Wkładamy do piekarnika na ok 1,5 godz (w zależności od grubości mięsa), do temperatury 180 - 200*C.
Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym. :P
Na początek może faszerowana szynka.
- ok 1 kg szynki,
- 20 - 25 dag łopatki,
- średniej wielkości marchewka,
- duża garść mrożonego groszku,
- kilka ząbków czosnku,
- 2 cebule,
- czosnek w proszku, sól, pieprz.
Szynkę kroimy w ten sposób, aby powstał z niej duży plaster ok 1 - 1,5 centymetrowy.
Następnie przyprawiamy ją od środka czosnkiem w proszku, solą i pieprzem. Łopatkę mielimy. Dodajemy do niej mrożony groszek i lekko podgotowaną marchew pokrojoną w kostkę. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Farsz kładziemy na szynce, zawijamy jak roladę, obwiązujemy dokładnie sznurkiem.
Następnie obsmażamy na gorącym oleju i wyjmujemy na deskę. Gdy trochę przestygnie wkładamy pomiędzy sznurek kawałki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowane mięsko wkładamy do rękawa. do środka dajemy jeszcze dwie cebule pokrojone w ósemki. Wkładamy do piekarnika na ok 1,5 godz (w zależności od grubości mięsa), do temperatury 180 - 200*C.
Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym. :P
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 5991
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Kolejny przepis to schab ze śliwką
- 1 kg schabu bez kości,
- 20 dag suszonych śliwek,
- kilka łyżek oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- przyprawa do pieczeni wieprzowej, sól i pieprz.
Do miski wlewamy 4 łyżki oleju, dodajemy pół łyżeczki pieprzu zmielonego, 1 łyżkę przyprawy do pieczeni wieprzowej i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, następnie wkładamy do tej marynaty schabik, wcieramy w niego trochę marynaty.
Miskę z mięskiem foliujemy i wkładamy na noc do lodówki. W naszym schabie, pośrodku, dużym nożem robimy nacięcie
W powstały otwór wkładamy dosyć ciasno suszone śliwki. Mięso zawijamy sznurkiem i obsmażamy na gorącym oleju. Potem wyjmujemy na deskę solimy, pieprzymy i wkładamy do rękawa. Do środka wkładamy pozostały rozdrobniony czosnek i cebulę pokrojoną w ósemki.
Wkładamy do piekarnika na 1,5 godz. do temperatury 200*C
- 1 kg schabu bez kości,
- 20 dag suszonych śliwek,
- kilka łyżek oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- przyprawa do pieczeni wieprzowej, sól i pieprz.
Do miski wlewamy 4 łyżki oleju, dodajemy pół łyżeczki pieprzu zmielonego, 1 łyżkę przyprawy do pieczeni wieprzowej i 2 rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko razem dokładnie mieszamy, następnie wkładamy do tej marynaty schabik, wcieramy w niego trochę marynaty.
Miskę z mięskiem foliujemy i wkładamy na noc do lodówki. W naszym schabie, pośrodku, dużym nożem robimy nacięcie
W powstały otwór wkładamy dosyć ciasno suszone śliwki. Mięso zawijamy sznurkiem i obsmażamy na gorącym oleju. Potem wyjmujemy na deskę solimy, pieprzymy i wkładamy do rękawa. Do środka wkładamy pozostały rozdrobniony czosnek i cebulę pokrojoną w ósemki.
Wkładamy do piekarnika na 1,5 godz. do temperatury 200*C
Na tą szyneczkę to mi ślinka leci
Wiolu powiedz co zrobić może masz jakiś sposób żeby mięsko nie było suche na drugi dzień jak je podgrzać, może jakiś łagodny sosik a co z tą cebulką co się razem piekła, wykorzystujesz ją...
Schabik tak przygotowany jest świetny też w galarecie :P
Czemu raczysz nas takimi pysznościami po świętach ale na sylwestra w sam raz jak znalazł :P
Wiolu powiedz co zrobić może masz jakiś sposób żeby mięsko nie było suche na drugi dzień jak je podgrzać, może jakiś łagodny sosik a co z tą cebulką co się razem piekła, wykorzystujesz ją...
Schabik tak przygotowany jest świetny też w galarecie :P
Czemu raczysz nas takimi pysznościami po świętach ale na sylwestra w sam raz jak znalazł :P
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 5991
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Beatko - cebulkę dodaję aby podnieś walory smakowe potrawy. Raczej jej nie podaję do jedzenia. Po wystygnięciu ja mięska nie podgrzewam. Kroję na cienkie plastry i z sosem czosnkowym doskonałe jest z pieczywem. Na mięso przyrządzone w ten sposób nie mam sposobu na wysychanie. Mam inny sposób przyrządzania mięs i wtedy jest ono dłużej soczyste, ale podam go dopiero jak będę miała fotki :P
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 5991
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Sposób na domowy sos czosnkowy
- 1 duży jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- 5-8 ząbków czosnku
- 1 łyżka ketchupu
- sól,ostra papryka,woda
Jogurt wymieszać z majonezem.Czosnek obrać i wycisnąć. Dodać sól, paprykę,ketchup i troszkę wody! Goście zawsze się nim zajadają i nigdy nie zostaje:)))
Jeśli chcesz aby sos był taki w smaku jak w kebabie proponuję kupić przyprawę TZATZIKI i zrobić jak pisze na opakowaniu. Też jest bardzo smaczny, ale wiadomo - nie naturalny
- 1 duży jogurt naturalny
- 3 łyżki majonezu
- 5-8 ząbków czosnku
- 1 łyżka ketchupu
- sól,ostra papryka,woda
Jogurt wymieszać z majonezem.Czosnek obrać i wycisnąć. Dodać sól, paprykę,ketchup i troszkę wody! Goście zawsze się nim zajadają i nigdy nie zostaje:)))
Jeśli chcesz aby sos był taki w smaku jak w kebabie proponuję kupić przyprawę TZATZIKI i zrobić jak pisze na opakowaniu. Też jest bardzo smaczny, ale wiadomo - nie naturalny
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 5991
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
KREMOWA SZARLOTKA
Składniki na ciasto:
- 70 dag mąki,
- szklanka cukru pudru,
- kostka margaryny,
- 1/4 kostki smalcu,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 całe jajko,
- 3 żółtka.
Z tych składników robimy ciasto. Dzielimy je na dwie części w proporcji 1:3. Oba kawałki zawijamy w papier. Mniejszy wkładamy do zamrażalnika a większy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Potrzebne nam jeszcze będzie:
- 1,5 kg jabłek (ja używam championa, bo nie czernieje),
- 2 budynie waniliowe,
- torebka cukru waniliowego, kilka łyżek zwykłego cukru, odrobina kwasku lub soku z cytryny i cynamon.
Wyjmujemy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy go na placek wielkości blachy w której będzie pieczony. Wkładamy do do nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blachy i nakłuwamy widelcem. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłka, wyciskamy z nich sok i układamy na cieście. Jabłka posypujemy cukrem waniliowym, zwykłym cukrem, kwaskiem i cynamonem. Następnie gotujemy budyń z mniejszą zawartością mleka jak podane jest na opakowaniu. (na dwa budynie ja daję 1 szklankę mniej mleka) Gorącym budyń wylewamy na jabłka i czekamy, aż przestygnie. Następnie mniejszy kawałek ciasta ścieramy, na tarce o dużych oczkach, na ten budyń i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 200*C, ale trzeba wcześniej sprawdzać ciasto.
Składniki na ciasto:
- 70 dag mąki,
- szklanka cukru pudru,
- kostka margaryny,
- 1/4 kostki smalcu,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 2 łyżki octu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 całe jajko,
- 3 żółtka.
Z tych składników robimy ciasto. Dzielimy je na dwie części w proporcji 1:3. Oba kawałki zawijamy w papier. Mniejszy wkładamy do zamrażalnika a większy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Potrzebne nam jeszcze będzie:
- 1,5 kg jabłek (ja używam championa, bo nie czernieje),
- 2 budynie waniliowe,
- torebka cukru waniliowego, kilka łyżek zwykłego cukru, odrobina kwasku lub soku z cytryny i cynamon.
Wyjmujemy z lodówki ciasto i rozwałkowujemy go na placek wielkości blachy w której będzie pieczony. Wkładamy do do nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blachy i nakłuwamy widelcem. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach jabłka, wyciskamy z nich sok i układamy na cieście. Jabłka posypujemy cukrem waniliowym, zwykłym cukrem, kwaskiem i cynamonem. Następnie gotujemy budyń z mniejszą zawartością mleka jak podane jest na opakowaniu. (na dwa budynie ja daję 1 szklankę mniej mleka) Gorącym budyń wylewamy na jabłka i czekamy, aż przestygnie. Następnie mniejszy kawałek ciasta ścieramy, na tarce o dużych oczkach, na ten budyń i wkładamy ciasto do piekarnika. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 200*C, ale trzeba wcześniej sprawdzać ciasto.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 5991
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
SCHAB Z CEBULĄ
- ok 1 kilogramowy kawałek schabu bez kości
- 5 - 6 cebul
- 2 szklanki rosołu, lub bulionu z kostki
- pieprz
- olej do smażenia.
Schab obsmażamy na gorącym oleju następnie doprawiamy pieprzem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do schabu. Na koniec dodajemy rosół lub bulion.
Tak przygotowane mięsko wkładamy naokoło 1 godzinę do piekarnika do temperatury 200*C. Po upieczeniu wygląda tak
Kroimy na plastry i podajemy razem z cebulką. Doskonale smakuje z sałatą i pure ziemniaczanym.
Mięso można przełożyć do miski razem z cebulą i sosem, zafoliować i przechować w lodówce. W ten sposób przechowane nie wysycha.
SMACZNEGO
- ok 1 kilogramowy kawałek schabu bez kości
- 5 - 6 cebul
- 2 szklanki rosołu, lub bulionu z kostki
- pieprz
- olej do smażenia.
Schab obsmażamy na gorącym oleju następnie doprawiamy pieprzem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do schabu. Na koniec dodajemy rosół lub bulion.
Tak przygotowane mięsko wkładamy naokoło 1 godzinę do piekarnika do temperatury 200*C. Po upieczeniu wygląda tak
Kroimy na plastry i podajemy razem z cebulką. Doskonale smakuje z sałatą i pure ziemniaczanym.
Mięso można przełożyć do miski razem z cebulą i sosem, zafoliować i przechować w lodówce. W ten sposób przechowane nie wysycha.
SMACZNEGO
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 5991
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Beato. Ja ten schab zawsze wkładam do piekarnika, ale on się praktycznie gotuje w tym bulionie. Myślę, że można było by pokusić się o ugotowanie go na bardzo małym ogniu i często trzeba by było sprawdzać czy się nie przypala. Wydaje mi się, że trzeba by był wtedy zwiększyć ilość bulionu.
Do swoich potraw zdecydowanie wolę stosować naturalne przyprawy niż szpikować je chemią. Do mięs najczęściej dodaję właśnie cebulę lub czosnek. Stosuję też gotowe mieszanki ale staram się jak najrzadziej.
Do swoich potraw zdecydowanie wolę stosować naturalne przyprawy niż szpikować je chemią. Do mięs najczęściej dodaję właśnie cebulę lub czosnek. Stosuję też gotowe mieszanki ale staram się jak najrzadziej.
- tulipanka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 5991
- Od: 20 kwie 2007, o 12:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Zbliża się Wielkanoc, więc podam przepis na pyszne faszerowane jajka, których nigdy nie brakuje na świątecznym stole
- 6 jajek
- pół długiego ogórka ''wężą'' lub cały mniejszy,
- pęczek rzodkiewki,
- majonez
- sól, pieprz
- szczypiorek
Ogórka dokładnie umyć (można nie obierać ze skórki) i pokroić w drobniutką kosteczkę. Z rzodkiewką zrobić to samo.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Następnie do żółtek dodać 2 łyżki majonezu. odrobinę soli i pieprz i zmiksować to robotem. Do powstałej masy dodać posiekanego ogórka i rzodkiewkę, dokładnie wymieszać i nafaszerować odłożone połówki białka. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Polecam, naprawdę pycha !
- 6 jajek
- pół długiego ogórka ''wężą'' lub cały mniejszy,
- pęczek rzodkiewki,
- majonez
- sól, pieprz
- szczypiorek
Ogórka dokładnie umyć (można nie obierać ze skórki) i pokroić w drobniutką kosteczkę. Z rzodkiewką zrobić to samo.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Następnie do żółtek dodać 2 łyżki majonezu. odrobinę soli i pieprz i zmiksować to robotem. Do powstałej masy dodać posiekanego ogórka i rzodkiewkę, dokładnie wymieszać i nafaszerować odłożone połówki białka. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Polecam, naprawdę pycha !