Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I

Post »

Na początek kilka odmian z mojej kolekcji

P. lactiflora 'Belyj Parus'
Obrazek

P. lactiflora 'Victoire de la Marne'
Obrazek

P. lactiflora 'Barbara Rentflejs'
Obrazek
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kwitnienie u bylinowych przedstawicieli rodzaju Paeonia jest rozciągniete w czasie - pierwsze u kwitną mieszańce np.: P. 'Avantgarde' (P. wittmaniana x P. lactiflora) i P. x laciniata 'Smouthii' już na początku maja, potem odmiany z grupy P. officinalis a końcą pod koniec czerwca późne odmiany P. lactiflora.

pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Są piękne Pawle, a czy masz w swojej kolekcji również piwonie drzewiaste :?: Ostatnio bardzo mnie korci zafundować sobie takie cudo w ogródku :oops:
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z trwałych mam tylko botaniczną piownię o żółtoceglastych kwiatach P. ludlowii.
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00

Post »

Pawle a czy ja też mogłabym się uśmiechnąć o kilka nasionek tej żółtoceglastej piwoni :lol: .
Mam u siebie kilka dorodnych krzaków piwoni , ale takiej to jeszcze nie .
Ja ta lubię piwonie że mam ich porozsadzanych około trzydziestu paru krzaków .
Jakby ci się jakieś podobały to proszę popatrz sobie u mnie w moim wątku.
Nazw niestety nie znam bo nigdy nie przykładałam do tego wagi , ale za to co roku pięknie mi kwitną .

Pozdrawiam.
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

W 2007 w/w gatunek zakwitł mi pierwszy raz 3 kwiatami (krzew ma kilka pędów i wysokość zaledwie 30 cm). Kwiaty były zapylane pyłkiem uzyskanym z innego krzewu tego gatunku rosnącego u mojej Znajomej a mimo to w sumie było tylko 7 nasion :( . Może w tym roku będzie lepiej.
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piwonie to przepiękne kwiaty,uwielbiam jak kwitną i cieszą oczy .W sierpniu ubiegłego roku przesadziłam kilka ,bo rosły w dużym cieniu.Proszę o radę jak mam je teraz pielęgnować.Kiedy nawozić i jakim nawozem.Chciałabym żeby wyrosły na okazałe krzaki i pięknie kwitły.Pozdrawiam EWA
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Swoje piwonie nawożę wczesną wiosną azofoską granulowaną obsypując rośliny wokół, dawka zależy od wielkości karpy (np.: 30g-50g dla roślin małych). Można też późną jesienią rozłożyć wokół roślin kompost lub dobrze przekompostowany obornik, wiosną go rozgarniamy i płytko mieszamy z ziemią grabiami - przez zimę odżywcze soki z rozłożonej materii organicznej dostaną się w okolice korzeni.

Na jesieni w listopadzie lub wczesną wiosną (przełom marca i kwietnia) podlewam je roztworem Dithane (0,2% - 2L na roślinę) zapobiega to występowaniu chorób grzybowych (głównie odglebowych), lepszy wg mnie jest termin jesienny.

pozdrawiam :D Paweł
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję bardzo za obszerną informację.Okres jesienny mamy poza sobą , w takim razie spróbuję wiosną swoje piwonie ponawozić i zabezpieczyć przed chorobami.EWA :lol:
Harryangel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2007, o 00:24

Post »

Gatunki botaniczne, w ogrodach raczej rzadko spotykane
Obrazek
Peonia dahurska (Paeonia daurica) - właściwie powinna się nazywać krymska, bo tam rośnie

Obrazek
Peonia Młokosiewicza (Paeonia mlokosewitschi) - z Kaukazu
Pozdrawiam
Krzysiek
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Piwonie botaniczne bardzo mi sie podobają, ale jeszcze nie widziałam takich sadzonek w sklepach.
Czasem pojawiają się na allegro, ale są bardzo drogie :( , przynajmniej dla mnie :wink:
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

P. lactiflora 'Antwerpen' ma duże kwiaty o cięzkim zapachu
Obrazek
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Krzysiu nie zgadzam się z tobą :lol: .
Nie zawsze tak jest jak mówisz , bo niekiedy wychodzą po 1 roku a mi wzeszła po 5 miesiącach :D .
Po za tym to w ogrodzie botanicznym mnie poinformowano że najlepsze nasiona są jasnego koloru :shock: , jeżeli chodzi o piwonie.Kiedyś miałam nasiona piwoni i wyrzuciłam jasne a ciemniejsze posadziłam , a one nie wzeszły. Okazało się że zrobiłam błąd bo wyrzuciłam tektóre by wzeszły na pewno. Tą wiedzę posiadam od pana z ogrodu botanicznego , którego się oto zapytalam .
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pawle piękna jest ta piwonia. Ja też posiadam kilka gatunków , ale nie znam nazw , bo nigdy nie przykładałam do tego wagi.Mam porozsadzanych koło 40 krzaków :oops: :P
Harryangel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2007, o 00:24

Post »

jolciajci pisze:Krzysiu nie zgadzam się z tobą :lol: .
Nie zawsze tak jest jak mówisz , bo niekiedy wychodzą po 1 roku a mi wzeszła po 5 miesiącach :D .
Po za tym to w ogrodzie botanicznym mnie poinformowano że najlepsze nasiona są jasnego koloru :shock: , jeżeli chodzi o piwonie.Kiedyś miałam nasiona piwoni i wyrzuciłam jasne a ciemniejsze posadziłam , a one nie wzeszły. Okazało się że zrobiłam błąd bo wyrzuciłam tektóre by wzeszły na pewno. Tą wiedzę posiadam od pana z ogrodu botanicznego , którego się oto zapytalam .
Nie wiem, Jolu, co o tym myśleć :o
Moje piwonie, które nasiona już zawiązują, mają w mieszkach dwa rodzaje nasion; czarne (lub granatowe) i czerwone. Czarne są pełne, to wiem, a czerwone puste, bo sprawdziłem. Z nich na pewno nic nie wyrośnie :cry:
Raz jednak zauważyłem ciekawe zjawisko. Gdy przysypałem nasiona piwonii daurica ziemią zaraz po zbiorze, niektóre wykiełkowały od razu. Ale chyba nie jest to najlepszy pomysł, bo był to wrzesień. Wątpię, czy młode siewki przeżyłyby zimę. Jednak z kolei nasiona piwonii nie przechowywane, tylko od razu wysiane do gruntu, zawsze przelegiwały.
Generalnie to chyba nie sposób przewidzieć, jak się nasiona piwonii zachowają. Dla "św. Spokoju" najlepiej chyba przygotować im specjalną grządkę, której nie będzie się ruszać przez dwa lata przynajmniej, wysiać i cierpliwie czekać. Jak wzejdą po zimie, to dobrze, jak wzejdą po roku - drugie dobrze :wink:
Z OB we Wrocławiu przywiozłem w zeszłym roku chyba z ćwierć kg nasion najrozmaitszych piwonii, bylinowych i krzewiastych. Niestety pomieszane; byłem tam w październiku, gdy już badyle były ścięte. Zebrałem nasiona wysypane z mieszków, porozrzucane po grządkach i alejce, a leżało ich tam zatrzęsienie. Posortowałem tylko z grubsza, osobno bylinowe i osobno krzewiaste. Różnica bardzo wyraźna; nasiona piwonii krzewiastych są wielkie jak orzechy laskowe.
Wysiałem niemal od razu na specjalnie przygotowanym stanowisku. Teraz czekam, czekam... i czekać będę :wink:

Poza tym napisałem "z reguły". A każda reguła ma wyjątki :)
Pozdrawiam
Krzysiek
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”