Moje przepisy (k-c)
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5556
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wodzislaw Śląski
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2285
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Bogusiu - tak powyżej 18 się dobrze ubijają ale w tej masie chodzi głównie o to by trochę smak zmienić - ale można dać bardziej tłustą - tylko my robimy tak - trochę mniej kalorycznie
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6530
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Karol, dopisałam "tłustość" śmietany do przepisu
Powiedź, jak to robisz, że takie dobre rzeczy pieczesz, a cienki jesteś jak brzoza??? Nie jesz ich???
Powiedź, jak to robisz, że takie dobre rzeczy pieczesz, a cienki jesteś jak brzoza??? Nie jesz ich???
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2285
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
czy ja jestem chudy ???no nie wiem - może nie wyglądam ale ważę 80 kg a to mało nie jest :P
ale to pewnie dlatego że tylko czasami jem śniadania :P - bo tak to nigdy nie mam n nie czasu - a ciast to pochłaniam ogromne ilości
Makowiec
50g drożdży
20g cukru
100g kwaśnej smietany (nie prosto z lodówki - tylko o temp pokojowej)
40g mąki
wymieszać - pozostawić w ciepłym do wyrośnięcia/ruszenia się
1 cukier waniliowy
50 gram cukru
2 jaja
1 żółtko
szczypta soli
150 g masła/margaryny
400g mąki
Wyrobić ciasto
podzielić na dwie części
1 część rozwałkować na kwadrat posmarować białkiem - nałożyć masę makową posmarować białkiem - zwinąć- końcówki ciasta zalkeić - by nie było widać środka - i postawić na blachę wysmarowaną i obłożoną papierem śniadaniowym lub do pieczenia - odstawić na min 1 godzinę - by ciasto równomiernie urosło - dzięki czemu nie będzie pękać
z 2 częścią zrobić to samo
piec ok 40min w temp 180*
trzeba pamiętać by podsypywać ciasto mąką by nie przykleiło się do deski
po wyjęciu można polać polewą - najładniej wygląda biała
MASA MAKOWA
pół kilograma przygotowanego maku (ja mam maszynkę która mieli mi suchy mak więc mam ułatwione zadanie - inne osoby muszą ugotować ten mak i przemielić przez maszynkę - chyba ze ktoś kupi mak z puszki
1 budyń waniliowy
30-50g manny
szklanka mleka
70g-100g masła/margaryny - roztopione
2 jaja
wymieszać i zagotować na małym ogniu mieszając by się nie przypalił
100g rodzynek
100g bakalii (ja daje same orzechy włoskie posiekane)
dodać - wymieszać - chwilę jeszcze zagotować i odłożyć na bok by przestygło trochę - nie można ciepłego nakładać na ciasto
SMACZNEGO
Karolu, dodałam Twój makowiec z innego wątku Nalewka
ale to pewnie dlatego że tylko czasami jem śniadania :P - bo tak to nigdy nie mam n nie czasu - a ciast to pochłaniam ogromne ilości
Makowiec
50g drożdży
20g cukru
100g kwaśnej smietany (nie prosto z lodówki - tylko o temp pokojowej)
40g mąki
wymieszać - pozostawić w ciepłym do wyrośnięcia/ruszenia się
1 cukier waniliowy
50 gram cukru
2 jaja
1 żółtko
szczypta soli
150 g masła/margaryny
400g mąki
Wyrobić ciasto
podzielić na dwie części
1 część rozwałkować na kwadrat posmarować białkiem - nałożyć masę makową posmarować białkiem - zwinąć- końcówki ciasta zalkeić - by nie było widać środka - i postawić na blachę wysmarowaną i obłożoną papierem śniadaniowym lub do pieczenia - odstawić na min 1 godzinę - by ciasto równomiernie urosło - dzięki czemu nie będzie pękać
z 2 częścią zrobić to samo
piec ok 40min w temp 180*
trzeba pamiętać by podsypywać ciasto mąką by nie przykleiło się do deski
po wyjęciu można polać polewą - najładniej wygląda biała
MASA MAKOWA
pół kilograma przygotowanego maku (ja mam maszynkę która mieli mi suchy mak więc mam ułatwione zadanie - inne osoby muszą ugotować ten mak i przemielić przez maszynkę - chyba ze ktoś kupi mak z puszki
1 budyń waniliowy
30-50g manny
szklanka mleka
70g-100g masła/margaryny - roztopione
2 jaja
wymieszać i zagotować na małym ogniu mieszając by się nie przypalił
100g rodzynek
100g bakalii (ja daje same orzechy włoskie posiekane)
dodać - wymieszać - chwilę jeszcze zagotować i odłożyć na bok by przestygło trochę - nie można ciepłego nakładać na ciasto
SMACZNEGO
Karolu, dodałam Twój makowiec z innego wątku Nalewka
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2285
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
a co konkretniego byście chcieli ????
sałatki ???
moja ulubiona to jest z Serem feta
- ser feta (1 kartonik)
- kukurydza - puszka
- kapusta pekińska - w zależności na ile osób różne wielkości - pokrojona w cieniutkie paseczki
- pomidory - pokrojone w 8ki lub kostkę
- ogórki - konserwowe lub świeże - pokrojone w kostkę
- oliwki
- zioła do sałatek
- sos koperkowo ziołowy
ewentualnie można dodać
- jajka pokrojone w kostkę
- paprykę
- lub co się nam nawinie - a będzie nam pasować w smaku (czasem w ten sposób urozmaicam)
- gdy użyjemy zamiast sera mięso białe z piersi kurczaka lub podobne(białe) mamy sałatkę z gyrosem :P
- pierś kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu - tylko na wodzie, która się wytapia z piersi - smażymy mieszając i obracając - najłatwiej drewnianą łyżką - do momentu aż mięso stanie się białe i trochę zbrązowieje - ja lubię przyprawy różnego rodzaju, więc mięso to przed smażeniem obsypuję przyprawą do gyrosa - wtedy ma wyrazistszy smak - ale to według uznania - bo nie każdy przyprawy lubi
Sałatka z Tuńczykiem
- makaron świderki lub podobny - ogotować odcedzić wg przepisu na opakowaniu
- kukurydza w puszce
- cebulka drobno pokrojona (czasem robię bez ale z jest smaczniejsza)
- papryka zielona lub czerwona (albo jedna i druga by było kolorowo)
- i oczywiście puszka lub dwie Tuńczyka w puszce (ja kupuję w oleju)
- można dodać ogórki konserwowe pokrojone drobno
- sól i pieprz do smaku
- polać oliwą lub dodać trochę majonezu
- wymieszać i jeść
później dodam jeszcze kilka
sałatki ???
moja ulubiona to jest z Serem feta
- ser feta (1 kartonik)
- kukurydza - puszka
- kapusta pekińska - w zależności na ile osób różne wielkości - pokrojona w cieniutkie paseczki
- pomidory - pokrojone w 8ki lub kostkę
- ogórki - konserwowe lub świeże - pokrojone w kostkę
- oliwki
- zioła do sałatek
- sos koperkowo ziołowy
ewentualnie można dodać
- jajka pokrojone w kostkę
- paprykę
- lub co się nam nawinie - a będzie nam pasować w smaku (czasem w ten sposób urozmaicam)
- gdy użyjemy zamiast sera mięso białe z piersi kurczaka lub podobne(białe) mamy sałatkę z gyrosem :P
- pierś kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu - tylko na wodzie, która się wytapia z piersi - smażymy mieszając i obracając - najłatwiej drewnianą łyżką - do momentu aż mięso stanie się białe i trochę zbrązowieje - ja lubię przyprawy różnego rodzaju, więc mięso to przed smażeniem obsypuję przyprawą do gyrosa - wtedy ma wyrazistszy smak - ale to według uznania - bo nie każdy przyprawy lubi
Sałatka z Tuńczykiem
- makaron świderki lub podobny - ogotować odcedzić wg przepisu na opakowaniu
- kukurydza w puszce
- cebulka drobno pokrojona (czasem robię bez ale z jest smaczniejsza)
- papryka zielona lub czerwona (albo jedna i druga by było kolorowo)
- i oczywiście puszka lub dwie Tuńczyka w puszce (ja kupuję w oleju)
- można dodać ogórki konserwowe pokrojone drobno
- sól i pieprz do smaku
- polać oliwą lub dodać trochę majonezu
- wymieszać i jeść
później dodam jeszcze kilka
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2285
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
ciasto do sernika lub makowca
(to które Jola chciała )
3 jajka - białka utrzepać
1 szkl cukru
3/4 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl mąki
utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka a na końcu pozostałe składniki
Masa Serowa - jeśli chcemy sernik
5 jajek - utrzepać pianę
1 szkl cukru
1kg sera zmielonego przez maszynkę
3/4 kostki margaryny
3 łyżeczki kartoflanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń
wymieszać wszystkie składniki i wyłożyć na ciasto
piec na złoty kolor
Masa makowa
50g maku - zmielonego
3 jaja- bialka ubić
szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 olejek migdałowy (ostatnio nie daję całego bo po całym robi się bardzo ostry smak )
1/2 kostki margaryny
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
na wierzch można zrobić kruszonkę
1/2 margaryny (gdy chcemy by była twardsza rozpuszczamy - gdy ma być miękka to nie )
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczeni
mąka - tyle ile margaryna zabierze by ciasto można było pokruszyć ale i też zrobić kulkę która się w miarę będzie trzymała całości
(to które Jola chciała )
3 jajka - białka utrzepać
1 szkl cukru
3/4 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szkl mąki
utrzeć margarynę z cukrem, dodać żółtka a na końcu pozostałe składniki
Masa Serowa - jeśli chcemy sernik
5 jajek - utrzepać pianę
1 szkl cukru
1kg sera zmielonego przez maszynkę
3/4 kostki margaryny
3 łyżeczki kartoflanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 budyń
wymieszać wszystkie składniki i wyłożyć na ciasto
piec na złoty kolor
Masa makowa
50g maku - zmielonego
3 jaja- bialka ubić
szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 olejek migdałowy (ostatnio nie daję całego bo po całym robi się bardzo ostry smak )
1/2 kostki margaryny
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
na wierzch można zrobić kruszonkę
1/2 margaryny (gdy chcemy by była twardsza rozpuszczamy - gdy ma być miękka to nie )
1/2 szkl cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczeni
mąka - tyle ile margaryna zabierze by ciasto można było pokruszyć ale i też zrobić kulkę która się w miarę będzie trzymała całości
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2285
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Ser taki jak mi się uda kupić
Beatko - ptasia grypa jest przereklamowana - na zwykłą więcej osób umiera i nikt nie panikuje :P
Beatko - ptasia grypa jest przereklamowana - na zwykłą więcej osób umiera i nikt nie panikuje :P
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki