Calathea rufibarba

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
andzia77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 gru 2007, o 09:12

Calathea rufibarba

Post »

Wiatm
mam kwiata o nazwie calathea rufibarba. 4 dni temu okazało sie że zaczęła kwitnąć i wypuszczać małe żółte i piekne kwiatuszki. Pewnie nic w tym by nie było dziwnego gdyby nie fakt, że ta odmiana podobno nie kwitnie. Szukałam na ten temat informacji w internecie i potwierdzają, że tylko kwitnie jedna odmiana ale ta nie. Czy ktos coś może wie więcej na ten temat, może komuś tez zakwitła :-)
Ania
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Andziu, jak ustaliłaś, że to Rufibarba, a nie np. Crocata? Pokaż koniecznie zdjęcie roślinki i kwiatków :) Pozdrawiam cieplutko ;:100
andzia77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ponieważ crocata ma wieksze listki, szersze.

no więc mój kwitnący kwiatek wygląda tak: :-) Obrazek Obrazek Obrazek
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Andziu, w mojej książce jest zdjęcie Twojej kalatei kwitnącej... I wcale nie jest to uznawane za coś dziwnego :) Jest tylko napisane, że kwiaty kalatei są generalnie niepozorne i tylko odmiana 'Crocata' jest pożądana ze względu na kwiaty. Ale kwitnąć mogą... wszystkie odmiany :D

Gratuluję przepięknej roślinki :D
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Andziu, miałam kiedyś identyczną roślinę i też mi zakwitła. Później niestety zaatakowały ją szkodniki i padła biedaczka. Swoją drogą twoja jest przecudna. Moja była o połowę mniejsza.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
andzia77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za Wasze informacje. Dlatego pytałam bo pierwszy raz zakwitła i każdy kto się pojawiał mówił że to dziwne hihi. Ale cieszę się, że Wam się podoba. Ja się niemal w niej zakochałam :-) Pozdrawiam ciepło
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”