Datury zimowanie

Rośliny doniczkowe
kiler
50p
50p
Od: 20 mar 2006, o 01:07

Datury zimowanie

Post »

Witam
Jestem nowy na tym forum :lol:
Mam pytanie odnośnie datury bo swoja dość sporą daturę na zimę wyniosłem na korytarz gdzie było swiatlo przycmione temperatura okolo 18 stopni czyli wrecz super warunki do zimowania datur ale moje po jakims miesiacu zaczely usychac wiec podejzewalem jakies pasozyty ale po oprysku nic to nie dalo i nadal usychaly a dzis wziolem je do domu by odbily ale bylem zmuszony usunac cala korone bo byla juz uschla i teraz nie wiem czy odbije z pnia nowymi liscmi i pedami
a martwie sie bo teraz jest marzec a ona na dwor bedzie wystawiona okolo polowy maja i nie wiem czy do tego czasu zdazy wypuscic nowe pedy i zebrac sily na kwitnienie :?: pierwszy raz mi sie tak zdarzylo wiec sie wole zapytac kogos kto juz ma dature i moze wie czy ona odbije i zakwitnie czy nie :?: zalezy mi na tym by ona zakwitla gdyz mam ja juz jakies 6-7 lat i szkoda bylo by wyrzycac taki okaz na smietnik
na zime byla scieta i od tamtego przyciecia zaczela usychac i nie wiem czy zdazy wypuscic do polowy maja nowe zdrowe pedy i czy zakwitnie
jeśli ktos wie jak ja pobudzic do tego to bardzo prosze o rady
nawozic ja zaczne za jakis tydzien a ona nie ma jak na razie lisci nawet wiec nie wiem czy odbije czy nie ale reszta pnia jest zupelnie zdrowa
prosze o pomoc

lit
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Na pewno odbije. Podlej ją dobrze i zasil nawozem. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
kiler
50p
50p

Post »

Dzięki za szybka odpowiedz
postaram sie zaczac ja nawozic za kilka dni i moze wowczas odbije nowymi pedami bo juz widac niewielkie zacztki pedow ale mam nadzieje ze do okresu letniego zdazy nabrac sil i uda mi sie sprowokowac ja do kwitniecia
pozdrawiam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakwitnie na 100%. Miałem podobną sytuację. Musisz ją tylko dobrze nawozić - raz w tygodniu. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
kiler
50p
50p

Post »

dziki serdeczne :lol: za pomoc
wiedzialem ze datura dosc szybko puszcza nowe pedy i ma dosc duze przyrosty ale nie sadzilem ze z łysego pnia zdazy rozwinac nowe pedy w tak krotkim czasie
a jak ja postawie w swoim pokoju gdzie jest duzo słonca za dnia i dosc cieplo jest (ogolnie w moim pokoju jest wiele roslin i dobrze rosna) to czy do pobudzania datuy bedzie dobrze tzn czy bardziej jej nie zaszkodze tym iz stoi w cieplym i naslonecznionym miejscu
nawozenie jej zaczne jak tylko wypusci jakiegos liscia tzn za jaki stydzien
a teraz dostala nieco odzywki dla roslin zimujacych w domu i powoli chyba zaczyna cos z pnia wychodzic
Dzięki za rade :lol:
pozdrawiam
robert45
200p
200p
Od: 6 mar 2006, o 12:56

Post »

Panowie.Nie za wcześnie na pobudzanie do życia datury?.
U mnie jest jeszcze w piwnicy.Już ma delikatne odbicia ,ale jeszcze nie podlewam i nie wynoszę do światła.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

datura ożywa sama, nie należy jej pomagać tym bardziej w tym roku, kiedy jeszcze zi8mno. Natomiast jak zrobi się ciepłona dworze, to obowiązkowo zasilać, bo przyroda ma to do siebie, że nadgania i wtedy trzeba jej naprawdę pomóc. Ale na razie spokx.
Moja budzi się ale jej nie niepokoję. :)
Jakub . . . . .
kiler
50p
50p

Post »

Dzięki za porady w sprawie datury :lol:
a teraz male pytanko w sprawie tulipanow i piwoni czy to prawda ze nie lubia wiosennego zasilania azotem :?: ja co roku zasilam je gnojowka ptasia badz z pokrzyw(jeśli dysponuje pokrzywami)i niby w tym jest dosc sporo azotu a ja jakos nie widze zeby z tego powodu mi piwonie czy tulipany marnialy :? gdzies wyczytalem ze one nie lubia tego zasilania azotem ze lepiej im podac fosfor i potas a azot w malutkich dawkach :? tak sie przy okazji pytam by nie zakladac nowego tematu :lol: a chce w tym roku kupic azofoske by dac tez nieco pod pozniejsze kwiaty i nie wiem czy pod tulipany tez sypac czy wystarczy gnojowka :lol:
za pomoc z gory dziekuje nawet nie wiedzialem ze moj temat tak wzbudzi innych z czego sie ciesze i jeszcze raz dziekuje :lol:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
elmarek
---
Od: 25 lut 2006, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z mojej wiedzy i doświadczenia wynika, że azot na wiosne "raczej" nie szkodzi, a tym bardziej w postaci organicznej. :D

Azofoska Skład: azot (N)-całkow. 13,6 fosfor (P2O5) 6,4 potas (K2O) 19,1 magnez (MgO) 4,5 bor (B) 0,045 miedź(Cu) 0,18 cynk (Zn) 0,045 mangan (Mn) 0,27 moli bden (Mo) 0,09 żelazo (Fe) 0,17 Jak widzisz azotu jest mniej natomoast dużo potasu tak że śmiało można ją stosować pod kwiaty :D .

Obrazek
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Kontakt:

Post »

Jak ja dochodzę do głosu to zazwyczaj mam odmienne zdanie,ale już taki jestem i się nie zmienię
W opisanej sytuacji poleciłbym podlanie roztworem

BUSZ-1

6-24-6

Janusz
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli płynny nawóz fosforowo-azotowo-potasowy.Oczywiście jest to nawóz dolistny do natychmiastowej poprawy odżywienia rośliny szczegolnie przy niskich temperaturach. Wiecej na ten temat na:
http://ogrod.to.jest.to/instrukcje/busz1.htm
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiler i jak Twoja datura? Ja dostałem kilka dni temu daturę i po wsadzeniu jej do dużej doniczki umieściłem ją w altance. Całe szczęście, że wczoraj owinąłem ją wraz z doniczką agrowłókniną zimową, gdyż w nocy było u nas od -1º do -2ºC stopni.
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu jest wszystko o daturach: http://www.ogrody.cvd.pl/pliki/datura.html
Pozdrawiam Andrzej.
kiler
50p
50p

Post »

przepraszam ze nie odpowiadam wczesniej ale teraz jest tyle ronboty na dzialce ze nie mam sily zajzec na forum
a datura nie odbija z pnia tylko taka mam "szczepka" puscila z boku pnia i dosc szybko przyrasta
a pien mi zaczol usychac i juz jakies 45% musialem odciac i rane zaprawilem sr.przeciwgrzybowym
ale martwie sie tym czy taki mlody odrost zdola zakwitnac w tym roku teraz zaczolem ja intensywnie nawozic nawozem dla roslin kwitnacych i mam nadzieje ze to cos da
zalezy mi na tym by zakwitla gdyz ona stanowi jedna z glownych dekoracji mojego balkonu(zaraz po surfiniach i innych balkonowych roslinach)
ech no nic widocznie mialem zle warunki gdy zimowalem ja i teraz musze dostac za swoje :( ale mam nadzieje ze choc nastepny rok bedzie lepszy
erazm a jak myslisz jakbym odciol ta sadzonke co wyrosla obok pnia to czy z pniaka by wyrosly nowe pedy czy lepiej prowadzic ja na tej nowej sadzonce ???
Dzięki za wszelkie pomoce :lol: pozdrawiam
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kiler pisze:...erazm a jak myslisz jakbym odciol ta sadzonke co wyrosla obok pnia to czy z pniaka by wyrosly nowe pedy czy lepiej prowadzic ja na tej nowej sadzonce ???
Dzięki za wszelkie pomoce :lol: pozdrawiam
Prowadź ją na razie na tym odroście (chyba, że ma już osobny system korzeniowy to ją przesadź). Jak wyrosną inne z pnia to dopiero ją odetnij i ukorzeń. Pokaż zdjęcie jak możesz.
Ja swoją daturę wsadziłem do tunelu.
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”