Nawóz dolistny w domu

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
epik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2007, o 19:01

Nawóz dolistny w domu

Post »

Witam
To mój pierwszy post. Mam kikla roslin w domu i na balkonie. Ostatnio zainteresowalem sie nawożeniem dolistnym (do pewnego czasu nie wiedzialem o istnieniu takiego). Owszem sa informacje ale o nawozeniu zbóż, drzew owocowych, warzyw i to specjalnymi nawozami dostepnymi w duzych ilsociach - przewaznei sa one jednoskladnikowe

Zastanawiam sie czy moge nawozic swoje rosliny balkonowe rozczienczonym
a) nawozem mineralnym Zielony DOM (azot, fosfor, potas i inne)
b) biohumusem
Jakie radzicie stężenia?
Probowalem mineralnym w proporji jedna nakretka na 3 litry, roslinom nic sie nie stalo, ale raczej skutków wielkich nie ma (ale trudno to zaobserwowac)
Jak czesto tak nawozic?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja jestem za nawożeniem roślin doniczkowych doglebowo daje lepsze efekty. :D :D :D
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To zależy od roślin. Domowych raczej nie nawożę dolistnie, natomiast balkonowe - różnie. Na pewno dolistnie - i to w dużym rozcieńczeniu - młode sadzonki /pod warunkiem,że już rosną - wtedy szybciej dorastają/ - nie częściej niż raz na tydzień i nie są podlewane nawozem, bo można przedobrzyć. Od czasu do czasu ,średnio raz na miesiąc i też w dużym rozcieńczeniu starsze rośliny. Należy pamiętać, że nie wszystkie to lubią.
Nie wiem,czy te nawozy,które wymieniasz, są przeznaczone do nawożenia dolistnego - ja używam Florovitu.Zdaje się, że biohumus też można stosować dolistnie,ale efekt jest widoczny bardziej na młodych roślinkach - duże wolą do korzenia.
Pozdrawiam Krystyna
epik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2007, o 19:01

Post »

Oczywiscie ze chce zastosowac taki nawożenie tylko do roslin balkonowych (szałwia błszcząca, groszek, nagietek, goździk, cynia). Na moich nawozzach nie pisze nic otym by mozna stosować do liści. Ale w końcu stosowano kiedys mocznik (czyli azot w formie amidowej)
Moj nawoz ok. 2% N amidowy, 3% N amonowy i 0,3% N azotanowy
Krystyno: Co to znaczy w dużym rozcienczeniu?
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli na Twoich nawozach nie pisze, że można stosować dolistnie, to według mojej wiedzy, po prostu nie można - możesz popalić.Na nawozach płynnych, z reguły pisze, że stosować można także dolistnie.
Natomiast w dużym rozcieńczeniu, tzn.łyżeczka na ok.pół litra wody - ja tak stosuję na kwiatach balkonowych.
Weź również pod uwagę, że nie zawsze można pryskać kwiaty - niektóre nie lubią, poza tym mogą mieć ładne,duże liście, a kwiaty małe. Na pewno nie przepada za tym cynia i nagietek, groszek lubi, a pozostałe nie wiem.Na działce, jak małe, to pryskam wszystkie - ale tylko jak małe lub jak chorują.
Z reguły nie sprawdzam składu nawozów płynnych, ani żadnych. Po prostu kupuję z odpowiednim przeznaczeniem - albo do roślin zielonych, albo do kwitnących,lub specjalistyczne, jak:do pelargonii,surfinii itp.
Pozdrawiam Krystyna
gmikol
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 kwie 2007, o 16:19

Post »

nawoży które można stosowac dolistnie składniki pokarmowe powinny mieć w postaci chelatów (połaczeń organiczno mineralnych)

Proszę pisać poprawną polszczyzną. Dziękuję !
KaRo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”