Ziemia do cytrusów,jej odczyn (pH)
Ziemia do cytrusów,jej odczyn (pH)
witam,
Kupiłem dziś ziemie do o pH 4,0-5,0 Czy nadaje się ona do cytryny? Powiedziałem w sklepie że chce ziemie o odczynie lekko kwaśnym bo wyczytałem że taki ma być
Kupiłem dziś ziemie do o pH 4,0-5,0 Czy nadaje się ona do cytryny? Powiedziałem w sklepie że chce ziemie o odczynie lekko kwaśnym bo wyczytałem że taki ma być
-
- 100p
- Od: 26 lis 2008, o 20:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ziemia o pH 4,0-5,0 do cytrusów
To nie jest odczyn lekko kwasny
A jaki?wolodi pisze:To nie jest odczyn lekko kwasny
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2008, o 06:39
Według definicji
gleby kwaśne, pH < 6,6, z przewagą jonów wodorowych i jonów glinu. Gleby kwaśne dzielimy na:
silnie kwaśne, pH < 4,5;
kwaśne, pH 4,6 - 5,5;
lekko kwaśne pH 5,6 - 6,5;
gleby obojętne, pH 6,6 - 7,2, jony występują w równowadze;
gleby zasadowe, pH > 7,2, z przewagą jonów wodorotlenkowych, znaczenie ma tutaj obecność takich składników zasadowych jak węglan wapnia, jony wapnia, magnezu i sodu.
gleby kwaśne, pH < 6,6, z przewagą jonów wodorowych i jonów glinu. Gleby kwaśne dzielimy na:
silnie kwaśne, pH < 4,5;
kwaśne, pH 4,6 - 5,5;
lekko kwaśne pH 5,6 - 6,5;
gleby obojętne, pH 6,6 - 7,2, jony występują w równowadze;
gleby zasadowe, pH > 7,2, z przewagą jonów wodorotlenkowych, znaczenie ma tutaj obecność takich składników zasadowych jak węglan wapnia, jony wapnia, magnezu i sodu.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Spis moich linków
W przypadku cytrusów bo o ziemię dla nich tutaj chodzi pH 4,0-5,0 to odczyn lekko kwaśny,
kwaśny jest poniżej 4,0.
Podobnie ma się sytuacja w przypadku podłoża dla roślin mięsożernych.
Dla tych roślin pH ziemi odbiega od typowej klasyfikacji.
kwaśny jest poniżej 4,0.
Podobnie ma się sytuacja w przypadku podłoża dla roślin mięsożernych.
Dla tych roślin pH ziemi odbiega od typowej klasyfikacji.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 cze 2015, o 18:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ziemia dla cytrusów

Cześć niedawno przesadzałem moje chyba 3 miesięczne pomarańczka do osobnych doniczek ale nigdzie nie mogłem znaleść worka z ziemią w kturej dotychczas rosły (byłem pewny że jeszcze jest ta ziemia

-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
Re: Czy może być taka ziemia dla cytrusów
Skąd pewność, że próchnica ma odczyn zasadowy? W podłożu powinien też się znaleźć "rozluźniacz" - perlit, wermikulit.
Pozdrowienia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 cze 2015, o 18:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy może być taka ziemia dla cytrusów
Wydaje mi się że wszystkie pruchniejące, gnijące rzeczy mają pH zasadowe ale pewny nie jestem więc was się pytam.A propo "rozluźniacza" drzewka od pestki rosną bez perlitu i mają się dobrze 

- piter601
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 maja 2014, o 11:48
- Kontakt:
Re: Ziemia dla cytrusów
Trudno określić jakie pH będzie zastosowanej przez ciebie mieszanki dopóki nie sprawdzisz go phmetrem. Jak tu już wspomniano tak czy inaczej ziemia do cytrusów powinna być odpowiednio spulchniona i przepuszczalna. Lepiej żeby była kwaśna niż zasadowa ponieważ cytrusy nie lubią zasadowej ziemi - dostają chlorozy. Po prostu kup w sklepie ziemie do cytrusów lub jakąś bardziej dostępną np. do palm czy po do roślin kwitnących, dodaj perlitu lub drobnej kory sosnowej dla lepszej przepuszczalności, drenaż z gryzu czy keramzytu i będzie ok. Jeśli nie chce Ci się udawać do sklepu zrób tak samo ale z ziemią z ogródka (ale to w ostateczności). Jeśli jesteś kreatywny możesz skomponować inną mieszankę. Link usunięty- proszę przeczytać Regulamin forum/mod.jokaer. Ważne żebyś nie przelał cytrusa to będzie ok. I jeszcze raz: ziemia ma być bardzo przepuszczalna.
Poznam Regulamin Forum