Ziemia do cytrusów,jej odczyn (pH)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
ciechanma
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 mar 2007, o 13:39

Ziemia do cytrusów,jej odczyn (pH)

Post »

witam,
Kupiłem dziś ziemie do o pH 4,0-5,0 Czy nadaje się ona do cytryny? Powiedziałem w sklepie że chce ziemie o odczynie lekko kwaśnym bo wyczytałem że taki ma być
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Może taka być możesz dosypać trochę piasku np. 1/4 całości mieszanki.
wolodi
100p
100p
Od: 26 lis 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ziemia o pH 4,0-5,0 do cytrusów

Post »

To nie jest odczyn lekko kwasny
x-C-j
---

Post »

wolodi pisze:To nie jest odczyn lekko kwasny
A jaki?
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Według definicji
gleby kwaśne, pH < 6,6, z przewagą jonów wodorowych i jonów glinu. Gleby kwaśne dzielimy na:
silnie kwaśne, pH < 4,5;
kwaśne, pH 4,6 - 5,5;
lekko kwaśne pH 5,6 - 6,5;
gleby obojętne, pH 6,6 - 7,2, jony występują w równowadze;
gleby zasadowe, pH > 7,2, z przewagą jonów wodorotlenkowych, znaczenie ma tutaj obecność takich składników zasadowych jak węglan wapnia, jony wapnia, magnezu i sodu.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
x-C-j
---

Post »

W przypadku cytrusów bo o ziemię dla nich tutaj chodzi pH 4,0-5,0 to odczyn lekko kwaśny,
kwaśny jest poniżej 4,0.
Podobnie ma się sytuacja w przypadku podłoża dla roślin mięsożernych.
Dla tych roślin pH ziemi odbiega od typowej klasyfikacji. :wink:
Ufok
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2015, o 18:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ziemia dla cytrusów

Post »

:wit c
Cześć niedawno przesadzałem moje chyba 3 miesięczne pomarańczka do osobnych doniczek ale nigdzie nie mogłem znaleść worka z ziemią w kturej dotychczas rosły (byłem pewny że jeszcze jest ta ziemia ;:124 )a roślinki już wyciągnięte z ziemi.W akcie desperacji postanowiłem posadzić je w próchnicy z pobliskiego drzewa ale po krótkim namyśle zmieszałem ją z torfem wysokim kwaśnym (zasadowa pruchnica+kwaśny torf=wmiarę obojętne pH.Teraz zwracam się do was drodzy forumowicze czy nie zrobiłem czegoś głupiego ,czy cytrusy mogą rosnąć w takiej ziemi?
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Re: Czy może być taka ziemia dla cytrusów

Post »

Skąd pewność, że próchnica ma odczyn zasadowy? W podłożu powinien też się znaleźć "rozluźniacz" - perlit, wermikulit.
Pozdrowienia
Ufok
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 cze 2015, o 18:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy może być taka ziemia dla cytrusów

Post »

Wydaje mi się że wszystkie pruchniejące, gnijące rzeczy mają pH zasadowe ale pewny nie jestem więc was się pytam.A propo "rozluźniacza" drzewka od pestki rosną bez perlitu i mają się dobrze ;:333
Awatar użytkownika
piter601
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2014, o 11:48
Kontakt:

Re: Ziemia dla cytrusów

Post »

Trudno określić jakie pH będzie zastosowanej przez ciebie mieszanki dopóki nie sprawdzisz go phmetrem. Jak tu już wspomniano tak czy inaczej ziemia do cytrusów powinna być odpowiednio spulchniona i przepuszczalna. Lepiej żeby była kwaśna niż zasadowa ponieważ cytrusy nie lubią zasadowej ziemi - dostają chlorozy. Po prostu kup w sklepie ziemie do cytrusów lub jakąś bardziej dostępną np. do palm czy po do roślin kwitnących, dodaj perlitu lub drobnej kory sosnowej dla lepszej przepuszczalności, drenaż z gryzu czy keramzytu i będzie ok. Jeśli nie chce Ci się udawać do sklepu zrób tak samo ale z ziemią z ogródka (ale to w ostateczności). Jeśli jesteś kreatywny możesz skomponować inną mieszankę. Link usunięty- proszę przeczytać Regulamin forum/mod.jokaer. Ważne żebyś nie przelał cytrusa to będzie ok. I jeszcze raz: ziemia ma być bardzo przepuszczalna.
Poznam Regulamin Forum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”