Cyklamen perski - rośliną ogrodową?

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Cyklamen perski - rośliną ogrodową?

Post »

Mam w domu takiego fiołka, teraz ledwie zipie, ale już mniej więcej wiem, co i jak mam zrobić, żeby mu pomóc. Szukając informacji na ten temat, natknęłam się na forum o grzybach (!?!) na informację:

"Po przekwitnięciu wsadzam je do ogrodu, na zime okrywam liścmi. W tym roku nie tylko przezimowaly ale i zakwitły, teraz juz sa oczywiście okryte. Nasionka wysialam i wyhodowalam nowe roślinki. "

Czy to prawda, że tak można, czy to tylko pobożne życzenia userki? Co o tym sądzicie?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
panda7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lis 2006, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Może jakaś fotka?
Moja babcia ma zwyczaj po przekwitnięciu wynosić fiolki do piwnicy (zimno i ciemno - bryyy) tam sobie siedzą jakiś czas a potem znowu zbierają się do życia. Może fiolki potrzebują okresu spoczynku? Ale z tego co pamiętam to nasion nigdy nie zbierała, chyba nawet nie było co zbierać :(

d
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

jeżeli dobrze doczytałem to fiołek alpejski, jego nie przesadza się do ogrodu na zimę trzeba wyjąć bulwę z ziemi lekko oczyścić oczywiście po uschnięciu doprowadzając do niego przez stopniowe ograniczanie podlewania a następnie włożyć bulwę w lekki torf i wynieść do chłodnego miejsca o temperaturze od 4 do max. 8 stopni celsjusza i tak go pozostawić do okresu wegetacji. czy on teraz ci przekwita i zasychają liście bo z reguły fiołki alpejskie kwitną od jesieni do wiosny a latem mają okres spoczynku ale to też nie konieczność bo zależy od okresu prowadzenia rośliny mogą również kwitnąć latem a zimą odpoczywać. jeżeli teraz ci usycha to pozwól zaschnąć bulwie a na wiośnę posadź w świeżą ziemię w doniczkę o rozmiar większą i rozpocznij podlewanie, latem możesz oczywiście wynieść fiołka do ogrodu ale najlepiej mu będzie na wscodnim lub południowym oknie w domu gdyż nie jest to typowa roślina ogrodowa. Pozdrawiam Przemo.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mój już zasechł we wrześniu i teraz zbiera się do nowego życia. Pytałam głównie o to, czy to możliwe, że jest to roślina ogrodowa i czy rzeczywiście może wytrzymać zimę na świeżym powietrzu. Miałam wątpliwości, ale teraz już chyba nie mam, dziękuję.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
x-C-j
---

Post »

:D :D :D Jeżeli to fiołek alpejski to na pewno nie jest to roślina ogrodowa, uważam że tochę za szybko zaczął ci się zbierać do ponownego okresu wegetacji bo jak piszesz że sasuszył się we wrześniu to powinnaś go przenieść do cieplejszego pomieszczenia dopiero w styczniu fiołki alpejskie powinny przynajmniej cztery miesiące odpoczywać wtedy po kolejnym posadzeniu bulwa ma lepszy przyrost co daje większą ilość kwiatów i jest oczywiście ładniejszy. mam kilkanaście w domu i alpejskich i afrykańskich i hoduję je i rozmnażam od kilku lat. Pozdrowionka Przemo. Jak chcesz coś jeszcze wiedzieć pisz.
Awatar użytkownika
alka
200p
200p
Od: 3 paź 2006, o 23:08

Post »

Najpierw należy sprecyzować, o jaką roślinę pytasz.
Fiołek alpejski czy afrykański, bo to dwie różne rośliny.
Fiołek afrykański to sępolia (Saintpaulia), a fiołek alpejski to inaczej cyklamen perski (Cyclamen persicum).
Ten drugi, bo o takim chyba mowa, wcale nie lubi południowego parapetu. Lubi miejsca widne, ale nie słoneczne. Chłodne i przewiewne. No i nie lubi, zalewania bulwy- najlepiej podlewać na podstawkę, a jak się napije, resztę wody wylać.
Musi przejść okres spoczynku po kwitnieniu i można wczesną wiosną wysadzić go do ogrodu- będzie wdzięczny i szczęśliwszy niż na parapecie. Pięknie kwitnie w zacienionym miejscu do mrozów. To możliwe, że dobrze okryty przeżył zimę, ale lepiej nie ryzykować.
Jest przecież cyklamen dyskowaty (Cyclamen coum), któy mieszka w wielu naszych ogrodach i zimuje.
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
x-C-j
---

Post »

nie chcę cię pouczać Alu ale ja mam cyklameny alpejskie w większości na południowym oknie i mają się świetnie nie pali je słońce i rewelacyjnie kwitną, to że można je wystawić do ogrodu to napisałem wcześniej ale chyba nie doczytałaś bo koleżanka pytała czy są to kwiaty ogrodowe a z pewnością nie są. o tym że lubią przewiewne miejsce wiem doskonale ale nie znoszą deszczu i zalewania wodą a latem deszcz się zdarza więc sądzę że lepiej im będzie w domu a co do podlewania masz rację podlewa się na podstawek a resztę wody po 20 minutach powinno się odlać chociaż ja tego nie robię bo na południowym oknie woda nie wpita przez roślinę szybko paruje zapewniając minimum wilgoci roślinie i do tej pory żaden mi nie padł z powodu zalania. hoduję je od 15 lat i mam okacy ośrednicy bulwy 16 cm na których jest ponad 80 kwiatów w pełni kwitnienia więc nie pisz koleżance że nadają się cyklameny do ogrodu bo na pewno będzie im lepiej w domu. ja w ogrodzie straciłem swoje cztery jedne z większych cyklamenów i nie polecam nikomu wystawiać je do ogrodu chyba że pzred każdym deszczem będzie je przenosic pod zadaszenie. bez urazy Przemo.

jeżeli chodzi o okres spoczynku to nie zawsze wypada on na kwiecień bo zależy to od wysiewu rośliny, jej prowadzenia i wielu innych czynników ja mam cyklameny które kwitną latem a zimą odpoczywają i takie które latem odpoczywają a zimą kwitną. mam nadzieję że się nie pogniewasz o takie drobne uwagi. Pozdrowionka Przemo.
Awatar użytkownika
alka
200p
200p
Od: 3 paź 2006, o 23:08

Post »

Oczywiście, że się nie gniewam, to nie moja specjalność na tym forum.
Ty Przemku cyklameny masz w domu, a ja przy nich pracowałam ładnych parę lat, uprawiałam je od nasion w szklarniach. Latem trzeba było opryskiwać wapnem szyby, żeby zacienić rośliny. Nie sprzeczajmy się, każdego roku wysadzam fiołki do ogrodu, do gruntu i zapewniam Cię, że deszcz im nie szkodzi, reanimuja się nawet te bardzo zabiedzone (muszą być w półcieniu).
Rośliny jak i ludzie mają zdolność przystosowywania się do różnych warunków.
Ojej, nie wiem, dlaczego napisałam Przemku- tak masz na imię, czy sie czymś zasugerowałam?
Pozdrawiam, Ala
Mój ogród - Alka
x-C-j
---

Post »

:D :D :D Faktycznie mam tak na imię jeśli chciałabyś porozmawiać możemy przejść na wiadomości pw nie będę się z tobą spierał choć ja z doświadczenia wiem że cyklamen nie lubi deszczu bo tak straciłem swoje cztery okazy o tym że szybko się regenerują wiem ale po co pozwalać im marnieć i się odmładzać skoro mogą być piękne przez cały czas i cieszyć oko u mnie rosną na południowym oknie i słońce wcale im nie szkodzi wręcz je kochają a wiem otym bo same mi otym powiedziały. Pozdrowionka Przemo.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A dzięki Waszej dyskusji (rozmowie) wiem o wiele więcej o cyklamenach, niż jeszcze dziś rano :)

Dzięki temu (to wszystko przez Was!!!) właśnie kupiłam dwa fiołki, jeden czerwony, drugi biały, będą do kompletu do tego lekko "zabiedzonego" czyli fiołkowego :D Bardzo Wam dziękuję.
Awatar użytkownika
lila31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 lip 2006, o 12:06

Post »

A ja nadal nie wiem czy Wy proponujecie wysadzać do gruntu cyklameny, czy fiołki afrykańskie.
Fiołkami afrykańskimi mam obstawione wszystkie północne parapety, ale nie przyszło mi na myśl, aby wysadzać je do ogrodu.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Mnie się wydaje Lilu, że chodzi o cyklameny. Fiołków afrykańskich chyba nie wysadza się do ogrodu. :roll:
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

myślę że ani jedne ani drugie nie nadają sie do wysadzenia do ogrodu..
na swojej działce miałem kiedyś cyklameny..prawdopodobnie cyclamen hederifolium i te nadają się do ogrodów..okryte zimują w gruncie
niestety którejś zimy zapomniałem je okryć i już ich nie mam..
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

A zdązyłeś może zrobić mu zdjęcie? Gdybyś je miał, to chciałabym zobaczyć jak ten fiołek wygląda.
Proszę...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jaki to bogaty gatunek, nawet się nie spodziewałam. Znalazłam niejakie wyjaśnienie różnych zawiłości gatunkowow-odmianowych tutaj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”