Choroba winorośli

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
x-d-a

Choroba winorośli

Post »

Bardzo proszę o pomoc.
Mam w ogrodzie winorośl, którą odziedziczyłam po poprzednich właścicielach. Niestety, co roku choruje i nie ma z niej żadnego pożytku. W zeszłym roku poradzono mi, żeby wczesną wiosna dwukrotnie opryskać ją Dithane, co też uczyniłam.
Ale od początku sierpnia liście zaczęły schnąć i pokrywać się rdzawym nalotem, a owoce jakby wysuszać i marnieć.
Dodam, że mam jeszcze dwie inne winorośle (owoce zielone), które są zdrowe.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To wygląda najpodobniej do mączniaka rzekomego; choć o tej porze roku u mnie zaatakował m. właściwy- mam objawy jedynie na liściach. Tu więcej o podstawowych chorobach .
Tej jesieni pozbieraj, wygrab dokładnie wszystkie resztki winorośli; od przyszlego sezonu radzę zacząć podobnie jak w tym roku- opryskami- ale stosując co 10-14 dni naprzemiennie różne środki w/g wskazówek Programu Ochrony Roślin. Do przyszlego roku może sie trochę zmienić, ale na pewno pomożemy!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
x-d-a

Post »

Dziękuję bardzo, spróbuję podziałać w.g. Twoich wskazówek, bo szkoda mi patrzeć jak ta winorośl marnieje co roku.
hipcio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2012, o 00:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Choroba winorośli

Post »

A jak Twoja winorośl, przezimowała?
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”