Witaj
Grażynko, mnie też przeraziła ta krótkowieczność róż, ja też mam wiele róż które już długo rosną, ale tak sobie myślę, że może faktycznie jest to możliwe, tak jak z tulipanami, mam tulipany, które sadziła maja mama i rosną ze 20 lat i są piękne, a nowe, sadzone przeze mnie, i nie wykopywane po 3 latach już są beznadziejne

A z różami, może takie drastyczne cięcie przedłuża ich żywot

Ale z drugiej strony bardzo kiepsko przetrwały u mnie zimę i starsze i nowo posadzone
Witaj
Tadeuszu w końcu i ja doczekałam się kolorków w ogródku

wprawdzie to dopiero początki kwitnień, po kilka kwiatuszków na krzaczku np prymulek, a już się nie mogę doczekać kiedy całe obsypią się kwiatami, bo to duże wieloletnie kępy

Ale już z dnia na dzień jest bardziej kolorowo
Cyntuś 
nie potrafię Ci odpowiedzieć ile lat ma moja sasanka, ponieważ mam sporo dużych kęp sadzonych w różnym czasie, i trochę młodych z samosiejek, ale te najstarsze to na pewno mają po 5-6 albo i więcej lat, z tym, że one były dzielone, przesadzane więc trudno mi powiedzieć. Moją najpiękniejszą i największą kępę czerwonej sasanki zniszczyły w zeszłym roku pędraki, pod krzaczkiem było aż 6 wstrętnych tłuściochów

i całkowicie objadły korzonki
Cyntuś co do róż, mam nadzieję, że odbiją, obcięłam te pędy, które były martwe, a mam nadzieję, że odbiją z okolic oczka
Witaj
Kasieńko 
ja też bardzo lubię pierwiosnki i u mnie też dopiero otwierają się pierwsze kwiatki na nich

a niektóre kolorki jeszcze wcale nie kwitną, ale mają już pąki, więc też już niedługo Już nie mogłam się doczekać i musiałam cyknąć fotki

a teraz z niecierpliwością czekam na pełne kwitnienie
Andziu omiegi już lada dzień zakwitną i będziemy miały swoje prywatne słoneczka na rabatkach
Dalu witaj

już kwitną Ci drzewka

u Ciebie to już na prawdę ciepłe kraje

U mnie wczoraj zaobserwowałam na czereśniach piękne pąki

ale to jeszcze potrwa zanim się rozwiną.
A nam bez forum i naszych kwiatowo- ogródkowych rozmówek trudno wytrwać
Maju dziękuję Ci bardzo, już się nie mogę doczekać kiedy zakwitną pozostałe