Mam na imię Lavinia, mieszkam w Kędzierzynie-Koźlu i jestem nowa na tym forum w związku z czym jeszcze bardzo niepewnie się po nim poruszam

Wybaczcie proszę jeśli będę zadawała pytania, na które odpowiedzi już wcześniej się pojawiły - wybaczcie wszelkie faux pas

Od ok. 2 lat jestem "szczęśliwą" posiadaczką niewielkiego kawałka ogródka, aczkolwiek jak na moja potrzeby jest on zupełnie wystarczający. Ogórd jak i dom dziele z sąsiadami, o których wolę się nie wypowiadać, bo mają bzika... No bo kto sieje trawe i podlewa ją latem 3-4 godziny dziennie tylko po to by nie chodzić po niej, a kosić ją co 5-7 dni
Wcześniej ogród składał się z trawnika - niezbyt bujnego oraz kawałka grządek na których rosło "mydło i powidło". Wiosną 2008 wysialiśmy trawę i posadziliśmy kilka drzewek - głownie tuje i tujopodobne, 2 bukszpany, drzewko magnoliowe itp. Jestem totalną nogą jeśli chodzi o rozpoznawanie i zapamiętywanie nazw roślin Kilka drzewek padło nam - nie wiem z jakiego podowdu: może nieodpowiednia gleba ( mix ziemi z popiołem czy coś w tym stylu ), może za mało podlewałam ( stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie ), może pies/kot podlał???
W każdym razie chciałabym doprowadzić tej wiosny ogórd do ładu i licze na WASZĄ pomoc - podpowiedzi, wskazówki co robić, a czego unikać.
Postaram się zaraz wstawić zdjęcia z lata 2008.
Kiedy powinna zacząć kwitnąć magnolia ( młode drzewko )??
Tak jak myślałam - nie mam na tym kompie zdjęć - wstawie je innym razem. Ale szczerze powiedziawszy nie mam się czym chwalić - mam sama trawę i to niezbyt urodziwą, którę trzeba napowietrzyć, odżywić itp. Z drzewkami też trzeba coś zrobić, bo rosną bez ładu i składu i mam ich dosłownie 3 na krzyż. Zapomniałam się pochwalić ławeczko-altanką, która postawiliśmy latem zeszłego roku.