Pelargonia uprawa z nasion Cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
ola177
50p
50p
Od: 9 sty 2007, o 13:19

Pelargonia uprawa z nasion Cz.1

Post »

Czy pelargonia wysiana teraz zakwitnie latem w tym roku?
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja wysiałam wzeszłym roku rabatowe i zakwitły.
Ogrodnik111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sty 2007, o 18:17

Post »

Pelargonie rabatowe powinno się wysiewać pomiędzy styczniem a lutym wtedy zakwitnie pod koniec czerwca oczywiście w optymalnych warunkach szklarniowych jeżeli wysiejesz w domu to kwitnienie przesunie się o ok miesiąca .
Ogrodnik
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:D W zeszłym roku robiłam eksperyment- wysiałam pelargonie kupione z taką małą kuwetką w Biedronce. Z 9 nasion tylko jedno "dorosło" i zakwitło. W sumie tak, zakwitną :D ...

Obrazek
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Mój efekt to 15 nasion, 13 pelargonii a wysiałam je w lutym i zaczły wschodzić po 5 dniach.

zakwitną!!!!!

Obrazek

Pozdrawia Iwona
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwika, to fajny pomysł z pelargoniami na rabacie, podoba mi się :) W zeszłym roku miałam kilka w doniczkach na tarasie, ładnie rosły i kwitły, ale jak wyjeżdżałam z działki, to musiałam je chować do domu, a tam nie miały szans na podlewanie, bo albo światło przy oknie, albo łazienka z wodą :( W ty roku zrobię rabatkę z pelargonii bezpośrednio w ogrodzie, będą miały lepsze warunki niż w doniczkach, a poranna rosa będzie musiała im wystarczyć przez czas mojej nieobecności. Ale pelargonie znoszą suszę, więc na pewno dadzą sobie radę w takich warunkach.

Pytanie - czy sadzisz je w doniczkach i na zimę chowasz, czy masz je tylko na jeden sezon? Kiedyś widziałam na południu krzew pelargonii wysoki na dwa metry i szeroki na chyba tyle samo, musiał rosnąć ładnych kilka lat :D Szkoda, że u nas zima jest troszkę chłodniejsza :roll:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14

Post »

Chyba Nalewko nie na południu Polski?
Pozdrawia cynia
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

No, faktycznie nie na południu Polski, a szkoda. Niestety, to było w Grecji, na Peloponezie, nad samym morzem, prawie na plaży, w pełnym słońcu, rosła sobie w glino-piachu dorodna, wyrośnięta, kwitnąca na czerwono pelargonia, wyższa ode mnie i piękna. To nie był żaden ogród, żadna grządka, to był tak jakby przydrożny chwast :shock:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Nalewko, ja je w połowie maja wysadzam wprost do ziemi, a przed pierwszymi przymrozkami chowam do piwnicy. Z wiosny z powrotem do ogródka :D
jaga646
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lip 2007, o 08:42

Post »

Mam pytanko, czy mogę zabrać z balkonu pelargonię i begonię do domu na zimę (szkoda mi ich nie chcę żeby zmarzły). Czy przetrwają zimę i znów będę je mgła wsadzić do szkrzynki na wiosnę czy są raczej jednoroczne?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Pelargonie z nasion

Post »

Witajcie , już parę razy uprawiałam pelargonie z siewu - głównie z mieszanek PNOS Ożarów , w tym roku też zamierzam - właśnie zakupiłam paczuszkę ceglastych [ niestety innych nie dostałam , ale te bardzo lubię ] i za parę dni posieję na parapecie [ zawsze robię to z początkiem lutego ] :wink: Uważam ,że jest to niezły sposób pozyskania nowych egzemplarzy - choć uszczupla zasoby parapetowego miejsca, za to kwitną one bardzo obficie i wcześnie . Może ktoś z Was też ma doświadczenia z uprawą tych kwiatów z nasion [ choć wydaje się to stosunkowo mało popularne, a przynajmniej mniej od sadzonkowania ] . W miarę postępu prac , będę dokumentować rozwój pelargonii . :lol:

A może ktoś z Was próbował wyhodować pelargonię z nasion zebranych samodzielnie ? Jestem ciekawa czy powtarzają cechy rośliny matecznej , bo sama nie próbowałam nigdy zbierać nasionek chociaż kilkakrotnie już się zastanawiałam [ szczególnie u angielskich dobrze wiążą ]

Obrazek

Tak wyglądały pelargonie wyhodowane przeze mnie z nasionek PNOS O. M. dwa lata temu

Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Kiedyś zbierałem nasiona i kolor +- powtarzały (stare odmiany populacyjne) aczkolwiek trafiały się cukiereczki o rozmytych barwach.
magnolia15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2009, o 14:53

Post »

:) Witam,ja siałam 2 razy i niestety nic nie wykiełkowało.Dlatego wolę swój sprawdzony sposób,od 3 lat robię sobie sama sadzonki.Po lecie zabieram pelargonie do domu,i trzymam na parapecie w pokoju i w kuchni,a jak przychodzi marzec to robię odnóżki ,do maja są już bardzo ładne.I już niedługo będę znowu to robić,bo zaczęły wypuszczać odnóżki.
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09

Post »

:D Po to siejemy Magnolio by uzyskać niedużym kosztem inne roślinki niż mamy :wink:
Ale własny wysiew to często loteria- wygramy gdy wyrośnie to co chcemy lub inny ciekawy kolor- a przegramy gdy nic nie wzejdzie lub coś co nie chcemy w ogóle... :wink:
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Dzisiaj mija piąty dzień od zasiewu nasion pelargonii . Nasionka już się obudziły , czyli jest nadzieja że będzie pozytyw [PNOS O.M - to jednak pewniak jeśli idzie o wschody nasion :wink: ] . Zobaczymy ile przeżyje [ w paczce było 10 szt.] - przed nimi jeszcze wiele np. zgorzel siewek :roll: , ale nie ma co myśleć na zapas - na razie cieszą mnie te malusie kiełki :lol:
Obrazek
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”