Uwielbiam herbatę z róży - piję ją często. Jadam też czasem sałatkę z płatków róż,
przepis podam później. A teraz chciałem zaprosić wszystkich o podanie przepisów na potrawy,
dania, dżemy z róż. Jak możemy wykorzystać róże w kuchni?
Drugi sezon robię dżem z owoców róży,na razie jest ich niewiele,b mam tylko 2 niewielkie róże posiadające owoce.Dżem jest b.dobry,tylko nie wiem jak się pozbyć dużych ilości pestek w nich zawartych.Włożyłam owoce do zamrażarki ,bo podobno powinny przemarznąć,ale nic to nie dało.Jedynym mi znanym,ale b.uciążliwym sposobem jest wydłubywanie tych pestek.Tylko przy duzych ilościach to jakoś sbie tego nie wyobrażam.Słyszałam też,powinno się przetrzeć przez sito,ale nie wiem na jakim etaie,bo przed smażeniem to chyba nie możliwe/są b.twrade/,a po smażeniu to jest jak karmel,trzeba sie spieszyć z włożeniem do słoika,bo robi siś skała..No chyba,ze ja cos robię nie tak,może za dużo cukru daję?
Ja robiłam powidło różane do pączków. Robi się je z płatków róż. No, ale to z tej specjalnej róży o mocnym zapachu (nie znam nazwy odmiany, ale podejrzewam, że każdy wie, o jaką chodzi).
Płatki ucierałam w malakserze z cukrem, potem słoiczki były krótko pasteryzowane.
Posadziłam dwie takie róże w ogrodzie - już za rok parę słoiczków będzie a jakie są pyszne rożki drożdżowe z powidłem z dodatkiem róży, mniam!
Jeżeli wpiszesz w onet/google " nalewka z róży " to otwiera się multum stron i przepisów . Nie chcę tu wpisywać żadnego ponieważ sama z nich jeszcze nie korzystałam . Niektóre z nich wyglądają obiecująco i nie są pracochłonne .
Nalewka z róży stulistnej,
1. płatki róży, pozbawione białych ogonków wsypać do słoika i mocno ucisnąć
2. zalać 60%-70% alkoholem, postawić na oknie od południowej strony aż stracą kolor.
3. Zlać alkohol, płatki wsypać do garnka. Zalać wodą i podgrzać dosypując cukru.
Zlać i przecedzić syrop.
Połączyć w proporcjach które dadzą odpowiedni woltaż (to sprawa mocno indywidualna).
Zostawić do zimy, jeden kieliszek wypełnia zapachem całe pomieszczenie i zwala z nóg