Źródełko w kamieniu
Źródełko w kamieniu
Witam
Ponieważ działeczka mała więc no oczko wodne nie ma miejsca ale wymyśliłem sobie takie źródełko w kamieniu z pompką. Woda będzie spływać do jakiejść misy w obiegu zamkniętym. Całość będzie obsypana kamyczkami i w miarę mokra jednak aby nie było za sterylnie wymyśliłem sobie zasadzenie na brzegu misy jakiś roślinek. Kiedyś widziałem taką jedną ale nie moge znaleść. Intensywnie zielona do 15 cm. wysokości, o okrywowym chrakterze, lubiąca wilgoś. Widziałem dwie odmiany jedna o liściach rurkowych (takie cieniutkie rurki) prostych z brązowymi kwiatostanami na czubku. Druga odmiana o rurkowych liściach ale poskręcanych jak świńskie ogonki.
Może ktoś rozpozna i mnie oświeci.
Ponieważ działeczka mała więc no oczko wodne nie ma miejsca ale wymyśliłem sobie takie źródełko w kamieniu z pompką. Woda będzie spływać do jakiejść misy w obiegu zamkniętym. Całość będzie obsypana kamyczkami i w miarę mokra jednak aby nie było za sterylnie wymyśliłem sobie zasadzenie na brzegu misy jakiś roślinek. Kiedyś widziałem taką jedną ale nie moge znaleść. Intensywnie zielona do 15 cm. wysokości, o okrywowym chrakterze, lubiąca wilgoś. Widziałem dwie odmiany jedna o liściach rurkowych (takie cieniutkie rurki) prostych z brązowymi kwiatostanami na czubku. Druga odmiana o rurkowych liściach ale poskręcanych jak świńskie ogonki.
Może ktoś rozpozna i mnie oświeci.
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
pewnie chodzi Tobie o sity
jest sporo odmian w tym gatunku, to o które pytasz to zapewne :
sit "spiralis" Juncus Effusus Spiralis , odmiana o którą musisz zapytać w specjalistycznych szkółkach roślin wodnych, bardzo efektowna
sit rozpierzchły Juncus Effusus , który bez problemu znajdziesz w pobliżu cieków wodnych, roślina bardzo popularna w kraju[/i][/b]
jest sporo odmian w tym gatunku, to o które pytasz to zapewne :
sit "spiralis" Juncus Effusus Spiralis , odmiana o którą musisz zapytać w specjalistycznych szkółkach roślin wodnych, bardzo efektowna
sit rozpierzchły Juncus Effusus , który bez problemu znajdziesz w pobliżu cieków wodnych, roślina bardzo popularna w kraju[/i][/b]
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- kubanki
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Primax,
mógłbyś opisać jak zrobić taką kaskadę? Mam kamień z dziurą na wylot o długości ok. 40cm, szerokość ok. 2cm, zrobioną przy okazji wiercenia w betonie i leży i czeka na zrobienie z niego kaskady. Byłabym wdzięczna za zdjęcie, jeśli już się uporałeś ze swoim i jakiś krótki techniczny opis, bo tata, który wiercił dziurę już (po roku) niecierpliwie dopytuje kiedy zobaczy efekt.
Pozdrawiam
mógłbyś opisać jak zrobić taką kaskadę? Mam kamień z dziurą na wylot o długości ok. 40cm, szerokość ok. 2cm, zrobioną przy okazji wiercenia w betonie i leży i czeka na zrobienie z niego kaskady. Byłabym wdzięczna za zdjęcie, jeśli już się uporałeś ze swoim i jakiś krótki techniczny opis, bo tata, który wiercił dziurę już (po roku) niecierpliwie dopytuje kiedy zobaczy efekt.
Pozdrawiam
Kubanki kaskady jeszcze nie zrobiłem i nie wybrałem kamienia ale jeśli miałbym przybliżyć koncepcję to ma ona wyglądać tak.
Wybieramy kamień. W naszym przypadku raczej płaski ze szczelinami i nieckami tak aby woda niespływała regularnie ale tworzyła zastoiska. W zależności od kamienia wybieramy pompę coby nam te wodę pompowała. Potem zamierzam wkopać w ziemię odpowiedzniej wielkości kestę do urabiania zaprawy lub inny tani zbiornik. wykop wykładasz agrowłukniną i zbiornk obsadzasz ponięzej poziomu terenu a agro wystaje powiedzmy po 0,5 m. Ewentualnie zbiornik można wylać z betonu ale trzebaby było to jakoś wzmocnić zazbroich aby nie popękało i uszczelnić. Przy betonowym można porobić jakby zakola które wypełnisz ziemia i posadzisz tam roślinki wodnolubne ale to uszczelnianie.
Wróćmy do "kasty" na dno montujesz pompę i cały osprzęt elektryczny i aby tę pompę zabezpieczyć przykrywasz ją wiadrem lub jakąś miską do góry dnem. w tym wiercisz kilka otworów aby woda się dostała i przykrywasz agro coby syfy nie laciały.
Całość zasypujesz kamieniami tak ze znika "kesta" i kamyki sypiesz też na agro naokoło aby nie było regularnego krztałtu.
Ustawiasz kanień, zalewasz i gotowe.
Ja tak to widzę a czy będzie banglać tego nie wiem. Myślę że plan jest oki.
Wybieramy kamień. W naszym przypadku raczej płaski ze szczelinami i nieckami tak aby woda niespływała regularnie ale tworzyła zastoiska. W zależności od kamienia wybieramy pompę coby nam te wodę pompowała. Potem zamierzam wkopać w ziemię odpowiedzniej wielkości kestę do urabiania zaprawy lub inny tani zbiornik. wykop wykładasz agrowłukniną i zbiornk obsadzasz ponięzej poziomu terenu a agro wystaje powiedzmy po 0,5 m. Ewentualnie zbiornik można wylać z betonu ale trzebaby było to jakoś wzmocnić zazbroich aby nie popękało i uszczelnić. Przy betonowym można porobić jakby zakola które wypełnisz ziemia i posadzisz tam roślinki wodnolubne ale to uszczelnianie.

Wróćmy do "kasty" na dno montujesz pompę i cały osprzęt elektryczny i aby tę pompę zabezpieczyć przykrywasz ją wiadrem lub jakąś miską do góry dnem. w tym wiercisz kilka otworów aby woda się dostała i przykrywasz agro coby syfy nie laciały.
Całość zasypujesz kamieniami tak ze znika "kesta" i kamyki sypiesz też na agro naokoło aby nie było regularnego krztałtu.
Ustawiasz kanień, zalewasz i gotowe.
Ja tak to widzę a czy będzie banglać tego nie wiem. Myślę że plan jest oki.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 mar 2009, o 21:03
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Witaj Adrian,adrian2424 pisze: Mam problem, gdyż szukam kamienia jak na fotce powyżej. Nigdzie nie mogę czegoś takiego znaleźć:) Może również ktoś się orientuje jak to wygląda cenowo.
Szkoda że nie zapisałeś w Swoim profilu skąd pochodzisz, łatwiej wtedy jest coś doradzić. W każdym razie takich jak ten kamieni nie znajdziesz, bo tak uformowane kamienie w naturze nie występują.
Najprościej i za razem najtaniej jest poszukać kamienia jaki Ci pasuje gdzieś na polach poza miastem. Rolnicy takie kamienie wybierają z ziemi w czasie orania i układają w pryzmy obok pola. Oczywiście trzeba pojeździć bocznymi drogami najlepiej gruntowymi miedzy polami. Drugim sposobem jest poszukanie na żwirowni. A trzecim najdroższym jest zakup takiego kamienia w składach kamieni. Dobrze zaopatrzone składy mają kamień polny lub otoczaki z rzek, te były by najlepsze ponieważ mają z zasady regularnie owalne kształty.
Jak już znajdziesz coś co Ci odpowiada, to zawozisz kamyk do kamieniarza (tego od nagrobków), a on wywierci w nim, na przestrzał, odpowiedniej średnicy otwór, ma specjalistyczne maszyny i narzędzia.
Lecz kamień do takiego źródełka to nie wszystko, potrzebne są jeszcze inne akcesoria, aby źródełko zadziałało. Jak gdyby Cię interesował ten temat to napisz.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Witam
Właśnie szukałam sposobu na zrobienie "źródełka". Wykopawszy starą balię z ziemi pomyślałam że można z niej zrobić nawilżacz do rhododendronów. Kombinowałam, kombinowałam i coś podobnego wymyśliłam ale widzę że nie jestem pierwsza więc bardzo proszę , jeśli to możliwe to o szczegółowe, wskazówki. Mój mąż mi przedstawił cały szereg problemów, a to z wpadającym piaskiem, a co jak się pompa zepsuje albo jak utrzymać poziom wody. Ja mam przed oczami efekt, taki bardziej oczekiwany a o technicznych sprawach nie mam pojecia więc za wszelkie szczegóły byłabym wdzięczna.
Właśnie szukałam sposobu na zrobienie "źródełka". Wykopawszy starą balię z ziemi pomyślałam że można z niej zrobić nawilżacz do rhododendronów. Kombinowałam, kombinowałam i coś podobnego wymyśliłam ale widzę że nie jestem pierwsza więc bardzo proszę , jeśli to możliwe to o szczegółowe, wskazówki. Mój mąż mi przedstawił cały szereg problemów, a to z wpadającym piaskiem, a co jak się pompa zepsuje albo jak utrzymać poziom wody. Ja mam przed oczami efekt, taki bardziej oczekiwany a o technicznych sprawach nie mam pojecia więc za wszelkie szczegóły byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam Agata
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
A ja, chciał bym mieć przed oczami to miejsce, gdzie chciał byś umieścić to źródełko. Zrób kilka fotek ogródka, wrzuć je na forum, w oknie edycji postów masz link do Fotosika, albo podeślij je na mój e-meil, masz go pod moim postem. Wtedy będę mógł coś pomyśleć, i pewnie coś z tego myślenia wyjdzie. Powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa zasilenia w wodę tego źródła. Czy istnieje możliwość stałego podłączenia instalacji wodociągowej pod źródełko, tzn. czy w pobliżu tego miejsca było by ujęcie wody.jagac1 pisze: Ja mam przed oczami efekt, taki bardziej oczekiwany a o technicznych sprawach nie mam pojecia więc za wszelkie szczegóły byłabym wdzięczna.
Myślę że na początek wystarczy.

Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Ja zrobiłem sobie ostatnio coś takiego:jagac1 pisze:Może się przypomnę, to ktoś coś skrobnie albo link do poczytania wklei

Jeśli Cię interesuje, to opis w moim wątku
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Bardzo fajne źródełko bishop, coś podobnego chodzi mi po głowie zaraz się wezmę za lekturę - dzięki.
Panie Pawle miejsce na źródełko znajduje się przy domu, chwilowo teren niezagospodarowany, rhododendrony tylko się przyzwyczajają do miejsca

jest możliwe bezpośrednie podłączenie do wody

(rurka za kratką)
Długość po skosie ok 7m natomiast mocno wystaje róg werandy (od chodnika do rogu niecałe 2 m) dlatego też musi to być niewielkie źródełko
Panie Pawle miejsce na źródełko znajduje się przy domu, chwilowo teren niezagospodarowany, rhododendrony tylko się przyzwyczajają do miejsca

jest możliwe bezpośrednie podłączenie do wody

(rurka za kratką)
Długość po skosie ok 7m natomiast mocno wystaje róg werandy (od chodnika do rogu niecałe 2 m) dlatego też musi to być niewielkie źródełko
Pozdrawiam Agata