Preparat przeciwko koniczynie

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
Miszka007
100p
100p
Od: 16 cze 2008, o 19:05
Kontakt:

Preparat przeciwko koniczynie

Post »

Witam wszystkich.
Czy znacie coś równie dobrego na usunięcie koniczyny z trawnika niż starane? To niestety nie działa nawet w większych dawkach. Koniczyny jest chyba zbyt dużo.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wytępiłam z trawnika koniczynę, mlecz i babkę MNISZKIEM http://www.substral.pl/mniszek.php
Pozdrawiam, Jagoda
Miszka007
100p
100p
Kontakt:

Post »

Witaj!
U mnie jest wręcz więcej koniczyny niż trawy. Czy to pomoże?
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam
Michał
Krakus
100p
100p
Od: 19 gru 2005, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miszka, chyba chodzi o koniczynę a nie kończynę. Przeczytaj sam to, co napisałeś, a uśmiejesz się sam z siebie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
flowers
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 cze 2007, o 21:30

Post »

Mniszek działa m.in. na koniczynę i nie zależy to od miejsca gdzie (u kogo) ona rośnie,

ale na pewno zależy od dokładności przygotowania roztworu (jego stężenia) i skrupulatności oprysku.

Ja na Twoim miejscu z pewnością spróbowałabym zastosować inne środki niż Starane, bo jak inaczej przekonać się co skutecznie zadziała :?:
Pozdrawiam, Jagoda
Miszka007
100p
100p
Kontakt:

Post »

Krakus pisze:Miszka, chyba chodzi o koniczynę a nie kończynę. Przeczytaj sam to, co napisałeś, a uśmiejesz się sam z siebie.
Ja tu pytam o problem a ty wytykasz błędy. To nabijanie postów, a nie pomoc.
Pozdrawiam
Michał
Awatar użytkownika
PiVi
100p
100p
Od: 21 lip 2008, o 12:42
Kontakt:

Post »

Miszka007 pisze:Witaj!
U mnie jest wręcz więcej koniczyny niż trawy. Czy to pomoże?
Pozdrawiam, Michał.

Pomoże :)

sam miałem pola koniczyny w trawie i nie ma po nich śladu.
Oczywiście trwało to jakiś czas - koniczyna po zastosowaniu środków zaczyna żółknąć i więdnąć.
Sam potrzebowałem 3-4 oprysków by definitywnie załatwić sprawę.

PiVi
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

zdecydowanie skuteczniejszy jest Fernando- u mnie po jednym oprysku nawet podagrycznik załatwił skutecznie! Sprzedawany w op. 1l / 3000 m2; , ok 60,- PLN
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
merylu
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 kwie 2008, o 20:30

Post »

ja też walczę z koniczyną na ogródku, spróbuje Waszych porad.
blabud
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 sie 2008, o 12:34

Post »

a nie lepszy byłby chwastox ekstra?? na roślinki dwuliścienne?? ja tego używam i nie narzekam...
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Chwastox'y i Aminopielik'i działają na liście powodując ich deformację i zamieranie; rzadko zamieranie całej części nadziemnej, prawie nigdy podziemnej a i to nie na wszystkiech dwuliściennych. Powodują osłabienie roślin, co w zbożach wystarcza, by roślina uprawna je przerosła i "udusiła".
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
brauniack
100p
100p
Od: 6 sie 2008, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też polecam preparat fernando.
Pozdrawiam, Bartosz
Moja działeczka
rushit
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lis 2008, o 20:21

Post »

U mnie załatwił to Bofix. pozdrawiam
cx

Post »

Witam.
Jako,że nikt nie odniósł się do wymienianych tu herbicydów ,postaram się krótko usystematyzować.
Mniszek i Bofix to odpowiedniki jednego z Chwastoxów,zatem ich działanie jest zbliżone.Niszczą nadziemne części roślin dwuliściennych.Dla niektórych gatunków w odpowiedniej fazie rozwoju może powodowac ich całkowitą likwidację.Jednak wiele trwałych po jakimś czasie zregeneruje.Środki te podobnie działają na skrzyp polny.
Starane jest środkiem systemicznym,podobnie jak glifosat ,tylko selektywny dla jednoliściennych.Po zastosowaniu wiele chwastów dwuliściennych powinno paść całkiem-powinno,nie znaczy że na pewno.
Fernando jest środkiem również systemicznym lecz o szerszym składzie.Ten herbicyd składa się z trzech substancji aktywnych,w tym jedna to taka jak w Starane,czyli jest to jakby "ulepszone starane".Środek o szerszym spektrum działania,także selektywny dla jednoliściennych.
To tyle,Krzyś.
minotaurus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 cze 2010, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Koniczyna w trawniku, zwalczanie

Post »

Witam.....może tutaj uzyskam poradę...trawnik półtoraroczny..od pół roku coraz wiecej na nim koniczynki...próbuję wyrywać kłącza...ale niestety ona jest szybsza....nie nadążam i już prawie zrezygnowałem..moze ktoś ma jakis sposób nie niszcząc trawy lub tego co zostało na zlikwidowanie mojego wroga........czy pozostaje roudap i nowy siew...pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”