Preparat przeciwko koniczynie
Preparat przeciwko koniczynie
Witam wszystkich.
Czy znacie coś równie dobrego na usunięcie koniczyny z trawnika niż starane? To niestety nie działa nawet w większych dawkach. Koniczyny jest chyba zbyt dużo.
Pozdrawiam, Michał.
Czy znacie coś równie dobrego na usunięcie koniczyny z trawnika niż starane? To niestety nie działa nawet w większych dawkach. Koniczyny jest chyba zbyt dużo.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam
Michał
Michał
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wytępiłam z trawnika koniczynę, mlecz i babkę MNISZKIEM http://www.substral.pl/mniszek.php
Pozdrawiam, Jagoda
- flowers
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 cze 2007, o 21:30
Mniszek działa m.in. na koniczynę i nie zależy to od miejsca gdzie (u kogo) ona rośnie,
ale na pewno zależy od dokładności przygotowania roztworu (jego stężenia) i skrupulatności oprysku.
Ja na Twoim miejscu z pewnością spróbowałabym zastosować inne środki niż Starane, bo jak inaczej przekonać się co skutecznie zadziała
ale na pewno zależy od dokładności przygotowania roztworu (jego stężenia) i skrupulatności oprysku.
Ja na Twoim miejscu z pewnością spróbowałabym zastosować inne środki niż Starane, bo jak inaczej przekonać się co skutecznie zadziała

Pozdrawiam, Jagoda
Miszka007 pisze:Witaj!
U mnie jest wręcz więcej koniczyny niż trawy. Czy to pomoże?
Pozdrawiam, Michał.
Pomoże

sam miałem pola koniczyny w trawie i nie ma po nich śladu.
Oczywiście trwało to jakiś czas - koniczyna po zastosowaniu środków zaczyna żółknąć i więdnąć.
Sam potrzebowałem 3-4 oprysków by definitywnie załatwić sprawę.
PiVi
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Chwastox'y i Aminopielik'i działają na liście powodując ich deformację i zamieranie; rzadko zamieranie całej części nadziemnej, prawie nigdy podziemnej a i to nie na wszystkiech dwuliściennych. Powodują osłabienie roślin, co w zbożach wystarcza, by roślina uprawna je przerosła i "udusiła".
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Witam.
Jako,że nikt nie odniósł się do wymienianych tu herbicydów ,postaram się krótko usystematyzować.
Mniszek i Bofix to odpowiedniki jednego z Chwastoxów,zatem ich działanie jest zbliżone.Niszczą nadziemne części roślin dwuliściennych.Dla niektórych gatunków w odpowiedniej fazie rozwoju może powodowac ich całkowitą likwidację.Jednak wiele trwałych po jakimś czasie zregeneruje.Środki te podobnie działają na skrzyp polny.
Starane jest środkiem systemicznym,podobnie jak glifosat ,tylko selektywny dla jednoliściennych.Po zastosowaniu wiele chwastów dwuliściennych powinno paść całkiem-powinno,nie znaczy że na pewno.
Fernando jest środkiem również systemicznym lecz o szerszym składzie.Ten herbicyd składa się z trzech substancji aktywnych,w tym jedna to taka jak w Starane,czyli jest to jakby "ulepszone starane".Środek o szerszym spektrum działania,także selektywny dla jednoliściennych.
To tyle,Krzyś.
Jako,że nikt nie odniósł się do wymienianych tu herbicydów ,postaram się krótko usystematyzować.
Mniszek i Bofix to odpowiedniki jednego z Chwastoxów,zatem ich działanie jest zbliżone.Niszczą nadziemne części roślin dwuliściennych.Dla niektórych gatunków w odpowiedniej fazie rozwoju może powodowac ich całkowitą likwidację.Jednak wiele trwałych po jakimś czasie zregeneruje.Środki te podobnie działają na skrzyp polny.
Starane jest środkiem systemicznym,podobnie jak glifosat ,tylko selektywny dla jednoliściennych.Po zastosowaniu wiele chwastów dwuliściennych powinno paść całkiem-powinno,nie znaczy że na pewno.
Fernando jest środkiem również systemicznym lecz o szerszym składzie.Ten herbicyd składa się z trzech substancji aktywnych,w tym jedna to taka jak w Starane,czyli jest to jakby "ulepszone starane".Środek o szerszym spektrum działania,także selektywny dla jednoliściennych.
To tyle,Krzyś.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 cze 2010, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Koniczyna w trawniku, zwalczanie
Witam.....może tutaj uzyskam poradę...trawnik półtoraroczny..od pół roku coraz wiecej na nim koniczynki...próbuję wyrywać kłącza...ale niestety ona jest szybsza....nie nadążam i już prawie zrezygnowałem..moze ktoś ma jakis sposób nie niszcząc trawy lub tego co zostało na zlikwidowanie mojego wroga........czy pozostaje roudap i nowy siew...pozdrawiam