Pomysł na okna

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p
Od: 8 sty 2008, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pomysł na okna

Post »

Mam wielką prośbę:podpowiedzcie mi,co mogę zawiesić nad oknami(jaki karnisz bedzie najlepszy),a także,co w tych oknach...powiesić.Czy mają to być rolety,żaluzje,a może jakieś fantazyjne firany i zasłony?Pomóżcie proszę,bo naprawdę nie mam koncepcji...dodam tylko,że chodzi mi o dwa okna w salonie,każde o długości 3m,nie łączące się ze sobą...
A może pokażecie swoje okna :wink: ...z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi :D
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Pokaż zdjęcia swoich okien. Wnętrza też. Myślę, że to co powiesisz w oknach musi współgrać z resztą. To znaczy z meblami, ścianami itd. Mam tu na myśli fakt iż mając antyki i sztukaterie nie dasz rolety bo nie pasuje. Natomiast do szkła i aluminium pasuje jak najbardziej. To oczywiście uproszczenie :)
Jakie jest nasłonecznienie? Czy chcesz zasłaniać okna czy też nie? (nie wiem jak tam z wścibskimi sąsiadami ;) )
Zapewne na parapetach stoją roślinki ;) Też o tym trzeba pomyśleć dobierając ozdobę okna.
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jasne, jednobarwne zasłony powiększają wnętrze,
duże wzory - pomniejszają optycznie,
pasy pionowe - podwyższają pokój,
pasy poziome - rozszerzają pokój,
ciemne kolory zasłon oddalają optycznie okno,
zasłony do parapetu, czy do połowy wysokości między parapetem a podłogą - obniżają optycznie,
zasłony od góry do samej ziemi - powiększają okno.

To takie uniwersalne prawidła, zapewne je znasz :wink:

Mogę jeszcze odradzić rolety bambusowe, jeśli chcesz mieć zasłonięte okno, bo przez takie rolety świetnie wszystko z zewnątrz widać :lol:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Dziękuję bardzo za rady.Ło mamo,Nalewko nie miałam pojęcia o tych przykazaniach!Na zdjęcia musicie niestety troszkę poczekać,bo akuratnie jest u mnie wielki remont(demolka w całym domu,bo wymiana ogrzewania :evil: ).A w pokoju stoi brązowa szafka pod telewizor,wypoczynek z kremowej skóry i ława(szkło +chrom) i jeszcze kupa kwiatów na podłodze i parapetach :wink: .Okna wychodzą na wschód i południe.Ściany w kolorze pastelowej brzoskwinki...
Pozdrawiam,Kinga.
fassafo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2014, o 12:26

Re: Pomysł na okna

Post »

Ja właśnie buduje swój mały domek i wybieram okna. Od razu myślę o ich aranżacji. Z pewnością zainstaluje rolety zewnętrzne i wewnętrzne, firany oraz zasłony. Nie zaniedbam ich!
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ciekawe na co w końcu zdecydowała się Antooosia ?
Awatar użytkownika
Antooosia
1000p
1000p

Post »

Antooosia wszędzie postawiła na długie,klasyczne firany z ozdobnym szlaczkiem (w salonie gipiura)u dołu.
Wyjątek stanowi kuchnia,gdzie od niedawna królują szydełkowe zazdrostki:)

Aaaa....no i zapomniałam...u nastoletniej córki w oknie wisi...czarna koronka ;:108
Nie podoba mi się,ale pozwoliłam jej wybrać,więc szanuję tą decyzję.
Pozdrawiam,Kinga.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”