Broniuszowy zakątek:)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Broniuszowy zakątek:)

Post »

Postanowiłem, że też powklejam fotki swojej działeczki 8) Sam jestem ciekawy, jak mają inni, więc nie będę taki tajemniczy, mimo, że wieeeele mi jeszcze brakuje do ideału... Ale zawsze znajdzie się przecież jeszcze coś, co można posadzić, przesadzić, dokupić, przearanżować...zawsze coś co jeszcze chciałoby się mieć 8) Nieprawdaż? :wink:

Mój zakątek mieści się 30 km od mojego miejsca zamieszkania. Ma ok. 500 m2 i "odziedziczyłem" go po rodzicach - w cudzysłowie, bo po prostu naturalną koleją rzeczy działka zmieniła opiekuna na młodszego 8) Kiedyś była to typowa "dostarczycielka" różnorakich konsumpcyjnych dóbr (truskawek, jabłek, czereśni itp.), a od kiedy nie ma już większego problemu z ich kupnem, postanowiłem zmienić nieco jej profil na bardziej rekreacyjny a mniej wyrobniczy. Oczywiście pracy, jak się można spodziewać, aż tak bardzo nie ubyło... 8) No i w związku z tym, staram się urabiać z tego co mam, bo przecież wszystkiego do gołej ziemi nie wyrównam :twisted: Czereśnie zostały, jabłonki zostały, grusza została, truskawki poszły won :twisted: Czerwona porzeczka widoczna na zdjęciach też po tegorocznym owocowaniu zostanie unicestwiona )jakoś mi się słabo komponuje z rododendronami :wink: ), bo już są kupione nowe i czekają niecierpliwie na posadzenie w innym miejscu :wink:
To tyle pokrótce 8)
Mam nadzieję, że spojrzycie na moje przedsięwzięcia przychylnym okiem :wink: A poza tym, jak wiadomo, wszystko jest kwestią gustu :wink:

Na poczatek rabatka, a na niej:
kosaćce syberyjskie (fioletowe), trzykrotka wirginijska (fioletowa), barwinek pospolity (fioletowy), rozwar wielkokwiatowy (fioletowy), dzwonek karpacki (fioletowy), rdest pokrewny, czosnek pospolity, magnolia posrednia, lawenda wąskolistna, róże: Rosarium Uetersen, New Dawn, Polar Stern, Queen Elizabeth. Nie wszystko widać, ale taki już urok- nie wszystko w tym samym czasie :wink:

Dalej: nowozałożone wrzosowisko (w zasadzie jesienią ubiegłego roku), na razie, widomo, wrzosy jeszcze nierozkrzewione, nie mówiąc o tym, że część przemarzła...
A więc: wrzosy "scholjes rubin" oraz o nieznanej nazwie (jasno- i ciemnoróżowe oraz fioletowe), żywotniki zachodnie ?szmaragd?, w doniczce mięta pieprzowa, żywotnik zachodni ?hoseri?, tawułka japońska, funkia ?albomarginata?, kostrzewa, skalnica, cyprysik nutkajski ?glauca?, 3 niezidentyfikowane iglaste karłowe

I jeszcze rododendrony - moja miłość niestety nieodwzajemniona... 90% nie kwitło w tym roku, a jeszcze do tego zmagam się za pomocą kwasu fosforowego z zasoleniem... Ech...
Mam nastepujące odmiany: azalie: knaphill, hybride daviesii, japonica ?stewartstonian; rododendrony: cunnighams white, percy wiseman, ehrengold, nova zembla, hybride ?furnivall?s daughter?, oprócz tego na zdjęciu czerwona porzeczka i dwie czereśnie, które w końcu w tym roku zaowocowały :D
Zdjęcia niedostępne
Broniusz
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ładną masz działeczkę. ;:113
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Łaaadnieee :D i już nie młode, więc tym bardziej cieszy oko, bo rozrośnięte ;:228
Pozdrawiam, Baśka
Timka

Post »

Bardzo ładna działka :P
szkoda że nie mogłam obejrzeć zdjęć w pełnym wymiarze
bo mi się z żabki nie otwierały :cry:
Awatar użytkownika
broniusz
---

Post »

A no niestety-wstawiam przez imageshack'a, co oznacza, że zmniejszam do odpowiedniego rozmiaru (takiego, żeby pasował w poście) przed hostowaniem. Moja działka nie za duża to i zdjątka małe :wink: Nie dopatruj się Timko szczegółów, bo jeszcze mi sokolim okiem znajdziesz jakieś błędy w uprawie ;:14
Broniusz
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Pokaż domek. :P
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
jo_lina
50p
50p
Od: 5 cze 2006, o 17:08

Post »

broniuszu, masz sliczna działkę :)
to ja nie powinnam pokazywać swojej, bo moja to dopiero szczyt lenistwa :lol:
Ty absolutnie nie masz sie czego wstydzić ;:180
Timka

Post »

E tam
oboje macie piękne działki
;:63
widzę tu takie cuda że popadam w kompleksy
tyle różnych kwiatów i nasadzeń
nic tylko podziwiać
co niniejszym szczerze czynię :P
Awatar użytkownika
broniusz
---

Post »

Widać go trochę na zdjęciu z rododendronami 8) Domek to taki cud minionych czasów- złożony z trzech eksportowych baraków, które miały jechać do Hiszpanii na mistrzostwa świata w piłce nożnej 8) Baraki zostały połączone, umieszczone na podmurówce (częściowo podpiwniczony), otynkowane, zadaszone i już 8) Dwa pokoje, kuchenka, łazienka- wystarczy do tego, żeby sobie poodpoczywać ;:47 ;:18 po ciężkiej pracy w ogrodzie 8) Jeśli będę miał jakieś zdjęcia to wstawię, a jeśli nie to zrobię, ale z góry proszę o cierpliwość :P
Broniusz
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Nie musisz zdjęc tak bardzo zmniejszać. Ja wstawiam na imageshack zdjęcia w formacie 1024x768 a na forum daje miniaturki :)
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

I to jest racja. Tam jest opcja do różnych monitorów. Ja daję na 800x600 bo wiem, że najwięcej jest jeszcze pietnastek.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A wcale nie :P
Oto statystyka rozdzielczości z mojej strony:
1. 1024x768 23850 60.34 %
2. 800x600 8513 21.54 %
3. 1280x1024 3250 8.22 %
4. 1152x864 1602 4.05 %
5. Nieokreślona 1077 2.72 %
6. 1280x800 499 1.26 %
7. 1280x960 287 0.73 %
8. 1400x1050 108 0.27 %
9. 1600x1200 86 0.22 %
10. 640x480 47 0.12 %
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Widocznie obracam się w kręgu posiadaczy zabytków.
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie martw się jesteśmy z Tobą ;)
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Broniuszu,jak długo nie załączałeś zdjęć, chcemy oglądać jeszcze,jeszcze,bo to piękne :?:
Czy działka jest blisko lasu,mam takie wrażenie :?: ;:49 ;:50
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”