Mój zakątek mieści się 30 km od mojego miejsca zamieszkania. Ma ok. 500 m2 i "odziedziczyłem" go po rodzicach - w cudzysłowie, bo po prostu naturalną koleją rzeczy działka zmieniła opiekuna na młodszego 8) Kiedyś była to typowa "dostarczycielka" różnorakich konsumpcyjnych dóbr (truskawek, jabłek, czereśni itp.), a od kiedy nie ma już większego problemu z ich kupnem, postanowiłem zmienić nieco jej profil na bardziej rekreacyjny a mniej wyrobniczy. Oczywiście pracy, jak się można spodziewać, aż tak bardzo nie ubyło... 8) No i w związku z tym, staram się urabiać z tego co mam, bo przecież wszystkiego do gołej ziemi nie wyrównam

To tyle pokrótce 8)
Mam nadzieję, że spojrzycie na moje przedsięwzięcia przychylnym okiem

Na poczatek rabatka, a na niej:
kosaćce syberyjskie (fioletowe), trzykrotka wirginijska (fioletowa), barwinek pospolity (fioletowy), rozwar wielkokwiatowy (fioletowy), dzwonek karpacki (fioletowy), rdest pokrewny, czosnek pospolity, magnolia posrednia, lawenda wąskolistna, róże: Rosarium Uetersen, New Dawn, Polar Stern, Queen Elizabeth. Nie wszystko widać, ale taki już urok- nie wszystko w tym samym czasie

Dalej: nowozałożone wrzosowisko (w zasadzie jesienią ubiegłego roku), na razie, widomo, wrzosy jeszcze nierozkrzewione, nie mówiąc o tym, że część przemarzła...
A więc: wrzosy "scholjes rubin" oraz o nieznanej nazwie (jasno- i ciemnoróżowe oraz fioletowe), żywotniki zachodnie ?szmaragd?, w doniczce mięta pieprzowa, żywotnik zachodni ?hoseri?, tawułka japońska, funkia ?albomarginata?, kostrzewa, skalnica, cyprysik nutkajski ?glauca?, 3 niezidentyfikowane iglaste karłowe
I jeszcze rododendrony - moja miłość niestety nieodwzajemniona... 90% nie kwitło w tym roku, a jeszcze do tego zmagam się za pomocą kwasu fosforowego z zasoleniem... Ech...
Mam nastepujące odmiany: azalie: knaphill, hybride daviesii, japonica ?stewartstonian; rododendrony: cunnighams white, percy wiseman, ehrengold, nova zembla, hybride ?furnivall?s daughter?, oprócz tego na zdjęciu czerwona porzeczka i dwie czereśnie, które w końcu w tym roku zaowocowały

Zdjęcia niedostępne