Mikoryza. Szczepionka mikoryzowa

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bożi
500p
500p
Od: 7 mar 2009, o 18:03

Post »

3 lata temu dałam szczepionkę mikoryzową pod róże. Była to szczepionka w takich specjalnych aplikatorach jak strzykawki. Robiło się szpiczastym drewienkiem dołek przy korzeniach rośliny i tam aplikowało szczepionkę. No i na drugi rok po zaszczepieniu zauważyłam bardzo duży przyrost róż i obfite kwitnienie. Mam róże na stronie południowej i ziemia mocno wysycha. Dzięki mikoryzie róże nie odczuwały po raz pierwszy suszy. Polecam szczepionkę mikoryzową mimo iż nie jest tania. I jeszcze jedno. Jeżeli przesadza się taką zaszczepioną różę to szybciej się przyjmuje.
Awatar użytkownika
tadeo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuje Bożi,właśnie i pod róże mam zamiar zaaplikować szczepionke.Pozdrawiam
snupi222
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 kwie 2009, o 11:13

Post »

Włodzimierz Szałański pisze:Witam Forumowiczów. Wiele osob zastosowało lubzastanawia się nad zastosowaniem szczepionki mikoryzowej. Pragnę w tym miejscu zwrócić uwagę ,że w ubiegłym roku pokazałosie w opakowaniach BIOPON "MIKORYZA'. Chcialbym w tym miejscu prosić tych co zastosowali preparat o podawanie producenta, gdyż tylko szczepionki z logo MYKOFLOR (na opakowaniach Zielony Dom z boku) pochodzą z tego Laboratorium. Resztę sami Państwo zauważycie, ale rzadko wcześniej niż w następnym sezonie, gdyż mikoryza to nie nawóz, działa wolno ale skutecznie w przeciwieństwie do nawozów. Niedowiarków zapraszam do wypowiedzi po kilkunastu miesiącach od zastosowania. Przyroda ma czas. A co do artykułu Janusza to polecam jednak bardziej profesjonalne informacje o mikoryzie. W.S.
Witam,
nie bardzo rozumiem, czy Mykoflor i Zielony Dom to to samo? Różnica w cenie jest jednak ok 10 zł.
Dopiero zaczynam. Mam nadzieję, że pomożecie mi popełniać jak najmniej błędów
michał82
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 mar 2007, o 21:54

Post »

Uwaga klienci!

7 kwietnia 2009

Od początku 2009 roku MYKOFLOR® nie zaopatruje firmy Zielony Dom® w grzybnie mikoryzowe.
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

Ja pod moje wrzosowate dałam ziemi z wrzosowiska, dopiero w tym roku sadzone to na efekty trzeba zaczekać.
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,chcę kupić mikoryzę do iglaków i borówki.Opakowanie starcza na 25 roślinek,ja mam cztery borówki,czy pozostałą część szczepionki mogę jeszcze gdzieś zastosować?
Ewka
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

pewnie pod wszystkie iglaki i wrzosowate - azalie, różaneczniki,
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pod iglaki potrzebuję 2 opakowania i możliwe,że starczy na te 4 borówki.Czyli nie kupować specjalnie do samych borówek?
Ewka
Kuba001
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 lut 2009, o 17:18

Post »

mógłby mi ktoś powiedzieć kiedy najlepiej zastosować szczepionkę pod borówkę?
borówki kupiłem w tym roku, więc nasuwa się kolejne pytanie: mogę je teraz szczepić czy odczekać jakiś czas?
maja13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 wrz 2009, o 14:41

Mikoryza

Post »

witajcie, własnie sprawdziłam jakie szczepionki kupiła sasiadka ( ja dostałam troche do storczyka i jestem zadowolona bo zaczal rosnac , ona stosowala do azalli, rododenronow - cudownie kwitł- i wrzosow) to nie był zielony dom, tylko z tej stony wymienianej wczesniej www.mikoryza.pl , tam jest napisane ze oni nie produja juz dla zielonego domu, tylko sami tym sie zajeli, moze chodzi o kase, A moze o to ze robia to ponoc bardziej stezone i dlatego szybciej dziala? jezeli cos wiecie dajcie znac , ja mam jeszcze nowe, coc juz przekwitniete ,nie zaszczepione storczyki i nie wiem czy warto kupowac???
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Latem dodałam mikoryzę pod maliny gdyż pędy słabo rosły i mało było owoców.
Teraz nowe pędy mnie przerosły i mają po 1,5 do 2 m wysokości. :roll:
Ciekawa jestem ich owocowania w przyszłym roku.
Jeśli będą takie jak wzrost pędów to....... ;:154
Grażyna.
kogro-linki
maja13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Odpowiedz dla Kuby

Post »

kupiłam szczepionki do borowek i winorosli w sklepie producenta (mykoflor), ale wczesniej sprawdziłam kiedy najlepiej stosować , teraz mozna zastosowac to ona sie zdąży rozrosnąć przez tych kilka miesięcy i na wiosnę będzi szybciej rosła i lepiej owocowała, zobaczymy czy to prawda:), ale po mojej sąsiadce wiem ,że chyba warto...
Awatar użytkownika
Spacja
500p
500p
Od: 28 kwie 2009, o 15:14

Post »

Naczytałam się wiadomości na forum i nie tylko. Z pewnym niedowierzaniem podeszłam do zakupu szczepionek mikoryzowych. Ale ponieważ przesadzałam i sadziłam nowe hortensje, stwierdziłam - cóż, zaszkodzić chyba nie zaszkodzą...i kupiłam szczepionkę do hortensji w formie granulatu. Nawet niedrogą. Szczepionkę zastosowałam pod dwie hortensje a jedną posadziłam bez szczepionki. Taki eksperyment.

Efekt był zadziwiający. ;:154 Hortensje z mikoryzą naprawdę wyglądają ładniej. Mają większe przyrosty, liście jakieś takie ogromniaste i błyszczące. Zieleń zieleńsza. Zaznaczam, że wszystkie hortensje rosną obok siebie i są tak samo traktowane. Wypróbowałam na własnych roślinach i wiem, że w przyszłym roku na wiosnę pędzę po szczepionki pod inne rośliny. Trawnikowa mnie kusi... :D
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś z Was, stosował takową szczepionkę przy storczykach? Znalazłam taki produkt przy okazji, na allegro...

Zastanawiam się, czy może warto przetestować, coś takiego? Macie jakieś doświadczenie, w tym temacie?
maja13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Storczyki

Post »

podobno tylko w zelu w strzykawcę są odpowiednie, reszta ta sucha to nawozy, a nie mikoryzy jak twierdzi moja sąsiadka zapalona ogrodniczka, co sadzicie o tym?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”