Kosaciec mieczolistny, kosaciec japoński( Iris ensata syn.Iris kaempferii)
- andowan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam. Moje pierwsze irysy japońskie rosły właśnie w płytkiej wodzie i świetnie im tam było. Zimowały bez zastrzeżeń. Dopiero po kilku latach ich uprawy przeczytałam w literaturze, że zimę powinny spędzać w bardziej suchym środowisku. Może mróz spowodował, że wytworzyła się susza fizjologiczna i dlatego wszystko było dobrze. Pozdrawiam. Aniaseedkris pisze:Czy mogą rosnąć stale w płytkiej wodzie, jeśli tak to jak zabezpieczyć na zimę? Mam w ogrodzie kilka odmian, rosną na mokrej rabacie wyścielone ściółka z torfu i nawozu. Kwitną pięknie.
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Rosły w stojącej wodzie. Moje oczko wodne ma takie płytkie odnogi i tam rosły irysy ensata. Czy zniosą wodę płynącą , nie wiem. A nie możesz ich posadzić na brzegu? Przecież tam będą miały wilgoć i dobrze im będzie. Aniaseedkris pisze:Aniu, czy te irysy rosły w stojącej wodzie? Chodzi mi o zasadzenie tych irysów w płytkiej rzeczce. Poziom wody wynosi 2-5cm. Płynie prawie cały rok,powoli jednostajnie.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Oczko mam ze stromymi brzegami i rosną w nim irysy Iris pseudacorus variegata. Miejsca na japońskie brak i woda zbyt głęboka. Wiosna będę próbował wysadzić moje siewki I.ensata do mini rzeczki. I tu mam następne pytanie- jaką rozstawę zastosować? Czy sadzić tak jak na gruncie , czy gęściej?
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Irysy japońskie
Witam!
Na forum jestem od niedawna (bardzo mi się tu podoba ).Dziś przeglądając ofertę jednego z internetowych sklepów zachwyciłam się irysami japońskimi.Czy ktoś ma je u siebie w ogródku.Jak rosną i czy sprawiają jakieś kłopoty.
Na forum jestem od niedawna (bardzo mi się tu podoba ).Dziś przeglądając ofertę jednego z internetowych sklepów zachwyciłam się irysami japońskimi.Czy ktoś ma je u siebie w ogródku.Jak rosną i czy sprawiają jakieś kłopoty.
Pozdrawiam Mirka
Ogródkowy galimatias - aktualny
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Irysy japońskie
U mnie nie sprawiają mi kłopotów, z tego co u mnie wynikło, to nie lubią bezpośredniego słońca !
- mirdem
- Od: 26 sty 2010, o 11:55
Re: Irysy japońskie
Pozdrawiam Mirka